tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post1507652657326775360..comments2024-03-28T22:43:55.505+01:00Comments on Szellem a fazékban: Zalai savanyú répaduendehttp://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-7160684971674409652024-03-15T09:48:16.410+01:002024-03-15T09:48:16.410+01:00Csülkös-babosan még nem főztem, de ami késik, nem ...Csülkös-babosan még nem főztem, de ami késik, nem múlik! :) A borsikát szoktam káposztába, babos ételekbe, ebben is jó lehet! duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-75460077148944376952024-03-06T16:57:20.329+01:002024-03-06T16:57:20.329+01:00Isteni finom, főleg a csülkös-babos répa, de igazá...Isteni finom, főleg a csülkös-babos répa, de igazából minden formában nagyon-nagyon tartalmas finom étel, én még a régi hagyományos savanyítást ismerem és a recepteket is, csak egy jó tanács ami nem hiányozhat egy répás ételből sem, az a borsikafű<br />Én is Zalában ismertem meg ezt az ételt, az élet sajnos elsodort onnan, s vissza tértem Balatonra, de a szívem egy darabja ott maradt...Örökre❤️Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-3989964027086219802023-06-10T18:03:05.448+02:002023-06-10T18:03:05.448+02:00Nem tudom miért csak nálunk van, pedig az egyik le...Nem tudom miért csak nálunk van, pedig az egyik legfinomabb és legegészségesebb téli zöldségféle a savanyított répa...duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-17644114836758345942023-05-04T19:48:07.222+02:002023-05-04T19:48:07.222+02:00Hévízen ettem, vagy 8 éve. Isteni volt. Sajnos, it...Hévízen ettem, vagy 8 éve. Isteni volt. Sajnos, itt az Alföldön nem lehet hozzájutni, de az idén újra megyek és hozok.Editnagyihttps://www.blogger.com/profile/08435557604044384304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-75975648864411538242020-02-04T15:40:16.226+01:002020-02-04T15:40:16.226+01:00Most vettem 6 kg-ot a METRO-ban. Még van sok!Most vettem 6 kg-ot a METRO-ban. Még van sok!Fhttps://www.blogger.com/profile/13954307599249143524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-61445604541232747332019-09-19T06:50:23.059+02:002019-09-19T06:50:23.059+02:00Pedig nagyon finom! :) Általában sült csirkéhez ké...Pedig nagyon finom! :) Általában sült csirkéhez készítem, remek párosítás! :) Ez a recept az: https://szellemafazekban.blogspot.com/2010/11/kerekrepa-karamellizalt-vajban.html - kerekrépa karamellizált vajbanduendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-17358615364670997242019-09-18T16:55:00.769+02:002019-09-18T16:55:00.769+02:00Hűhaaa! Köretként még nem ettem, viszont savanyúké...Hűhaaa! Köretként még nem ettem, viszont savanyúként húsokhoz igen. Na meg csak úgy nyersen ropogtatva. :) Most terjesztem itt Békésben is. :D Páran már igen érdeklődnek iránta. :D Talán elterjed. Kulcsár Lajos Istvánhttps://www.blogger.com/profile/07560993391672656719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-52598253369846978252019-09-18T16:43:25.442+02:002019-09-18T16:43:25.442+02:00Itt még mindig nagy divat. A piacra sokan kihozzák...Itt még mindig nagy divat. A piacra sokan kihozzák a nyers répát is, meg a savanyítottat is, a nagyobb zöldségeseknél is mindig van a svanyú káposzta mellett répa is. Én is nagyon szeretem, pedig nem vagyok zalai, de télen szoktam többször is savanyú répát főzni, meg köretként is imádom a nyers répát fehérborral, karamellizált cukorral, sok petrezselyemmel megfőzve. :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-39060439303317677352019-09-18T07:30:22.999+02:002019-09-18T07:30:22.999+02:00Sajnos itt Békés megyében nem ismerik. Tavaly sike...Sajnos itt Békés megyében nem ismerik. Tavaly sikerült magot szereznünk és mi magunk savanyítottunk de csak keveset. A párom idősebb lányának nagyon megízlett. Most mentünk Somogyba az én ifjabb fiamhoz és lelkemre kötötte hogy hozzunk. :) Mivel Kaposváron éltem sokáig, így tudtam, ott a piacon időnként lehet kapni. Szerencsénk volt és kaptunk. Így főztem tegnap a párom lánya Dius naaagy örömére. :) Szülőhazámban Zalában olyan étek volt mint mint a savanyú káposzta. A falunkban szinte mindenki savanyított akkoriban és nyersen is ropogtattuk. Aratás után vetették a tarlóra és október végén, november elején lehetett szedni, aztán irány a savanyító. :) Ki kell próbálni! Akár csak tejfölösen, akár csak paradicsomosan is fincsi. Mi csak tejföllel főztük. Kulcsár Lajos Istvánhttps://www.blogger.com/profile/07560993391672656719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-58638817920211185332019-09-18T07:12:10.489+02:002019-09-18T07:12:10.489+02:00:) Én még idén nem láttam a piacon, talán még pár ...:) Én még idén nem láttam a piacon, talán még pár hét és megjelenik a natúr, és talán novemberre a savanyú is. És igen, céklával is isteni! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-72826893416960989672019-09-17T21:33:38.609+02:002019-09-17T21:33:38.609+02:00Mégvalamit. Régen nem adták állatoknak takarmányké...Mégvalamit. Régen nem adták állatoknak takarmányként, hanem lesavanyították mint a káposztát és a céklához is adták pótlásként. A savanyú répa fogyasztható ugyanúgy mint a savanyú káposzta. A takarmány répa egy másféle répa. A hiteles forrás Zalából. :) Kulcsár Lajos Istvánhttps://www.blogger.com/profile/07560993391672656719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-48012468485709207902019-09-17T21:22:57.413+02:002019-09-17T21:22:57.413+02:00Épp ma főztem itt Békésben. erre felé nem ismerik ...Épp ma főztem itt Békésben. erre felé nem ismerik én pedig zalai gyerek vagyok. Felénk csak tisztán tejföllel készítették , én is úgy főztem. Kulcsár Lajos Istvánhttps://www.blogger.com/profile/07560993391672656719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-22969244599598590212018-11-23T18:26:37.182+01:002018-11-23T18:26:37.182+01:00Köszönjük a tippet! Majd megcsinálom! :)Köszönjük a tippet! Majd megcsinálom! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-69806226288519717592018-11-23T18:00:06.264+01:002018-11-23T18:00:06.264+01:00Ha már a kerékrépát szóba jött, el kell mondani, h...Ha már a kerékrépát szóba jött, el kell mondani, hogy a kerékrépás rétes is egy csoda. A hoszú szálakra gyallúlt répát édsített tejben roppanósra főzzük, de előtte kb egy negyed órát hideg vízben kell áztatni, knyomkodni.<br />És kész a töltelék, ha a tejből alaposan lecsöpögtettük.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-65201520009614180162016-09-26T18:29:46.767+02:002016-09-26T18:29:46.767+02:00Nanó konyhája írta...
Éppen most készítem elő...Nanó konyhája írta...<br /><br /> Éppen most készítem elő...<br /> Talán másnapra is marad...<br /> A nővérem az anyósától tanulta, nagyon ízletesen készíti. Amikor utoljára itt járt, hozott savanyított répát. Akkor a fagyasztóban landolt, most kerül sorra... ;)<br /><br /> <br /> Kedves Nanó! Jó étvágyat hozzá! :) duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-76853058343841283962016-09-10T11:01:29.429+02:002016-09-10T11:01:29.429+02:00Na, nem lehet ez rossz! :D Amennyi finomság kerül ...Na, nem lehet ez rossz! :D Amennyi finomság kerül bele... Mi is szoktuk bográcsban is készíteni, ha úgy adódik. És igen, akárki kóstolta, aki addig nem is ismerte, csodálkozik, hogy miért csak zalában lehet kapni répát, és savanyított répát. Én sem értem, mert isteni, legalább olyan jó, mint a savanyú káposzta.<br />Akkor jó étvágyat hozzá! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-20002033558518488962016-09-10T09:49:50.136+02:002016-09-10T09:49:50.136+02:00Somogy-országban élek és itt is születtem. Nálunk ...Somogy-országban élek és itt is születtem. Nálunk sem ismerik a savanyított kerekrépát, pedig Zala a szomszéd megye.<br />Én, közel az 50-hez ismertem meg és ismertettem meg a tágabb rokonsággal a közös bográcsozások alkalmával. Mindenki imádja és nem értik, hogy miért nem ismerték meg eddig.<br />Én bográcsban készítem (1kg répa, 1kg bab, 1,5kg füstölt csülök, 1-2kg egyéb hús és a szokásos pörköl alap) nem levesnek, hanem 1 sűrűbb 1 tálételnek, kenyérrel fogyasztjuk.<br />Ja és holnap is ez készül! LOLAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01258336675602609779noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-2158651528156320082016-01-25T09:46:30.162+01:002016-01-25T09:46:30.162+01:00Bizony az :)Bizony az :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-52744068023339630572016-01-24T23:15:27.884+01:002016-01-24T23:15:27.884+01:00Zalából írom, hogy NAGYON FINOM ÉTEL! ;)Zalából írom, hogy NAGYON FINOM ÉTEL! ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-13228444829283751972012-12-05T16:36:41.625+01:002012-12-05T16:36:41.625+01:00Szia Seafalcon! Megolvastalak, de nem bírtam rájön...Szia Seafalcon! Megolvastalak, de nem bírtam rájönni, mitől főtt szét a répa a tiédben. Az az igazság, hogy itt van vastag reszelő, ami olyan 3 miliméterszer 3 milis hosszú csíkokra vágja a répát, és így szépen egyben marad. De. Szoktam én is házilag készíteni és a vastagabb reszelővel reszelni, pontosabban... na megvan.<br />Én a robotgép gyufaszálgyalujával szoktam leszelni és az sokkal vastagabb szálakat vág, mintha kézi reszelőn, a vastaglyukúval reszeled. Szerintem ezért ment szét.<br />Ha van robotgéped, ami ilyen vastag csíkokat vág, legközelebb azzal próbáld meg, úgy egyben marad. Azért örülök, hogy az íze ízlett! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-70154070062129031362012-12-05T09:40:07.623+01:002012-12-05T09:40:07.623+01:00Szia,
elkészítettem, de nem az igazi...
http://o...Szia,<br /><br />elkészítettem, de nem az igazi...<br /><br />http://oroszlanfoz.cafeblog.hu/2012/12/05/zalai-savanyu-kerekrepaleves-lapockaval-fustolt-oldalassal/Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-32387504842820263132012-03-29T09:18:45.625+02:002012-03-29T09:18:45.625+02:00Kedves Espelette! Nagyon örülök, hogy ízlett! :) É...Kedves Espelette! Nagyon örülök, hogy ízlett! :) És ha így natúran bejött, az étel is nagyon fog ízleni szerintem! Örülök, hogy kipróbálta Valaki! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-80847785939564746792012-03-28T22:23:55.056+02:002012-03-28T22:23:55.056+02:00Kiprobaltam a hazi gyors savanyitast, nagyon finom...Kiprobaltam a hazi gyors savanyitast, nagyon finom lett, koszonom a receptet! Mivel elsore csak kis mennyiseget keszitettem, addig kostolgattuk, mig el is fogyott :). Ezt az egytaletelt is el fogom kesziteni, nagyon jol hangzik.Espelettehttps://www.blogger.com/profile/08803445327292948609noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-26841929896973744912012-03-21T17:08:01.609+01:002012-03-21T17:08:01.609+01:00Anikó: :) Most már lassan vége, elfogynak a téli k...Anikó: :) Most már lassan vége, elfogynak a téli készletek...duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-84385217387546263792012-03-21T15:43:14.353+01:002012-03-21T15:43:14.353+01:00Szóval itt van megint ez a csodazöldség, ez valami...Szóval itt van megint ez a csodazöldség, ez valami isteni finom, és látod továbbra sincs sehol máshol, csak ti ismeritek akik ott laktok Zalában, meg egy-két kiváltságos kívülálló /mint pl. én/, aki megkóstolhatta:-)))))))Anikóhttps://www.blogger.com/profile/17861585205825003082noreply@blogger.com