Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2010

Kardamomos-mézes semifreddo

Kép
„Ha eltévedsz a rengetegben,
állj meg mozdulatlan:
a fák sohasem tévednek el.”


(indián tanítás)Sajnos csak egy régi, kis mélyhűtős hűtőszekrényem van, amiben max. mínusz 6 fok van. Ezért nem is nagyon kísérleteztem a fagyikkal, de múltkorában kapcsolgattam a TV-t, és a paprikán Nigella ment, az első sorozata. Abban készítette ezt a mézes semifreddo-t. Azt hiszem, megtaláltam az ideális fagyifélét ezzel, mert rendkívül habos, könnyű. Nem kell átkevergetni, nem kell fagyigép sem hozzá. És az én kis hűtőmben is tökéletes. Minden hűtőben tökéletes.
Hozzávalók: 1 egész tojás, 4 tojás sárgája, 10 dkg folyékony virágméz, 3 dl tejszín.
Ez az alap, ezt készítette Nigella a műsorban. Én levettem a mennyiségből, kettőnknek soknak tűnt, plussz kicsit fűszereztem.
Az én mennyiségeim: 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, 8 dkg méz, 4 zöld kardamommag. A tetejére tálaláskor: plussz kevés méz, só, mandula, szőlőmagolaj. És ami lemaradt a képről: sárgabelű hámozott őszibarackgerezdek, tejszínhab.
Föltettem egy nagyo…

Van aki forrón szereti. Én inkább hidegen - A TEA

Kép
Szembe-fordított tükrök
Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned. Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,
gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted
az ég, benned a létra. Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.(Weöres Sándor: A teljesség felé)

Még a jeges teáról sem írtam, talán mert annyira magától értetődő itala a forró nyári napoknak. De most eszembe jutott, mert az idén nyáron szinte csak ezt iszom. Gyümölcs nincs most, szörpöket nem tudtam és tudok eltenni. Marad a jeges tea, amit rendkívül szeretek. Főleg a zöld teát, mert igazán frissítő, üde íze van. Sok citrommal meg méginkább.Emellett a zöld tea rendkívül egészséges is, számomra például a vízhajtó tulajdonsága a legfontosabb. Sokszor bedagad a lábam, mert nagyanyám szép visszereit örököltem. A zöld te…

Rácponty

Kép
Az igazság szabaddá tesz.

(Jézus)


A rácponty azt hiszem elég megosztó étel. Van aki nagyon szereti, van aki nagyon nem. Én az első kategóriába tartozom. Bár nem pontyból készítettem, mert eme halféléért én sem vagyok túlzottan oda. Busafiléből készült és tökéletesnek bizonyult ehhez az ételhez. A rácponty többféleképpen is készíthető. Szerintem mindenki másképp csinálja - hogy a klasszikusokat idézzem. Ez az én verzióm.
Hozzávalók 4 főre: 1 kg busafilé, 1 kg burgonya, 3 közepes paradicsom, 3 csípős csöves paprika (piros, zöld), 2 közepes fej hagyma, 2 csapott teáskanál pirospaprika, kevés liszt, só, 15 dkg füstölt nyers húsos szalonna, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl.
Az újkrumplit megtisztítottam és hosszában négy gerezdre vágtam. Sós vízben megfőztem, de roppanósra - ne főjön szét. A vizet leszűrtem róla. A szalonnából 4 vékonyabb csíkot vágtam és bevagdostam, kakastaréjnak. A többi szalonnát kis kockákra vágtam. Egy serpenyőben a 2 evőkanál olajon megsütöttem a kis kockákat és a kakastaréjt…

Kenyérlángos, alias focaccia

Kép
Zuigan mester minden nap szólította magát.
- Mester!
És válaszolt:
- Igen, uram!
Akkor azt mondta:
- Legyél nagyon éber!
És válaszolt:
- Igen, uram!

(Mumonkan)Ismét egy sör és foci mellé való finomság. Sokszor sütök kenyérlángost és meglepődve konstatáltam, hogy a blogon még nincs fenn. Ezennel pótolom a hiányt. A kenyérlángos alias elegánsan focaccia szerintem mindenki számára ismert. Sima egyszerű kenyértészta, csak éppen laposan megsütve. Nem annyira vékony, mint a pizzatészta, hanem olyan1- 1,5 cm vastag. Pékségekben is lehet kapni, nálunk itthon inkább csak natúran árulják vagy fokhagymás olajjal megkenve. A focaccia vagy kenyérlángos azonban rendkívül variálható. Bármit tehetünk a tetejére - ami éppen kéznél van vagy amire gusztusunk van. Ma azért is ez készült vacsira, mert gyakorlatilag semmim nincs most itthon - kifogytam a készletekből. A focaccia tökéletes példája a semmiből valami nagyon finomat varázslatának. Az olasz verziót általában fűszerezik, vagyis vagy a tésztájába, vagy…

Meggyes ropogós

Kép
Nem nekünk vannak titkaink, hanem az igazi titkok birtokolnak minket.

(Carl Gustav Jung)
Ezt a sütit már másodszor készítem. Előszörre olyan gyorsan elfogyott, hogy fotózni sem volt időm. Ms. Poppyé az érdem, nála találtam - hálám örökké üldözni fogja... :))
Szeretem az egyszerű, nagyon finom és gyorsan elkészíthető édességeket. Amely desszert nem tudja felmutatni ezeket a kritériumokat, az lehet tőlem csodás, gyönyörű meg minden - de nálam szóba sem jöhet. Kivétel a kelt tészták.


Na ez ilyen. Egyszerű, gyorsan készen van és hihetetlenül finom! És még egy nagy előnye van. Bármilyen idénygyümölcsből készíthető. Sőt. Lehet tölteni lekvárral, pudinggal, csokikrémmel, stb... kinek mi szimpatikus.
A receptet híven követtem, tökéletes.

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

A tésztához:
18 dkg liszt,
6 dkg vaj,
1 csipet só,
3 csapott evőkanál porcukor,
1 evőkanál rum,
1 vaníliás cukor,
1 tojássárgája,
1 evőkanál tejföl.
A töltelékbe:
20 dkg kimagozott megy,
1-2 evőkanál porcukor (attól függ, mennyire sava…

Nyárelő burgonya

Kép
.
Pénzre szükség van. Ez valóban szükséglet. De a pénz nem cél, nem lehet a cél. Házra kétségtelenül szükség van. Ez is szükséglet. Nem vagyok aszkéta, nem várom el tőled, hogy lerombold az otthonodat, és vonulj el a Himalájába. Házra szükség van - de a ház van érted. Félre ne értsd!
Ahogy elnézem az embereket, mintha az egész világ a feje tetejére állt volna. Úgy élnek, mintha a háznak lenne szüksége rájuk. A házért dolgoznak. Mintha a bankszámlának lenne szüksége rájuk - egész életükben gyűjtik a pénzt, aztán meghalnak. És sosem éltek. Egyetlen pillanatra sem volt részük a lüktető, áramló életben. Be voltak börtönözve a biztonságba, a megszokottba, a tekintélybe.
Természetes tehát, ha unatkozol. Eljönnek hozzám az emberek, és arról panaszkodnak, hogy nagyon unatkoznak. Elegük van, mókuskerékben érzik magukat, mit tegyenek? Meg kell változtatniuk az egész életmódjukat.
Szeress, de ne vedd biztosra, hogy a nő holnap is elérhető lesz számodra. Ne várd el. Ne alacsonyítsd le a nőt feleséggé.…

Házi tarhonya

Kép
Gyakran járkáltam piacon, s a legszívesebben ott álldogáltam, ahol a háztartás tárgyait árulták. Szép tiszta cirokseprőt, étvágygerjesztő, símára gyalult gyúródeszkát, sodrófát, fakanalat. El voltam ragadtatva e tárgyak szerény egyszerüségétől, hogy mennyire a haszon látszatába tudták rejteni szépségüket. Az emberek százszámra rohannak el mellettük, és mindegyik így szól magában: Milyen ordináré eszköz, fakanál! Kedves fakanál, fehér kőrisfából készült nemes, karcsú kanál, te tudod, hogy alázatod engem sohasem tévesztett meg, amellyel oly egyszerű munka elvégzésére hűségesen felajánlottad magad. Mindig csodáltalak finom vonalaidért, kedves fejedért, amely olyan, mint egy virág. S hogy hasznos vagy, nem vezet félre, csak növeli hozzád való megmagyarázhatatlan ragaszkodásomat.
(Hamvas Béla)

Mi van, ha az ember lánya jó kis zuzapörköltet főz, aztán úgy jár hogy csak hitte: van itthon tarhonya? És nincs kedve boltba menni 11 fokban, orkán erejű szélben és szakadó esőben? Igen,…

Lekváros bukta

Kép
.

Amikor a zen mester elnyerte a Megvilágosodást, ünneplésként a következő sorokat írta le:
Oh, valóságos csoda: Fát vágok! Vizet húzok a kútból!
A legtöbb ember számára semmiféle csoda nincs az ilyen hétköznapi cselekedetekben, mint a favágás vagy a kútból való vízmerítés. A megvilágosodás után valójában semmi sem változik. Minden ugyanaz marad. Csak a szíved telik meg csodálkozással. A fa továbbra is fa; az emberek továbbra is ugyanolyanok, mint korábban voltak; és te sem változtál; az élet pedig változatlanul megy tovább. Továbbra is levert hangulatú lehetsz vagy kiegyensúlyozott, bölcs vagy bolond, mint korábban. De lesz egy nagy különbség: ezeket a dolgokat mind más szemmel fogod nézni. Sokkal függetlenebb leszel. A szíved pedig tele lesz csodával. Ez a kontempláció lényege: a csodálkozás érzése. A kontempláció abban különbözik az extázistól, hogy az extázis visszahúzódáshoz vezet. A megvilágosult kontempláló továbbra is vágja a fát, és húzza a vizet a kútból. A kontempláció a szépség é…

Tűzzel-lobbal: Mártások, salsák, fűszervajak (VKF 35)

Kép
.
Rakjunk tüzet - hirdette Kata az új VKF fordulóra. Ha én tüzet raknék... hát nem tudom, bár... a konyhakő talán bírná. :)Gondolkodtam, milyen étellel rukkoljak elő. Választhattam volna valami bográcsost is, hiszen azt a konyhámban is meg lehet főzni. De tűz nélkül?! Mintha úszni akarnék tó nélül. Inkább letettem róla. Maradtam a grillezésnél, mert egyetlen pici grillserpenyőm azért van. De aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen ha egy szelet húst csak úgy földobunk a parázsra, már az is tökéletes. A faszénen sütött húsokat, zöldségeket lehetetlen elrontani - na jó a sütés mikéntje nem mindegy -, ha csak olajban per'hetz pár fűszert elkeverünk és belesimogatjuk leendő étkünkbe, már nyert ügyünk van. A sütés hőfokáról és módszeriről meg úgysem tudnék receptet írni, mert ahoz bizony a való élet tapasztalatai kellenek. Így hát a grillezettt húsokat, zöldségeket, nyársakat is elvetettem. Aztán eszembe jutott - mert már megint hetek óta nem eszem húst, hogy imádom ugyan a grillezett cukkinit…

Marinírozott bébicékla

Kép
..

Egy fiatal nő álmodik. Álmában egy hatalmas, sötét árny üldözi. Az asszony menekül, bujkál, reszket. Az árny végig a nyomában. A nő végül sarokba szorul. Remegve fordul szembe a sötétséggel és elcsukló hangon kérdezi:
- Mit akar maga tőlem?
- Hogy én mit akarok??? De hát asszonyom, hiszen maga álmodik engem!


(ismeretlen)

Ez a recept már egyszer szerepelt nálam. Cipolle al balsamico néven.
Ma megláttam a piacon ezeket a gyönyörűséges bébicéklákat és naná hogy nem tudtam otthagyni őket... :) Gondolkodtam, hogyan készítsem el ezeket a zsenge finomságokat. S mivel ezer fok van már napok óta árnyékban, mindenképpen valami salátaféle motoszkált a fejemben. És akkor beugrott az a bizonyos olasz marinált lilahagyma, amit rettentő módon szeretek és sokszor készítek. Az az igazság, hogy nyáron nagyon kedvelem a marinált zöldségeket. Este el lehet készíteni, másnapra pedig jól behűl és kellően összeérik - csak elő kell venni a hűtőből és valamilyen frissensültet rittyenteni hozzá. És nem is idő…

Szamosza ( indiai töltött kenyérke)

Kép
.

Sokáig abban a hitben éltem, hogy a valódi, igazi életem még csak most fog elkezdődni és az ehhez vezető úton mindig voltak megoldásra váró akadályok: gúnyos meg nem értettség, időigényes tennivalók, még nem törlesztett kölcsönök. Aztán kezdődik a valódi élet! Végül megértettem, hogy ezek az „akadályok” a Valódi élet. Ha ily módon elfogadjuk a dolgokat, az segít megérteni, hogy nincs egy olyan módszer, ami a boldogsághoz elvezet, mert a módszer maga a boldogság. Következésképpen élvezzük ki az élet minden pillanatát és élvezzük még annál is jobban, ha megoszthatjuk egy számunkra kedves emberrel a ritka pillanatokat és emlékezzünk rá, az idő nem vár senkire.
És akkor biztosan nem fogunk arra várni, hogy: majd ha vége lesz az iskolának, majd ha elkezdődik az iskola, majd ha lefogyok 5 kilót, majd ha sikerül felszednem 5 kilót, majd ha gyerekem lesz, majd ha végre kirepülnek a gyerekek, majd ha dolgozni fogok, majd ha végre nyugdíjba megyek, ha végre elválok.
Ne várjuk a péntek estét, a v…

Meggyes baklava

Kép
.

Nincs múlt, Nincs jelen.
Nyitott szív, Nyitott elme.
Teljes figyelem, Nincs mi visszatartson.
Ennyi az egész.
                                                 (Scott Morrison)


Ilyen a foci is...Jó szurkolást mindenkinek! Hajrá Latin -Amerika! :)

A baklava a kedvenc süteményem. A meggy meg a kedvenc gyümölcsöm. Házasítottam őket. Ez a sütemény maga az extázis! :)
Hozzávalók egy 17-szer 24-es kis tepsihez:
20 dkg darált dió, mogyoró, mandula vegyesen, 40 dkg magozott meggy, 5 dkg kristálycukor, 1-1,5 dl tej, 1 csipet só, 1 csomag 8 lapos réteslap, 10 dkg vaj, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 1/2 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg. A sziruphoz: a meggy leve, 1/2 dl víz, 15 dkg kristálycukor és ha van: rózsavíz.
A meggyet kimagoztam és krumplitörővel jól megnyomkodtam, hogy a levét kiadja. A csonthéjasokat robotgéppel ledaráltam. A sütőt begyújtottam. A darált keveréket a cukorral, sóval, a lecsepegtetett meggyel, fűszerekkel annyi tejben összeforraltam, amennyiben épp oldódott. Ne legyen folyós, csak oldódj…

Uborkaleves jéghidegen

Kép
..

A sivatagon keresztül lovagló cowboy belebotlott egy indiánba, amint az, az úton feküdt, fejét és fülét a földhöz tapasztva. – Mizujs, főnök? – kérdezte a cowboy. – Nagy sápadt arcú, vörös hajjal, vezet sötétzöld Mercedest, benne németjuhász kutya, és rendszámtábla SDT 965, nyugatra tart. – A mindenit, főnök, azt akarod mondani, hogy te mindezt a föld hallgatásából tudod? – Nem a földet hallgatom. Az, az őrült keresztülhajtott rajtam.


(A. de Mello)