Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2008

Almás pite

Kép
Senki sem lép tovább. Mindössze annyiról van szó, hogy forog tovább a kerék, és a lendület illúzióját kelti. A belsejében valamennyien patkányok vagyunk, és egyre nagyobb kétségbeeséssel futunk a festett, kék láthatár felé, ami egy lépésnyivel sincs közelebb.

(Joanne Harris)




Egy klasszikus sütemény, az egyik legszeretettebbem.  Fahéjat nem teszek a süteménybe, mert nem szeretem. (Pontosabban csak sós ételekhez használom, elsősorban húsok fűszerezésére és úgy imádom - a kedvenc húsfűszerem a koriandermag mellett.) Helyette citromlével ízesítem a tölteléket, és persze vaníliás cukorral és kardamommal.
Hozzávalók egy 32 * 22-es tepsihez (vagy a 28-30 cm-es, nagy piteformához):
40 dkg liszt,  15 dkg vaj,  3-4 púpos kanál tejföl,  csipetnyi só,  1 mokkáskanál sütőpor.   A töltelékhez: 1,3 kg alma tisztítva),  kb 10 dkg cukor (ízlés szerint, kóstoljuk a tölteléket),  csipetnyi só,  kb. egy fél citrom leve,
1 zöld kardamommagnak az összetört kis fekete magjai,  2-3 evőkanál durvábbra vágott dió vagy …

Kelbimbóleves

Kép
Isten mindennap ad nekünk egy pillanatot, amikor megváltoztathatunk mindent, ami boldogtalanná tesz. S mi mindennap úgy teszünk, mintha nem vennénk észre ezt a pillanatot, mintha nem is létezne, mintha a ma ugyanolyan lenne, mint a tegnap, és semmiben sem különbözne a holnaptól. De aki résen van, az észre fogja venni a mágikus pillanatot. Bármikor meglephet minket: reggel, amikor bedugjuk a kulcsot a zárba, vagy az ebéd utáni csöndben, és a nap bármelyik percében, amelyik nem látszik különbözőnek a többitől.

(Coelho)



Hozzávalók 4 főre: 40 dkg kelbimbó, 1 nagy póréhagyma fele, 1 gerezd fokhagyma, 2 közepes burgonya, 3 dkg vaj, só, őrölt bors, majoránna, egész kömény, ételízesítő, 1,5 dl tejszín, 1 mokkáskanál kristálycukor, kb. egy negyed citrom leve, 1 púpos evőkanál liszt, pár deka fetasajt.

A megtisztított pórét karikákra vágom, és a vajon a negyedelt kelbimbóval, a kis kockákra vágott burgonyával, az apróra vágott fokhagymával és sóval fedő alatt egy-két percig párolom. Aztán hozzáadom a fűszerek…

Zöldségerőleves - hamis húsleves

Kép
E pillanatban a kezedbe adják az egészet.

(Yuanwu) 






Ez az egyik kedvenc levesem. Hamis húsleves, mert teljesen úgy készül, de csak zöldségekből. Az íze is hasonló, sőt még fenségesebb. Hozzávalók Mindig azt teszem bele, ami éppen van otthon. Persze vannak állandó hozzávalói is, ezek a következők: 2 nagy sárgarépa, egy fehérrépa, egy darabka zeller, egy közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél levél kelkáposzta (vagy pár szem kelbimbó), egy darabka karalábé. Ha van otthon cukorborsó, karfiol, sütőtök, brokkoli, azt is szoktam beletenni. Sőt. A karfiol és brokkoli szárát nem szoktam kidobni, hanem mindig elteszem, mert ebbe az erőlevesbe kiváló ízesítő. Fűszerei: só, ételízesítő, egy evőkanál olaj, egész feketebors, egy mokkáskanál sűrített paradicsom, pár szem kicsit zúzott koriandermag, sáfrányos szeklice (el is maradhat), egy pici darab szerecsendió vagy szerecsendió-virág, és egy darabka gyömbér. Plusz: valamilyen levesbetét-tészta. Minden hozzávalót megtisztítok, darabo…

Olaszos paradicsomleves

Kép
Hozzávalók:
1/2 l csirkehúsleves
1/2 liter paradicsompüré
3 szelet szikkadt kenyér
2 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
olívaolaj

A kenyeret vágd apró kockákra, és serpenyőben pici olívaolajon pirítsd meg. A felaprított vörös- és fokhagymát egy lábosban futtasd meg kevés sóval, majd a paradicsompürét öntsd hozzá, és a húslevessel öntsd fel. Hagyd, hogy alaposan összesűrűsödjön, és már kész is. Tálaláskor locsold meg olívaolajjal, díszítésként friss bazsalikomleveleket is tehetsz rá.