2010. június 30., szerda

Kardamomos-mézes semifreddo



„Ha eltévedsz a rengetegben,

állj meg mozdulatlan:
a fák sohasem tévednek el.”


(indián tanítás)




Sajnos csak egy régi, kis mélyhűtős hűtőszekrényem van, amiben max. mínusz 6 fok van. Ezért nem is nagyon kísérleteztem a fagyikkal, de múltkorában kapcsolgattam a TV-t, és a paprikán Nigella ment, az első sorozata. Abban készítette ezt a mézes semifreddo-t. Azt hiszem, megtaláltam az ideális fagyifélét ezzel, mert rendkívül habos, könnyű. Nem kell átkevergetni, nem kell fagyigép sem hozzá. És az én kis hűtőmben is tökéletes. Minden hűtőben tökéletes.

Hozzávalók:
1 egész tojás,
4 tojás sárgája,
10 dkg folyékony virágméz,
3 dl tejszín.

Ez az alap, ezt készítette Nigella a műsorban. Én levettem a mennyiségből, kettőnknek soknak tűnt, plussz kicsit fűszereztem.

Az én mennyiségeim:
1 egész tojás,
2 tojás sárgája,
2 dl tejszín,
8 dkg méz,
4 zöld kardamommag.
A tetejére tálaláskor:
plussz kevés méz,
só,
mandula,
szőlőmagolaj.
És ami lemaradt a képről:
sárgabelű hámozott őszibarackgerezdek,
tejszínhab.

Föltettem egy nagyobb lábost félig vízzel forrni. A kardamommagokat megtörtem és a kis fekete magokat mozsárban porrá őröltem. A tojást, a sárgákat a kardamommaggal és a mézzel felvertem fehéredésig kézi habverővel egy akkora kisebb lábosban, ami illeszkedett a vízzel teli nagyra. Mikor már jó habos volt, föltettem a forrásban lévő víz fölé és ott is vertem addig, míg a tojáshab besűrűsödött. Figyeljünk rá, nehogy sokáig keverjük, mert akkor rántotta lesz belőle. És ne érjen az alja az edényünknek a forróvízbe, csak fölötte legyen, csak a gőz érje.
Mikor készen volt, hagytam kihűlni langyosig. Közben felvertem a tejszínt is jó kemény habbá. Összekevertem a kettőt finoman. Egy hosszúkás formába folpackot tettem, ebbe öntöttem a masszát. A tetejére is folpack került.
Egyébként bármilyen formába tehetjük, vagy műanyag dobozkába is, aminek van teteje.
Tálalásnál vagy szeleteket vágunk belőle, vagy fagyiskanállal szedjük ki.



Tálalás: mandulát forróvízbe dobtam fél percre, majd szűrőben hidegvízzel leöblítettem. Így könnyen lejön a héja. A lehéjazott mandulát egy fél mokkáskanálnyi szőlőmagolajon megpirítottam. Sóztam is kissé, majd robotgépben durvára daráltam. Ezt a sós, pirított mandulát szórtam a tetejére és kevés mézzel megcsorgattam. Őszibarackot hámoztam és vékony gerezdekre vágva a fagyi mellé tettem, s mindezt tejszínhabbal megkoronáztam.
Reggel a fotózáskor annyira siettem, hogy elfelejtettem a tejszínhabot is, a barackot is. Pedig nagyon jó hozzá! A kardamom pedig egészen megbolondította.
Finom! :)

2010. június 29., kedd

Van aki forrón szereti. Én inkább hidegen - A TEA



Szembe-fordított tükrök


Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.

Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,
gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted
az ég, benned a létra.

Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.

(Weöres Sándor: A teljesség felé)






Még a jeges teáról sem írtam, talán mert annyira magától értetődő itala a forró nyári napoknak. De most eszembe jutott, mert az idén nyáron szinte csak ezt iszom. Gyümölcs nincs most, szörpöket nem tudtam és tudok eltenni. Marad a jeges tea, amit rendkívül szeretek. Főleg a zöld teát, mert igazán frissítő, üde íze van. Sok citrommal meg méginkább.Emellett a zöld tea rendkívül egészséges is, számomra például a vízhajtó tulajdonsága a legfontosabb. Sokszor bedagad a lábam, mert nagyanyám szép visszereit örököltem. A zöld tea hihetetlenül hatékonyan ki tudja hajtani a szervezetből a fölösleges vizet.
Emellett még jó tulajdonságai a következők: a fogyást is nagymértékban segíti, mert zsírlebontó tulajdonsága is van. Emellett étvágycsökkentő is. Állítólag védi a szívet is, az érrendszert is - már a zsírbontó enzimek miatt is - és ráksejt pusztító is. Ha nem lenne ilyen egészséges, akkor is szeretném, mert nagyon jó íze van. Ha tehetjük vegyünk mindig kimért, ömlesztett teát, mert az a jobb minőségű és csak látszat hogy drágább. Ha kiszámoljuk a filteres tea kilónkénti árát, legtöbb esetben többre jön ki, mint a sokkal jobb minőségű társáé.
A filteres tea ráadásul csak törmelék, míg a kimért tea nagyra vágott, jó minőség általában.Amit még szoktam főzni jeges teaként is, az az Earl Gray - nagyon szeretem az ízét.
De még jobban kedvelem a vörös teát, vagy rooibost. Valami fantasztikus íze van! Jó hatásairól ITT olvashattok.
És az örök kedvencem, a mate tea. Jeges teának is tökéletes. Ha energiaszegény vagyok és fel kell turbózódnom, mindig a mate teát választom.
Aztán nagyon szeretem friss fűszernövényből a menta és a citromfű teát is. De a csalán is kedvencem, nagyon üdítő jeges formában.

Úgy készítem a jeges teát, hogy csalok. Mert nagy melegben nagyon lassan hűl le, főleg nagy mennyiségben. Ezért mindig felforralok 2 liter vizet, majd forrás után lezárom a lángot alatta. Várok 3 percet, aztán beleteszem a két evőkanál teát. Lefedem. Hagyom állni 10 percig. Ezután egy nagy lábosba átszűröm és hozzáöntök 2 lier buboréktalan ásványvizet, vagy sima csapvizet. Így hamar kihűl. Citromlét, cukrot vagy mézet keverek hozzá. (Ha fokozni akarom a vízhajtó hatást, a citromlét a forró teához keverem.) Kihűlés után palackozom (üres 2 literes ásványvizes palackokba) és hűtőbe teszem.
Sok jégkockával és még plussz citromszeletekkel szoktam inni.
Tökéletes hűsítő egy forró nyári napon.

Ti melyik teát szeretitek?





Itt finom, sokféle és jó minőségű teákat vehettek: www.mosolytee.hu

.

2010. június 27., vasárnap

Rácponty



Az igazság szabaddá tesz.


(Jézus)







A rácponty azt hiszem elég megosztó étel. Van aki nagyon szereti, van aki nagyon nem. Én az első kategóriába tartozom. Bár nem pontyból készítettem, mert eme halféléért én sem vagyok túlzottan oda. Busafiléből készült és tökéletesnek bizonyult ehhez az ételhez.
A rácponty többféleképpen is készíthető. Szerintem mindenki másképp csinálja - hogy a klasszikusokat idézzem.
Ez az én verzióm.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg busafilé,
1 kg burgonya,
3 közepes paradicsom,
3 csípős csöves paprika (piros, zöld),
2 közepes fej hagyma,
2 csapott teáskanál pirospaprika,
kevés liszt,
só,
15 dkg füstölt nyers húsos szalonna,
3 dkg vaj,
2 evőkanál olaj,
2 dl tejföl.

Az újkrumplit megtisztítottam és hosszában négy gerezdre vágtam. Sós vízben megfőztem, de roppanósra - ne főjön szét. A vizet leszűrtem róla.
A szalonnából 4 vékonyabb csíkot vágtam és bevagdostam, kakastaréjnak. A többi szalonnát kis kockákra vágtam. Egy serpenyőben a 2 evőkanál olajon megsütöttem a kis kockákat és a kakastaréjt is, majd kivettem a zsírjából. Félretettem, majd a negyedkarikákra vágott vöröshagymát és paradicsomot, valamint a karikákra szelt csípős paprikákat kevés sóval átsütöttem a serpenyőben. Egy tálba tettem és pirospaprikával elkevertem. A visszamaradt zsiradékon és 3 dkg vajon a besózott, belisztezett halszeleteket körbesütöttem minden oldalukon.
A lábosban, amiben a krumpli várakozott, összekevertem a szalonnapörcöket és az elősütött paprikát, paradicsomot, hagymát a főtt burgonyával, csak finoman hogy ne törjem össze. Aztán egy sütőtálba öntöttem. A tejfölt kissé meghigítottam vízzel - mert a mostani tejfölök nagyon sűrűk - és a krumplis keverékre öntöttem. Mindennek a tetejére helyeztem az elősütött halszeleteket, minden szeletre pedig egy kakastaréj szalonnát tettem. Forró sütőben 15-20 percig sütöttem.
(Én a tejfölhöz kevertem most a pirospaprikát, mert kifelejtettem a lecsóból, de jobb, ha a zsíros hagymáspaprikásparadicsomhoz keverjük.)





Ha télen készítjük, nem kell bele paprika, paradicsom - csak hagyma. Nyáron azonban vétek szerintem kihagyni őket ebből az ételből, mert igazi mediterrán, nyárias ízt kölcsönöznek. A lecsóalapot épp csak pirítsuk-süssük pár percig, hogy a szalonna zsírjának ízét átvegye. Ne süssük túl, mert akkor a sütőbe téve semmi sem marad majd belőle a kész ételben, csak pöntyörödött paprika és paradicsomhéjak és az nem is finom, nem is guszta. Ha kissé pikánsabbra készítenénk, szerintem sűrűbb natúr joghurtot is használhatunk tejföl helyett.
Valamint szintén pikantéria: a tányéron meglocsoltam kevés citromlével, nem rontotta el.
A rácponty készülhet nyersen is. Akkor a burgonyát vékony karikákra szeljük és ehhez keverjük az elősütött pirospaprikás lecsót, az elősütött szalonnát, a tejfölt. Sütőbe tesszük letakarva alufóliával 30 percre. Közben elősütjük a halszeleteket, amiket a már puha burgonyás keverék tetejére teszünk és még 20 percig sütjük az egészet. Egy pohár jóféle fehérborral igazi könnyű, nyári finomság.

2010. június 26., szombat

Kenyérlángos, alias focaccia



Zuigan mester minden nap szólította magát.

- Mester!
És válaszolt:
- Igen, uram!
Akkor azt mondta:
- Legyél nagyon éber!
És válaszolt:
- Igen, uram!

(Mumonkan)



Ismét egy sör és foci mellé való finomság. Sokszor sütök kenyérlángost és meglepődve konstatáltam, hogy a blogon még nincs fenn. Ezennel pótolom a hiányt.
A kenyérlángos alias elegánsan focaccia szerintem mindenki számára ismert.
Sima egyszerű kenyértészta, csak éppen laposan megsütve. Nem annyira vékony, mint a pizzatészta, hanem olyan1- 1,5 cm vastag. Pékségekben is lehet kapni, nálunk itthon inkább csak natúran árulják vagy fokhagymás olajjal megkenve.
A focaccia vagy kenyérlángos azonban rendkívül variálható. Bármit tehetünk a tetejére - ami éppen kéznél van vagy amire gusztusunk van. Ma azért is ez készült vacsira, mert gyakorlatilag semmim nincs most itthon - kifogytam a készletekből. A focaccia tökéletes példája a semmiből valami nagyon finomat varázslatának.
Az olasz verziót általában fűszerezik, vagyis vagy a tésztájába, vagy a tetejére kerülnek fűszerek: oregano vagy bazsalikom, rozmaring vagy ruccola, zsálya. Vagy szárítottan vagy frissen - ha van.
Tehetünk a tetejére hagymát, aszalt vagy friss paradicsomot, olajbogyót, paprikát, cukkinit. A lényeg, hogy ne pakoljuk nagyon túl, mert a kenyérlángos lényege a kenyér maga. Épp csak ízesítse az alaptésztát.
Készíthetünk magyaros verziót is, hiszen a kenyérlángos vagy kenyérlepény nem olasz találmány, nálunk is már nagyon régóta sütik. Tehetünk a tetejére szalonnát vagy kolbászt, tejfölt, sajtot, hagymát - csak módjával. És már ki is lyukadtunk a töki pomposnál... Hiába, nincs új a nap alatt.

Én a dagasztás nélküli kenyér tésztáját használom újabban, tökéletes mindenhez, így kenyérlángoshoz is. Ha úgy tartja kedvünk, 1 teáskanálnyi olívaolajat is tehetünk a tésztába. Ha gyorsítani akarjuk a kelést, 1 mokkáskanálnyi kristálycukrot keverjünk a vízbe, amit a gyorsabb kelés érdekében langyosan (kézmelegen) keverjünk a tésztához.


Mikor megkelt a tészta, áthajtogattam, kicsit átgyúrtam és hagytam letakarva 20 percig még kelni, közben begyújtottam a sütőt hogy jó forró legyen.
Húsz perc elteltével kilapogattam a tésztát és a kissé belisztezett tepsibe tettem. A tetejét megcsorgattam fokhagymás olívaolajjal, majd hagymát, olajbogyót, paradicsomot, ruccolát tettem rá úgy, hogy az ujjaimmal bele is nyomkodtam kissé a tésztába. Ez azért szükséges, mert egyrészt lepotyogna róla a rávaló, másrészt a tészta felfújódna egy nagy léggömbbé. Tehát ha nem is teszünk rá mást, csak olívaolajat, fokhagymadarabkákat és nagyszemű sót pl. , akkor is nyomkodjunk be az ujjainkkal. Megszórtam nagyszemű sóval is. Hagytam még kelni 10 percet, aztán forró sütőbe tettem.

Vághatjuk kis darabokra is, de törhetjük is. Tökéletes sör vagy borkorcsolya. Ezt a verziót olívaolajjal megcsorgatott mozzarellához is ajánlom.