Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2008

Zöldfűszeres túrókrém

Kép
Az emberi nyomorúságból az, ami elkerülhető lenne, nem elsősorban a butaság, hanem a tudatlanság, a tudni nem akarás miatt létezik még ma is. Az önismeret hiánya az, ami a legpusztítóbb.
(Carl Sagan)



Hozzávalók: 30 dkg kecsketúró, 3 dkg vaj, 1 nagy evőkanál 20%-os tejföl, só, friss zöldfűszerek apróra vágva: kapor, petrezselyemzöld, kakukkfű, tárkony, újhagyma zöld szára, 1 friss fokhagyma-gerezd.
A hozzávalókat alaposan elkeverem, és hagyom összeérni a hűtőben egy órácskát.

Dolmades (Töltött szőlőlevelek)

Kép
A bor-országok és a borvidékek mind idillikusak. A szőlőtáblák között lágy füves utak, mint csendes patakok folydogálnak. A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok.
(Hamvas Béla: A bor filozófiája)



Hőségben ez az egyszerű kis étel maga a mennyország. Legjobban a szőlőhegyen esik, ahol szedem a szép vadszőlő-leveleket. Elfogyasztani is ott a legnagyszerűbb, árnyas fa alatt, a teraszon. Hűs és savanykás ízével olyan érzést kelt, mintha most lépnék ki a hullámokból, felfrissülten, újjászületve. Egy-két pohár pincehideg száraz fehérborral kísérve az igazi, nem is: a bor elhagyhatatlan mellőle. Ez szentnégyesség.* A nyár, az étel, a bor és a Balaton (vagy a tenger...♡), és Isten országába kerültél, drága barátom.
Hozzávalók: kb. 60-70 tenyérnyi szőlőlevél (legjobb a vadszőlőlevél, mert szép kerek és nincs permetezve), 30 dkg rizs (barna rizzsel is isteni csak kicsit ne…