Bejegyzések

A bejgli metamorfózisa: bejglitorta (bejglipuding)

Kép
.
Tedd. Vagy ne tedd.
De ne próbáld.
                                     (Yoda mester)




Hát kérem... Az óévvel együtt elbúcsúztatom méltón a bejglit is. Béke poraira! :)
Szóval volt még egy nagyon kevés maradék belőle, és kissé már száraz volt a tésztája. Ősszel készítettem egy nagyon jó kis angol kenyérpudingot, akkor gyümölcsökkel. Úgy gondoltam, bejglivel sem lesz ez rossz. Ráadásul így megvan a holnapi szilveszteri asztalra az édesség is.
Tudjátok. Egy konyhában minden hasznosulni tud, a maradékok is. Sőt. Imádom átvarázsolni az ételeket, szerintem ez egy külön művészet. Ráadásul. Kedves Emberem azóta is nyúz azért a kenyérpudingért, annyira ízlett neki. Minden jó ha a vége jó, meg fuss el véle kurta farkú malacocska - izé. Szilveszter közeleg... :))

Hozzávalók:
16-18 szelet bejgli,
2,2 dl tej,
2 cl rum,
1 csapott evőkanál kristálycukor.
A belsejébe:
1 gesztenyemassza,
2 dl tejszín,
1 habfixáló,
2 evőkanál porcukor,
2 cl rum,
turbózáshoz: aszalt szilva, mazsola.
A tálaláshoz tejszín…

Vendégposzt: Csirkefalatok őzgerinben sütve

Kép
.

Mítoszaink talán tévelyegnek, de bármily tétován is, az igaz cél felé haladnak, míg a materialisztikus "haladás" csak az ásító szakadék felé vezet, a gonosz hatalmának vaskoronája felé. 
(J. R. R. Tolkien) Van, mi arany, bár nem fénylik, van, ki vándor, s hazaér; régi erő nem enyészik, fagyot kibír mély gyökér. Lángját a tűz visszakapja, árnyékból a fény kiszáll; összeforr a törött szablya, s koronás lesz a király. (Tolkien, Aragorn verse)

Ezt a finomságot sógorom készítette karácsonykor, előételként. Irtó nagy sikere volt! Örültem roppantmód, hogy elküldte nekem a receptet és a fotókat, mert azt gondolom ez szilveszterre is fantasztikus fogás lehet egy svédasztalon. Ha valaki babonás, készítse disznóhúsból. Mondjuk karajból vagy szűzpecsenyéből. Tudjátok, hogy el ne kaparódjon a szerencsétek. :)
A leírás is az övé, hagytam eredetiben.

Hozzávalók:
80 dkg csibemell
20 dkg szeletelt bacon
15 dkg ementáli
1 db piros kaliforniai paprika
4 evőkanál tejföl
3 evőkaná…

Sajtos rúd és valami mexikói - képtelen szilveszteri receptek 2.

Kép
.

Ismét két képtelen szilveszteri recept. Ha lesz időm és kedvem, holnap el is készítem és akkor kép is lesz hozzájuk.
Az egyik egy sajtos rúd, amit szomszédasszonyomtól tanultam és mondhatom, a legjobb sajtos rágcsa, amit valaha is ettem. És végtelenül egyszerű.
A hozzávalóknál annyi a lényeg, hogy minden egyforma arányban van benne. Vagyis 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, plussz 15-20 dkg trappista sajt a tetejére. Én vajjal szoktam készíteni, abból elég a 20 dkg is. Kell még a tésztába ízlés szerint só is (ebbe a mennyiségbe kb.1 teáskanálnyi). És jó sok szezámmag is kell. Vagy ha nincs kéznél, akkor szemes mákkal is megszórhatjuk vagy lenmaggal akár.
Összegyúrjuk (épp csak álljon össze a tészta) és pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva. Másnap lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk (1/2 cm-esre), megkenjük felverrt tojással, nagyon bőven megszórjuk szezámmaggal és szintén bőven reszelt trappista sajttal is. Nagyon vékony csíkokra vágjuk …

Krumplis tészta

Kép
.

Felesleges vagyok, de pótolhatatlan.
                                                                                                          (Anna Noilles)

Rendezgettem a blogot és láttam, valakik keresték a krumplis tészta receptjét. Hiába, a blog egy interaktív műfaj... :) Nos, nagyon egyszerű - legalábbis én egyszerűsítettem Horváth Ilonához képest. Ha majd lesz fotó, pótolom.

Hozzávalók 4 főre:
1 csomag (1/2 kg) kockatészta. Én a fodrosat nem szeretem, a sima kockatészta a jó hozzá amit egyedül a Gyermelyi gyárt. Vagy a csuszatészta összetördelve kisebb darabokra. A fodros nagykocka elég illúzióromboló egy valami szerintem, semmire sem való - nem is értem, miért gyártják...,
80 dkg burgonya,
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
1 púposabb teáskanál pirospaprika,
6-8 evőkanál olaj.

A krumplis tészta akkor jó ha nem száraz, kell alá az olajmennyiség - ne ijedjünk meg a mennyiségtől.
Teszek föl egy nagy fazék vizet 2 teáskanál sóval forrni. A hagymát nagyon apróra kockázom és kevés sóva…

Képtelen szilveszteri receptek

.

Hát elmúla a karácsony... (de nem múla el a bájgli). És itt a nyakunkon a szilveszter is. Azt hiszem nem tévedek nagyot ha úgy gondolom, a legtöbbünk otthon tölti az év utolsó napját - társaságban. Manapság elég húzós befizetni bárhová is szilveszteri bulira, meg valljuk be én sosem szerettem... Először is ki köll öltözni. Osztán végig kell ülni egy hosszadalmas vacsorát - ami vagy jó vagy nem jó. Végig kell hallgatni egy unalmas műsort operett és mjuzikelslágerekkel, brrrrr. És ha a társaság még nem alélt el egészen az unalomtól és a tele hastól, talán éjfél után maradnak még olyanok akik táncolni, mulatni jöttek. Szóval disztingválni kell... No nem kell arra gondolni, hogy szeretnék valami nem illőt művelni szilveszterkor, de a sznob társaságokat és rendezvényeket rühellem.
Ha az ember viszont otthon marad vagy házibuliba hivatalos, egészen más a helyzet. Lehetsz laza, jól érezheted magad és ez a lényeg. Már az alapállás is egész más, igaz?
Szilveszteri összegyövetelkor szerintem …

Áldott, békés Ünnepet!

Kép
.

Minden Olvasómnak, Blogírótársamnak áldott, békés Karácsonyt kívánok!













(Végre rátaláltam Benkóék karácsonyi miséjének részleteire a youtubon... :) Nálunk ezerrel szól. Minden karácsonykor... :) ) Jó készülődést Mindenkinek!

A Sok kicsi nyertese

Kép
.

A Sok kicsi akció a finisbe érkezett.


Nagyon köszönöm én is minden résztvevőnek és támogatónak a játékot, egészen fantasztikus végösszeg született: 3 537 900 forint gyűlt össze. A csomagok már meg is érkeztek a családokhoz, így karácsonyra idén kicsit bőségesebb lehet a támogatottak ünnepi asztala is. Jó érzés ez bizony, megosztani az örömöt, bőséget, ételt. Lesznek majd képek is a csomagok kiosztásáról  - a kiszállításról, a csomagban lévő élelmiszerekről már olvasható a tájékoztatás. Tegnap pedig megtörtént a Sok kicsi akció nyerteseinek kisorsolása is. Az én nyertesem Szabó Gilinger Eszter ! :)

Köszönjük a sok nagylelkű támogatást minden résztvevőnek!

Bodhisattva a metrón

.

Bodhisattva = A Bódhiszattva kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy 'Megvilágosodott Lény' , és olyan törekvőket takar, akik a jövoben Buddhává válnak. A Théravádá-ban, ez a cím elsősorban a Sakyamuni Buddhát takarta megvilágosodása előtt; jelezve ezzel, hogy neki ez az utolsó születése, amiben eléri a Buddha állapotot. A Mahajáná-ban, ez a fogalom kibővül és olyanokat takar, akik minden érző lény üdvéjért világosodnak meg, és saját szellemi erejükkel másokat is a megvilágosodáshoz vezetnek. Az ilyen Bódhiszattva nem távozik a nirvána állapotába, hanem halála után a Tushita-mennyben várakozik, míg minden lény el nem éri a megvilágosodás állapotát. 
(Forrás: Buddhista könyvtár)

Szülinapi köszöntő

.

Szeretettel kívánok sógoromnak boldog kerek 50.-ik születésnapot!
Isten éltessen sokáig, erőben, egészségben, szerelemben!

Sógorommal osztozunk a gasztronómia iránti olthatatlan szenvedélyben... Órákat bírunk csevegni ételekről, ízekről, illatokról és úgy általában a szívvel teli életről. Remek színész, remek szakács és jó ember. A dal Neki szól. Az egyik kedvence. :)


Narancsos ágyaspályinka

Kép
. Minden szabad nékem,
de nem minden használ;
minden szabad nékem,
de nem minden épít.
                                                    (Pál apostol)




Ezt most "dobtam" össze így hirtelenjében reggel. Karácsonyig összeérik. Narancsos ágyaspálinka. Végy fél liter jó minőségű házipályinkát, szelj bele jól megmosott narancshéjat, narancsszeletet, egy csillagánizst és tégy bele egy evőkanálnyi kristálytiszta virágmézet. Facsard ki a narancs levét és azt is öntsd hozzá leszűrve. Aztán bírd ki, hogy ne járj rá karácsonyig. Óóó. És csak módjával! :)

Az a nagy helyzet, hogy sajnos nem vagyok likőrrajongó (rosszul vagyok szó szerint az édes italoktól), ellenben a jó gyümölcspálinkáért odavagyok. Ágysért csak így, enyhén, kevés édessel. (Valójában én a mézet kihagytam...)
Sajnos, a tipikus karácsonyi ízeket sem szeretem. Utálom együtt a fahéjat, csillagánizst, szegfűborsot, szegfűszeget... Pontosítok. Sütikben ki nem állhatom. Ezek számomra egy jó sülthús fűszerei, de nem é…

Kókuszos halleves meg még ezer ötlet...

Kép
.

A kimagaslóan tehetséges ember sohasem kötelességszerűen teljesít, tevékenységét nem a siker és az elismerés motiválja: az ilyen embert egyszer megfogja valami, és többé nem tud szabadulni tőle.
(Ranschburg Jenő)

A masssska maradékát ebédeltem. :)) Ez lenne az. Na jó. Mielőtt félreértés lenne. Megvettem őszőrmók uraságának a heti nyershal-adagját és kicsit több lett - nekem is maradt egy szép nagy filé. Megsütni kevés lett volna, de levesbe pont elegendő volt. Egyébként, aki kedveli a megszokottól kissé eltérő ízeket, bátran ajánlhatom. Nagyon finom volt. Ez a leves is úgy készült, hogy menet közben vagy ezer ötletvariáció eszembe jutott. Úgyhogy a receptírás végére el fogunk jutni a kókuszlikőrig is, kassskaringós utakon... :)

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg tengeri halfilé,
1 nagy póréhagymának a zöld levelei,
1 doboz kókusztej,
1 evőkanál olaj,
0,5 l erőleves vagy víz és 1 leveskocka,
só,
frissen őrölt bors,
1 teáskanál koriandermag,
1 piros vagy zöld csili (szárított is jó vagy csili…

Luca napi szerelem-varázslások

Kép
.
Ma van Luca napja. Ehhez a naphoz eleinknek nagyon sok hiedelme kötődött. Főképpen szerelmi- és termékenységvarázslatok, időjárás előrejelző varázslatok, haláljelző varázslatok kötődnek Luca napjához.
A Luca néve gyökere a lux - fény szó. Az év legsötétebb napja a Gergely naptár óta.
De nem is írok róla többet. Hoztam viszont kedves Lányok és Asszonyok egy jó előadást, ami a szerelem-varázslásokról szól. Akinek még nincs lélekpárja, jól figyeljen! :)


Molnár V. József: Szerelem-varázslás.

(A Tiszta Hangok rádió felvétele.)

Garnélás kosárkák

Kép
.

Nem küldtem rátok mást, Csak angyalokat. (N. D. Walsh: Beszélgetések Istennel)


Egy látványos előétel vagy svédasztalra való falatkák - akár karácsonyra, akár szilveszterre. A Kifőztük Karácsony adománygyűjtő különszámába készítettem. És még mindig lehet adományozni, még tart az akció!

Hozzávalók 16-17 kosárkához:
A tésztához:
18 dkg liszt,
6 dkg vaj,
1/2 mokkáskanál só,
1 púpos, nagy evőkanál 20%-os tejföl, 1 tojás sárgája.A kenéshez:
3 dkg olvasztott vaj.
A tartármártáshoz:
1 egész tojás,
2 dl olaj,
1 kisebb citrom leve,
1 teáskanál kristálycukor,
1 mokkáskanál só,
2 teáskanálnyi mustár,
kevés frissen őrölt bors,
1/2 csokor kapor,
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
2 normál (nem púpos) evőkanálnyi mascarpone,
1 púpos evőkanál kapribogyó.
A tetejére: 1 és 1/2 zacskó fagyasztott koktélrák vagy
1 és 1/2 zacskó fagyasztott óriásgarnéla,
só,
2 evőkanál olívaolaj,
1 vékony gerezd citrom leve.
A díszítéshez:
zöldcitrom,
a kaporcsokor másik fele,
kapribogyók.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóva…

Diós-mákos zserbó

Kép
.

Minden emberi kapcsolat válságos pontján egyetlenegy kérdés létezik:
Mit tenne most a szeretet?
(N. D. Walsch: Beszélgetések Istennel - részlet)


Gyorsan le kell írnom, mert elfelejtem a mennyiségeket.

Hozzávalók egy 20-szor 30-as tepsihez:
a tésztához:
30 dkg liszt,
1 tojás sárgája,
1 csapottabb evőkanál kristálycukor,
2 dkg élesztő,
1/2 mokkáskanál sütőpor,
12 dkg zsír vagy ugyanennyi vaj,
1 dl tej,
1 csipet só.
A töltelékhez:
1 félliteres üvegnyi sárgabarack lekvár,
15 dkg darált dió,
10 dkg porcukor,
15 dkg darált mák,
10 dkg porcukor.
A mázhoz:
15 dkg kristálycukor,
5 dkg kakaópor,
10 dkg vaj,
1 dl víz.


Az épp csak langyos tejben elkevertem a cukrot, az élesztőt és a tojás sárgáját. A lisztet elkevertem a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoltam a vajjal. Hozzáöntöttem a tejes keveréket és összegyúrtam a tésztát. Nem kell sokat dolgozni rajta, csak álljon össze. Öt egyenlő részre osztottam.
Ledaráltam a mákot, a diót és mindkettőt összekevertem 10-10 dkg porcukorral. A tepsit kibélel…

Pacalperkelt - alias gahh

Kép
Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó, melynek feladata: különös új világok fölfedezése, új életformák, új civilizációk fölkutatása és hogy eljusson oda, ahova ember még nem merészkedett.

(Star Trek, The new generation)




A mai ételemet Ms. Poppynak ajánlom, aki meghirdetett egy játékot: főzzünk könyvből! Nos nem tudom elfogadja-e, mert én kedvenc (enyhén fogalmaztam, mert Star Terek rajongó vagyok) sorozatomat választottam. Több okból is. Először is, mert a napokban tett a NASA bejelentést: új életformára bukkantak, méghozzá arzén alapúra egy tó mélyén, itt a Földön. Ez alapjaiban változtatja meg az űrkutatást és biológiát, hiszen olyan bolygókon is lehet élet, amelyekről eddig nem gondolták hogy alkalmas intelligens létformák kifejlődésére. A másik okom pedig az volt, hogy a Star Trek sorozatokban rengeteg ételnév hangzik el. Különösen a Voyagerben, ahol Nelix, a talaxiai szakács mindenféle fura dolgot főz. Például csabre-kabre szószt, dzsiváliai kr…

Túrós batyu

Kép
.

Addig, amíg az önzés akár leghalványabb árnyalata is színezi cselekedeteinket, addig, amíg azért vagyunk jók, mert jutalmat remélünk érte, mindig vissza kell térnünk ide, hogy megkapjuk a jutalmunkat. Minden oknak megvan az okozata, minden tettnek megvan a gyümölcse, és a vágy az a zsinór, amely összeköti ezeket. Amikor ez a fonál elszakad és elég, a kapcsolat véget ér, és a lélek felszabadul.
(Joseph Weed)


Gombalevest főztem ma és volt itthon egy negyed kiló túróm. A túrós tésztát most nem kívántam a gombaleves után, valami édesebbre vágytam. Túrós batyura. A túrós batyut mindig is nagyon szerettem, a kakós csigával ellentétben... Soha életemben még egy egész kakaós csigát nem sikerült megennem, pedig dolgoztam én olyan helyen is, ahol naponta százával ehettem volna. Hát. Ízlések és pofonok...

Hozzávalók 20 kisebb batyuhoz:
40 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 csapott evőkanál kristálycukor,
csipet só,
2,5 dl + 4 cl tej (Nem tom máshogy írni... A 2,5 dl kevés, még egy kis löttyintésse…

Mire ügyeljünk a karácsonyi menü összeállításánál?

Kép
.

Azt hiszem a karácsonyi menü tekintetében kétféle típusú háziasszony (ember) létezik. Az egyik típus mindig új ételeket keres, szereti a különlegességeket, az ünnep számára a kreativitás és kísérletezés fénypontja is.
A másik típus szereti évről-évre az ünnep megszokott ízeit feltálalni, mert úgy érzi hogy a karácsony a hagyományos ízektől is válik igazán karácsonnyá. Ó igen. Van egy harmadik típus is. A még kezdő, nemrégóta külön családdal ünneplő háziasszony, aki most alakítgatja hagyománnyá az ünnepet.
Jótanácsaim - vagy inkább csak meglátásaim és tapasztalataim az első és a harmadik típusnak szólnak inkább.


Akkor van jól összeállítva az ünnep ételkavalkádja, ha a ház úrnőjének nem kell sok időt a konyhában töltenie az ünnep alatt. Vagyis, sok olyan receptet érdemes kiválasztani, amelyek előre is elkészíthetők vagy előkészíthetők és csak 1-2 fogást meghagyni az abszolút frissesség jegyében.A főételeknél érdemes figyelni arra, hogy a fogásokban többféle alapanyag is szerepeljen, í…

Santa Claus grog

Kép
.

Zabkása - a bajnokok reggelije

Kép
.
Karabekian Beefeater ginnel készült száraz martinit ivott egy kis citromhéjjal, tehát Bonnie azt mondta neki: Bajnokok reggelije.
– Ezt mondta akkor is, amikor kihozta az előző martinit – jegyezte meg Karabekian.
– Mindig ezt szoktam mondani, ha martinit hozok ki – mondta Bonnie.
– Nem unja? – kérdezte Karabekian. – Vagy talán ezért alapítanak városokat ilyen Isten háta mögötti helyeken az emberek… hogy újra meg újra elsüthessék ugyanazokat a vicceket, amíg csak a Halál Fényes Angyala hamuval nem tömi be a szájukat.
*
A kéztörlő mellett a csempén ceruzával írt felirat állt. így festett: Mi az élet értelme? Trout tollért vagy ceruzáért kotorászott a zsebében. Tudott választ erre a kérdésre. De nem talált íróeszközt, még egy használt gyufát sem. így hát megválaszolatlanul hagyta a kérdést, de megmondom, mit írt volna, ha talált volna íróeszközt. Ezt: Hogy
a szeme,
a füle,
a lelkiismerete légy
a világmindenség Teremtőjének,
te mafla!
(Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije)




A bajno…