2009. május 14., csütörtök

Kapros túrós lustarétes




Kaporszezon van. Ilyenkor én kaprot kaporral. Nagyon szeretem. Mint ahogy ezt a végtelenségig variálható lustarétest is. Készítettem már meggyesen, és diósan. Ez most kapros túrós lett, és édes.

Hozzávalók:
20 dkg liszt,
40 dkg túró,
1 nagy csokor kapor,
12 dkg porcukor,
1 csapott teáskanál sütőpor,
1 csipetnyi só,
12 dkg vaj,
2 tojás,
1 és 1/2 dl tej vagy tejszín.

A lisztet a porcukorral kimértem és összekevertem, a sóval és sütőporral együtt. A kaprot finomra vágtam és a túróhoz kevertem. A két tojást felvertem egy tálban a tejjel együtt. A vajat mikróban megolvasztottam és a felével kikentem a kisebb tepsimet (20*30-as), illetve belecsurgattam még. Erre szórtam a cukros liszt egyik felét, majd rámorzsoltam a kapros túrót. Erre szórtam a liszt maradékát, megcsorgattam a maradék vajjal és a tejes tojással. Előmelegített 3/4-es sütőben sütöttem készre.

Tipp: Ha valaki nem kedveli az édes kapros-túróst, készítse cukor nélkül, kevés sóval. A cukor mennyisége helyett plusz annyi lisztet tegyen még hozzá.

2 megjegyzés:

Sajtkukac írta...

Napok óta azon gondolkoztam, mi volt az a süti, amit kinéztem magamnak valahol. Aztán a jószerencse megint idevezérelt, merthogy ez a kapro-túrós volt :-) Ma meg is sütöttem, fantasztikusan finom lett! A férjem, aki előre bejelentette, hogy ő nem szeretne kapros süteményt enni, vagy ötöt behabzsolt belőle :-)
Szegény vendégeknek alig jutott! Köszi a receptet, tényleg isteni és gyors.
Niki

duende írta...

De örülök, Niki! :) Nálunk is pillanatok alatt elfogyott! :)))

A lustarétes egy fantasztikus találmány! :))