tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post7798223551049989578..comments2024-03-28T22:43:55.505+01:00Comments on Szellem a fazékban: Kerekrépa savanyítása házilagduendehttp://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-35991247100061630832017-04-09T19:49:24.808+02:002017-04-09T19:49:24.808+02:00Kedves Melike! Köszönjük szépen a remek öteleteket...Kedves Melike! Köszönjük szépen a remek öteleteket, fogom is majd hasznosítani! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-37572591855005453242017-04-09T19:20:08.892+02:002017-04-09T19:20:08.892+02:00En is most savanyitom. Az ectes valtozatba egy bab...En is most savanyitom. Az ectes valtozatba egy baber levelet meg egy kis apritott fokhagymat is tettem, es na persze par szelet cekla elengedhetetlen, hogy csinos rozsas szint kapjon a kerekrepa. En gyalulas helyett sultkrumpli alakura vagtam es 5 napig erlelem igy. A kovaszos valtozathoz szinten teszek ceklat es fokhagymat, de ezt kaporral teszem el. A kenyer teljesen felesleges a kovaszolasahoz, anelkul is par nap alatt megkovaszolodik es isteni finom. Melikenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-13370388419003035752016-02-11T18:30:32.529+01:002016-02-11T18:30:32.529+01:00:) :) egyébként itt is leginkább nyersen eszik, sz...:) :) egyébként itt is leginkább nyersen eszik, szoktam látni a piacon, hogy vesznek egy-egy darabot, és mondják is hogy nyersen fogyasztják, egyébként isteni, olyan, mint a retek, legalábbis hasonló, én is angyon szeretem nyersen is, de szoktam salátákba is tenni, sőt vajon kevés mézzel, fehérborral és petrezselyemmel párolva meg isteni köret :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-72021024906936242042016-02-11T15:57:44.253+01:002016-02-11T15:57:44.253+01:00Én somogyi gyerek vagyok, és én is ismerem ezt a f...Én somogyi gyerek vagyok, és én is ismerem ezt a fenséges eledelt.<br />Annak idején, még gyerekkoromban mikor a halastavakra jártunk korcsolyázni és csúszkálni, hazafelé a mezőkben mindig azt lestük hol púposodik a hó, mert ott biztosan volt kerékrépa. A kiéhezett gyerekeknek igen nagy öröm volt a hó alól kikotorni, és csak úgy nyersen szinte faltuk a kerékrépát. Azóta is még a számban érzem az ízét. Otthon pedig nagymamám együtt főzte a céklával, és céklapótlónak is nagyon finom volt.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-77494666579760144542015-08-12T20:46:32.963+02:002015-08-12T20:46:32.963+02:00valóban csak errefelé ismert, pedig a magyar konyh...valóban csak errefelé ismert, pedig a magyar konyha egyik reneszánsza lehetne mind a nyers, mind a savanyított répa újrafelfedezése. :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-9503822407970650842015-08-12T16:44:28.018+02:002015-08-12T16:44:28.018+02:00A kerekrépa már nem annyira mellőzött étek mint az...A kerekrépa már nem annyira mellőzött étek mint az elmúlt kb. 30 évben! Köszönhető ez a Zalában lakó embereknek akik falunapokon felelevenítik az kerekrépa ízvilágát! Lásd. pl. Miklósfa vagy Kiskanizsa. Szeretném ha a más tájra költözött emberek is megtalálhatnák ezt a semmivel sem össze hasonlítható ízt. Én az Alföldön lakom már 40 éve de még nem tudtam itt megkedveltetni és termeszteni a kerekrépát. Itt egyáltalán nem lehet kapni nyersen sem és savanyítva meg pláne nem. Olvastam,hogy Amerikában a megfőzendő zöldség csomag közé mindig tesznek kerek répát. Nagyon szeretném ha mát itt is elterjedne Hajdú-Biharban ez a nagyon finom eledel. Végre lenne már valaki aki a Vecsési savanyúsággal /amit a Tescóban árulnak / egyszer-egyszer kapni lehetne. Köszönöm,hogy valaki elolvasta legalább!klepcsahttps://www.blogger.com/profile/06490595607688274381noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-73185291482984706972010-10-02T22:15:08.326+02:002010-10-02T22:15:08.326+02:00Szívesen Trendo! Sajnos ha jól tudom, ma már csak ...Szívesen Trendo! Sajnos ha jól tudom, ma már csak zalában és vasban fogyasztják, sehol másutt nem kapható a piacokon.<br /><br />És képzeld, éppen most főzöm meg holnapra! Itt illatozik a konyhában. A savanyítás remekül sikerült, a leve is nagyon finom. :) Meghívnálak, ugorj át egy tányérkára, de igen nagyot kéne ugranod! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-66800371334719344252010-10-02T22:09:16.842+02:002010-10-02T22:09:16.842+02:00Nemcsak Zalában, hanem a sváb falvakban is honos e...Nemcsak Zalában, hanem a sváb falvakban is honos ez a zöldség, legalábbis az volt régebben. Savanyított változatát kedvvel fogyasztották a Schwäbische Türkei falvaiban, levesbe, köretbe is tették tudtommal. Ha most megkóstolhatnám, halálbiztosan visszatérne a régi ízemlék. Jó, hogy eszembe juttattad. Köszönet érte.trendohttps://www.blogger.com/profile/15305828076335621615noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-49063721334136525252010-09-30T21:51:42.615+02:002010-09-30T21:51:42.615+02:00Köszi Chriesi! :)
Padparadsa: Naná! :)
Csibe: ...Köszi Chriesi! :)<br /><br /><br />Padparadsa: Naná! :)<br /><br /><br />Csibe: :)<br /><br /><br />Anikó, szerintem sehol máshol az országban nem kapható. Csak zalában, vasban ültetik és eszik, nem tudom miért. Nagyon méltatlanul mellőzött zöldségféle.<br /><br /><br />Thrini, majd egyszer ha erre jársz, füstölthusis savanyúrépával várlak! :)<br /><br /><br />Szemirámisz, tudom, sokaknak újdonság, ezért is propagálom. Meg mert szeretem. :)<br /><br />Köszi szépen, megyek hamarost!<br /><br /><br />Whise Lady: Vasárnap derül ki, hogy sikerült a házi savanyítás... :) <br />Még én sem savanyítottam itthon, mindig a piacon szoktam venni.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-59607290554198198882010-09-30T20:46:22.456+02:002010-09-30T20:46:22.456+02:00De jó, hogy leírtad! Épp múltkor gondoltam, hogy m...De jó, hogy leírtad! Épp múltkor gondoltam, hogy még nem csináltam soha.Wise Ladyhttps://www.blogger.com/profile/14588463271060323408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-59596849117636035082010-09-30T19:48:55.621+02:002010-09-30T19:48:55.621+02:00Ezt a répafajtát még én sem ismertem eddig! Az emb...Ezt a répafajtát még én sem ismertem eddig! Az ember mindig tanul valami újat. :))<br /><br />Ha lesz időd, nézz be hozzám légyszives.Szemihttps://www.blogger.com/profile/06939943358902602529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-11125933003002398712010-09-30T18:33:16.847+02:002010-09-30T18:33:16.847+02:00Akárcsak Anikó, én sem hallottam még erről a "...Akárcsak Anikó, én sem hallottam még erről a "jószágról". :)<br />Szép a színe az biztos, az ízét nagyjából elképzeltem a leírásod alapján.<br />A fotóktól kész vagyok!! :)Thrinihttps://www.blogger.com/profile/02378201086918047836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-17844893729528284392010-09-30T15:11:02.924+02:002010-09-30T15:11:02.924+02:00Én még életemben nem hallottam erről a répáról, ne...Én még életemben nem hallottam erről a répáról, nem is láttam, itt Pesten a piacokon sem, ha láttam is, lehet azt hittem retek?<br />Savanyú répáról pláne nem, vagy ehhez kapcsolódó ételről sem.<br />Ez most nagy újdonság számomra.Anikóhttps://www.blogger.com/profile/17861585205825003082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-31580649549019954182010-09-30T14:05:07.216+02:002010-09-30T14:05:07.216+02:00Imádott nagymamimat juttattad eszembe (persze nem ...Imádott nagymamimat juttattad eszembe (persze nem nehéz, nagyon sok emlék köt hozzá).<br />Ő rakott el minden évben répát is, káposztát is. Nagyon szerettem, szép vékonyra volt "legyalulva". Emlékszem arra is, mikor át szokta mosni :)<br />Azóta, hogy nincs velünk, a piacon ugyan szoktunk venni, de azért az nem az "igazi"...<br />Köszönöm!!!Csibehttps://www.blogger.com/profile/09731112192558683720noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-83853051861347885522010-09-30T13:59:21.036+02:002010-09-30T13:59:21.036+02:00Remélem, egyszer kapok kóstolót! :) A fotók meggyő...Remélem, egyszer kapok kóstolót! :) A fotók meggyőztek. Szeretném ezt a lila-fehér-gömbölyű színű zöldséget!! :))Padparadsahttps://www.blogger.com/profile/17251063419131421554noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-3533013364517308682010-09-30T07:23:14.642+02:002010-09-30T07:23:14.642+02:00De jó ez a recept!De jó ez a recept!chriesihttps://www.blogger.com/profile/14151502028864481410noreply@blogger.com