2011. január 9., vasárnap

Omlós vajas keksz narancsosan

 .


A fontos dolgok inkább odajönnek hozzánk, ahol vagyunk, ha engedjük; ha befejezzük a görcsös próbálkozást, és csak hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek úgy, ahogyan meg kell történniük.

(Benjamin Hoff)


Megkezdtem a  Sok kicsi akcióban, a nyereménycsomagba ígért házi sütik készítését. Az egyik amit küldök Eszternek, ez a narancsos keksz lesz. Igazi teához, kávéhoz való ropogtatnivaló. Vajas, omlós és nagyon narancsos. A receptet Delikátnál találtam. Tényleg isteni.
A mennyiségen változtattam csak, 1 tojáshoz igazítva. Így is bőven szép adag lett belőle.

Hozzávalók:
0,6 dl frissen facsart narancslé (rostokkal együtt nyugodtan),
4 alaposan megmosott narancs reszelt héja,
22 dkg vaj,
21 dkg porcukor,
32 dkg liszt,
1 tojás,
1 rúd vanília kikapart magjai vagy
1 teáskanál vanília-esszencia vagy
3-4 vaníliás cukor,
1 csapott teáskanál sütőpor,
1/3 csapott mokkáskanál só.

A narancs levét felforraltam, majd a vaj felével habosra kevertem. A lisztet elkevertem a sütőporral, sóval, cukorral, vaníliával, reszelt narancshéjjal, tojással és a puha vaj másik felével. Robotgéppel krémesre alakítottam vagy legalábbis alaposan eldolgoztam. Aztán a vajas narancslét is hozzákevertem. Hűtőbe tettem jó 3 órára, hogy teljesen hideg legyen. Két nagy gáztepsit kivajaztam, golyóbisokat formáztam (kicsiket, olyan fél diónyi nagyságúakat), lelapogattam egy villával (lisztbe mártogattam így nem ragadt a sütikhez) és 160-180 fokos sütőben max. 8 percig sütöttem. Tényleg jó és gyorsan elkészül. Máskor is fogom sütni.
Ja, igen. Jó messzire kell tenni egymástól a kis golyókat, legalább 10 centire, mert nagyon elterülnek és megnőnek!

2011. január 8., szombat

Burgonyakrémleves ruccolával és sok fokhagymával



Megismerni annyi mint látni; látni annyi mint
elérni; elérni annyi mint ízlelni; ízlelni annyi
mint lenni; lenni annyi mint nem lenni; nem
lenni annyi mint lenni.
                                                                                                            (Nadzsm al-Dín Dája Ráz)





A tegnapi csibeebédhez készült ez az egyszerű leves is. A hetem a fokhagyma jegyében telt, ki akartam űzni a bennem bújkáló vírust - asszem sikerült is végre. A fokhagyma kitűnő természetes vírusölő szer. És még finom is.

Hozzávalók 4 főre:
2 nagyobb burgonya (kb. 40 dkg),
1 egész nagy fej fokhagyma,
1 evőkanálnyi olívaolaj,
zöldségalaplé vagy 1 zöldségleveskocka,
frissen őrölt bors,
frissen őrölt szerecsendió,
2 marék ruccola,
1 dl tejszín.
Belevalónak:
pirított kenyérkockák,
brie sajt vagy parmezán vagy márványsajt vagy feta,
olívaolaj.

A fokhagymát vékony szeletekre vágva kevés sóval megfuttattam az olajon, hozzáadtam a kockákra vágott burgonyát és felöntöttem vízzel, tettem bele egy zöldségleves kockát, borsoztam, szerecsendiót reszeltem bele. Akinek van zöldséglevese, öntse fel azzal. Puhulásig főztem, majd botmixerrel pürésítettem. A ruccolát fölaprítottam - nem kell nagyon apróra, csak anynira, hogy hosszú szárrészek ne maradjanak egyben. Beletettem a levesbe és addig főztem csak, míg kissé összeesett. Végül kevés tejszínt öntöttem hozzá.
Pirított kenyérkockákkal, sajtkockákkal tálaltam, minden adagra tálalásnál kevés extraszűz olívaolajat is locsoltam még. Bármilyen finomabb, intenzívebb ízű sajt kitűnően illik hozzá.




A leves a 90 napos diétában is jó - magamnak vettem ki belőle még azelőtt, hogy a tejszínt hozzáöntöttem volna. Ma ez lesz az ebédemhez a leves. Sajt és kenyér nélkül, csak úgy csészéből kortyolgatva.

2011. január 7., péntek

Sóágyon sült csirke

.

Heillinger szerint a férfi akkor igazán férfi, ha felesége van, és fordítva is, a nő akkor nő, ha férje van. A szerelemhez hozzá tartozik, hogy mindketten férjjé és feleséggé akarnak lenni. Ha más meggondolásból választják egymást, az kudarcra ítéli a partnerkapcsolatot. Ilyen egyéb ok lehet az anyagi megfontolás, a mások általi összeboronáltság, a kényelmesség, hogy ne kelljen ruhát mosni, intellektuális igény, vallásos ok, vagy pedig az, ha valaki a másikban szívesen látná születendő gyermekei apját vagy anyját.

(Thomas Schafer: Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja)





Egy igazi diétás fogás. Omlós sült csirke, semmi plussz zsiradék. A sóssága is abszolút tökéletes (nekem még kissé sótlan is volt, mert én elég sósan eszem), és még az én bénácska sütőmben is olyan igazi grillcsirkésre sült meg.
Ritkán sütök egész csirkét, mert néha lehet csak kapni szabadon tartottat. Ma szerencsém volt hozzá. Pedig a jó sült csirke bizony azt hiszem mindenki kedvence.
De hogyan készül a jó sült csibe? Mindig csodálkozom Nigellán, meg Ramseyn, meg Jaimen, mert csak úgy betolják a sütőbe. Na jó, asszem Gordon kivétel. Véleményem szerint ha jó omlós és szaftos csirkét vagy pulykát akarunk enni, ahhoz bizony fóliázni kell a madarat. Különben kiszárad. Kivétel ez a sóágyon sült csirke, mert ez a sótól valahogy szaftos marad. Én mindig úgy sütöm a csibét, hogy minimum 40 percig fólia alatt párolódik olyan 180-200 fokon és mikor már teljesen puha, akkor majdnem teljes lángon fejezem be a sütést, amitől szépen meg is pirul a mádóóórka. Fűszerezni bármivel lehet, ízlés szerint, de szárnyast szigggorúan mindig vajjal sütök! Nem olajjal, hanem bőségesen vajjal. Omlós lesz tőle és isteni ízt kap. Egy normál grillcsirkéhez kell 5 dkg vaj. És persze ez ugyanígy igaz a karajra, dagadóra, oldalasra, a marhahúsra is. Mármint a lassan sütés és fóliázás. A szárazabb disznóhőst is mindig vajjal sütöm. (Karaj, comb, dagadó)

Hozzávalók 4 főre:
2 kisebb csirke,
1,5 - 2 kg nagyobb szemű só,
2 citrom reszelt héja,
1 egész citrom,
15-20 db babérlevél,
4 csillagánizs.

A sót tepsibe öntöttem, elkevertem 2 citrom reszelt héjával. Babérleveleket szórtam rá, majd rátettem a csibéket. A lábukat összekötöztem, hogy szép maradjon a formájuk. A hasüregükbe babérleveleket tettem és fél-fél citromot. Körülbelül 180 fokos sütőben másfél órán át sütöttem.


 

Egyébként semmi extra, szerintem mikor pácolva van a csirke és mindenféle finomság van alá és bele téve, sokkal-sokkal fincsibb. Igazából nem nagyon éreztem hogy átvette volna a citrom, babér ízét. Ez is bizonyítja, hogy zsiradékban oldódnak igazán ki az ízek. Viszont. Ez tényleg olyan igazi grillcsirke, amilyet eddig itthon még sosem sikerült sütnöm. És egyszer ezt is ki kellett próbálnom. De nem lesz a kedvencem, ez tuti. :)
A sókéregben sütést viszont feltétlenül kipróbálom. Szerintem az jobb módszer lehet, mert abban tényleg párolódik is a hús vagy hal. Majd ha nem kettő, csak egy csibét készítek.
Köretnek a többieknek rizibizit csináltam. Magamnak pedig egy olyan salátát, ami külön bejegyzést is megérdemel majd - nem is tudom, miért nem fotóztam le. Mert nem is gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Annyira, hogy azt hiszem, az egyik kedvenc salátám lesz. Ugyanis rajongok a ruccoláért, vagyis borsmustárlevélért. Nagyon egyszerű kis saláta: ruccolalevelek, narancsgerezdek és brie sajtdarabok. (Márványsajttal vagy fetával vagy finom krémes kecskesajttal is tökéletes lenne.) Öntetnek csak egy-két löttyintésnyi olívaolaj, kevés só rá és balzsamecet vagy - grapefruit leve. Mindenképpen fölteszem külön bejegyzésben is, mert nagyon jó.

2011. január 5., szerda

Bagel

.

Próbáld ki: egy héten át ne ítélkezz senki és semmi felett! Amikor legközelebb találkozol valakivel, aki sokat beszél, költekezik, folyton panaszkodik vagy nem dolgozik, akkor mondd halkan magadnak: “Teret engedek neked arra, hogy úgy tapasztald meg az életet, ahogy te választod. Nem tartozik rám, hogy ítéletet hozzak feletted.” Így sokkal derűsebb lesz az életed. 

(Andrew Matthews)

Régebben már sütöttem ezt a különleges tésztafélét. Csak akkor még nem írtam blogot... Anno Fűszeres Eszter oldalán találtam rá. Mostanában megint bennem volt hogy megenném. Bevallom, ma nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Kicsit lágyra hagytam a tésztáját, több vizet sikerült hozzáadnom mint kellett volna. Illetve nem hengerekre , s aztán kerekre formáztam, csak lyukat fúrtam bele - talán ezért is laposabb lett. Igaza van Fűszeres Eszternek, sodorni kell, úgy szebb lesz. No majd legközelebb. Így is nagyon finom volt. Sőt. A vacsim is ez lesz - ma szénhidrát nap van a diétában azért is sütöttem.
 
Állítólag a bagel 1683-ban született meg Bécsben, ahol is az egyik pék köszönetképpen találta ki és sütötte meg a lengyel királynak, amiért az megvédte családját a török betolakodóktól. A király kedvenc időtöltése a lovaglás volt, a  sütemény pedig a kengyelt formázza.
A bagel állítólag Lengyelországban lett igazán népszerű, ahonnan Oroszországba is kivándorolt bubliki néven. Spárgára fűzve árulták, s alakja miatt szerencsehozó varázserővel ruházták fel - minthogy a kör, a kerek forma szinte minden kultúrában az oltalom, az isteni erő jelképe. Egyre népszerűbb lett, így aztán kelet-európai zsidó kivándorlók eljuttatták az Egyesült Államokba is, ahol népszerűsége még megsokszorozódott, és ahonnan elindult igazán világhódító útjára. A századelőn - 1910 és 15 között - már 300 pék élt bagelsütésből New Yorkban. Akkoriban a bagelt nagy tálcákról, botra fűzve árusították. Az ipari bagelsütő gépet aztán a hatvanas években találták fel. Egyszerre dagasztotta, előfőzte és sütötte is a bagelt. New Yorkban ma is nagy kultusza van a bagelnek. Igazi reggeli péksütemény, szendvicsek kiváló alapja. A bagel azért is fantasztikus sütemény, mert készülhet szinte bármilyen ízesítéssel. Megszórhatjuk magfélékkel.
Tehetünk rá pirított hagymát, bele szalonnát, fűszereket, stb...
Készülhet édesen is, mert megszórhatjuk barnacukorral, fahéjas cukorral, diós cukorral, kókuszos cukorral, stb..., stb... Korlátlanok a lehetőségek.
Én most egy amerikai receptet vettem alapul. A recept nagyon jó - de valóban, sodorni kellett volna tésztát és úgy formázni. No de így laposkásan meg tényleg kiváló szendvicshez! :)
A recept és a videó szerint ebből a mennyiségből 6 bagel jön ki. Hát nem tudom. Nekem 9 nagyon nagy darab lett. Nyugodtan vághattam volna a tésztát akár 12 darabra is.



Hozzávalók 9-12 darabhoz: 
A tésztához:
50 dkg liszt,
265 ml langyos víz (én majdnem egész 4 dl-t adtam hozzá),
1,2 gr szárított élesztő (1 teáskanálnyi),
1,2 gr só (1 púposabb teáskanálnyi),
1 evőkanál méz,
2 dkg szobahőmérsékletű vaj.
A főzővízhez:
15 dkg cukor,
2 liter víz.
A tetejére: bármilyen magféle vagy cukor.


A sót elkevertem egy nagy tálban a liszttel és elmorzsoltam benne a vajat is. A langyos vízben elkevertem az élesztőt és a mézet, és hozzáadtam a szárazanyagokhoz. Kidagasztottam - nem könnyű, mert elég tömör tésztának kell lennie -, majd tiszta nylonzacsival letakarva 1 órát kelesztettem. Aztán lisztezett deszkán daraboltam és gombócoltam, majd lyukat fúrtam a közepükbe. Kissé szét is húzogattam őket, mert amikor fő, megdagad kissé. Letakarva ismét kelesztettem 40 percig.

Két nagy gáztepsire sütőpapírt tettem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra.Aztán a cukrot megkaramellizáltam egy nagyobb lábasban, majd felöntöttem vízzel. Óvatosak legyünk, álljunk hátrébb mikor beleborítjuk a vizet, mert nagyon felcsap a forró gőz. Mikor lenyugszik már kevergethetjük, amíg a karamell felolvad benne. Forraljuk fel, majd a bageleket egyesével főzzük elő. Egyből tegyük a sütőpapíros tepsire és szórjuk meg tetszés szerint valamilyen maggal. Ha megtelt a tepsi, mehet is a sütőbe. Olyan 15-20 percig sütöttem.

Ez a karamelles, mély bronzarany színű víz csodálatos színt ad a süteménynek.

És ez a videó, ami alapján készítettem: