Az életben az a lényeg, hogy MOST éljünk, a jelen pillanatban, mindig. Ha valaki fetisizálja a jövő kényelmesebbé tételét, akkor nem él sem a hamis jelenben, sem a képzelt jövőben.
A jelen pillanat az örök pillanat. Nincs örökkévalóság, csak MOST, mielőtt az idő lett volna.
(Ramesh S. Balsekar)
Az almakompót nálunk hozzátartozott - és tartozik a télhez. Anyunál otthon mindig volt készítve, bent várakozott a hűtőszekrényben, hogy húsok mellé savanyúság helyett, vagy desszertként elfogyasszuk. Apu nem zalai, alföldi. Ő a mai napig a pörkölthöz, a rántott húshoz, a sültekhez kompótot eszik. Van minden a spájzban: meggy-, körte-, szilva-, őszibarack-, cseresznyekompót. Anyu mindig mindenből tesz el télire.
Ma rakott krumplit csinálok, így tegnap este elkészítettem ezt a finomságot: most éppen desszertnek. A nem túl lájtos ebéd után ez nagyon üdítő, könnyű "édesség" lesz.
Kicsit megvariáltam most, mert két grapefruit is árválkodott a gyümölcskosárban az almák mellett. Nem hagyhattam magukra őket.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg alma,
2 grapefruit,
kb. 2 citrom leve,
4 evőkanál méz,
1 csipet só,
1/2 citrom vékony héja,
1 csillagánizs,
2 kardamommag,
2-3 fahéjrúd-darabka,
5-6 szem szegfűszeg,
1 mokkáskanálnyi szárított narancsvirág,
1 pici szelet friss gyömbér.
Az almát megtisztítottam, negyedeltem és kivágtam a magházakat. Citromos vízbe tettem őket tisztítás közben, hogy ne barnuljanak meg. Aztán átöblítettem és még daraboltam. Majd föltettem főni kicsit több vízben, mint amennyi ellepte - a fűszerekkel, mézzel, mindennel együtt. Nagy lángon főztem, hogy gyorsan felforrjon. Nem szabad sokat főnie, mert akkor tötty lesz. Amint felforrt, le is vettem a tűzről és egyből hidegvízfürdőbe tettem a mosogatóba. Ennél a pontnál tettem bele a közben megtisztított grapefruitot is. Muszáj minél gyorsabban hűlnie, ugyanis még hűlés közben is fő, vagyis puhul. Mikor lehűlt, hűtőbe tettem. Ma reggel a levéből eltávolítottam a fűszereket, nehogy a citromhéj nagyon megkeserítse.
Ne sajnáljuk a cukrot vagy a mézet, sem a citromlevet belőle, akkor lesz finom a kompót, ha kellően ízes a leve. Kellemesen fanyar, édes-kesernyés-savanykás, nagyon üdítő finomság lett a végeredmény. A keserű íz is szükséges, keveset eszünk belőle. Pedig nagyon jó az emésztéshez.
Gyerekkorom almakompótjában természetesen nem volt ennyiféle fűszer. Csak cukor, citromhéj, citromlé, szegfűszeg és fahéj. És persze, egy csipet só.