2009. március 25., szerda

Medvehagymás, burgonyás pelmenyi


A modern ember tudata minden egyéb vonatkozást kívül hagyva csakis a csupasz humanizmus rendjébe kapcsolódik... s ez annyit jelent, hogy elhagyja életének tulajdonképpeni értelmét. Csak így támadhatott a modern materialista ökonomizmus, amely teljes meghódolás az anyagi princípium előtt. 
(Hamvas Béla: A világválság)






Mivel két főre főzök, mindig mindenből van maradék...
Az a nagy marék medvehagyma is háromszorra fog elfogyni. Tehát egy újabb variáció.
Megjegyzem, isteni finom.
Az elkészítését viszont ismét mint meditációt ajánlom. Türelem kell hozzá.
A másik problémám, hogy nem igazán tudok receptet írni. Mert nem méricskéltem, nem is lehet.
Azért úgy nagyjából. Mert hogy sok sárgarépa is árválkodott a hűtőmben. Tehát egyszerű tészta helyett én most sárgarépás szép tavaszi variációt csináltam.
Szóval.
Hozzávalók 4 főre:
2 méretes szép narancs-piros sárgabéka (sárgarépa),
4 közepes burgonya,
1 kisebb maréknyi medvehagyma,
só,
2 tojás,
35 dkg liszt - úgy körülbelül,
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál vaj.




A sárgabékákat (családunk anno 2 éves férfitagja nevezte így, mivel akkor még szerinte a sárgarépának semmi értelme nem volt) megtisztítottam és vékony karikákra vágva sós vízben megfőztem. Leszűrtem, és áttörtem. Lehet krumplinyomóval, villával vagy botmixerrel.
Közben a meghámozott és kockákra vágott burgonyát is megfőztem sós vízben, majd leszűrtem és krumplinyomóval áttörtem. A medvehagymát apróra vágtam és hozzákevertem.
Egy nagyobb tálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sárgarépapürét, a tojásokat, egy teáskanál sót, és tésztát gyúrtam a hozzávalókból. Középkemény legyen. Éppen ezért, összegyúrás után fél órát pihentettem a tésztát, hogy ki tudjam nyújtani deszkán, sodrófával. Négy darabba gombócoljuk, mert vékonyra kell nyújtani.
Szóval kb. 1 milliméter vékonyra nyújtottam a tésztát, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval köröket vágtam belőle. Aztán egy ecsettel körbevizeztem a szélüket, majd egy kiskanálnyi medvehagymás burgonyát tettem a közepükre. Félbehajtottam a kört, és kézzel jól összenyomkodtam.
Forrásban lévő sós vízben főztem ki. Nem vettem ki egyből, körülbelül 3-4 percig hagytam főni a kis töltött tésztákat.
Olvasztott vaj és olívaolaj keverékében forgattam meg őket. Más nem is nagyon kívánkozik rájuk.
Bár. Köretnek is extra, pl. tejszínes natúrsült tengeri hal, vgay csirke- vagy pulykamell mellé.

Tipp: 1: A sárgarépától egyébként nincs különösebb íze a tésztának, csak szép a színe. Ezért látványos körete lehet bárminek, akkor is, ha nem töltjük.
2.: Aki nem jut hozzá mevehagymához, vágjon snidlinget vagy újhagyma zöldet a burgonyatöltelékbe. Azzal is nagyon finom.

14 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Ez valami csodaszép!
A színe, íze is tavaszi. Lenyűgöztél - megint!

starfi írta...

fú, ez nagyon jól néz ki! bár én még egy-egy garnélát még el tudnék képzelni benne!:)

Névtelen írta...

Medvehagymás réteken ::))

duende írta...

Köszi Napmátka! :)

Starfokker: köszi, és igen, jó ötlet! :) Én is el tudom képzelni.

ZincziKa: :)) a sárgabéka meg a medvécske találkoznak... :))

gondaanyu írta...

Medvehagyma, répa van, ki fogom próbálni hétvégén.

Szomszédkislány az Ice Teát hívta Ica teánek, mert úgy értelmes...

Kaporral is finom lehet.

sedith írta...

Hűha! Nem semmi!:O Szerintem is finom lehet kaporral is annak, aki szereti azt! Akár egy kis sajt is mehetne bele!:) Persze, a variációk lehetősége hatalmas, ki-ki ízlése szerint variálhat, mint mindent egyébként!:)
Puszi

duende írta...

Kedves Gondaanyu!

A kapor nagyon jó ötlet! El is felejtettem, pedig nagyon szeretem. :)
Az Ica teának tényleg van értelme! :)

duende írta...

Köszi Edit!
Isteni, csak munkás. Idő és türelem is kell hozzá.
Bár, szerintem a gyerekek is élveznék! Imádnak tésztázni, legalábbis a nálunk családban lévő gyerkőcök. A mama mindig megengedi nekik, hogy nyújtsanak, tekerjenek, szaggassanak, stb... Nagyon szokták élvezni. :)

Limara írta...

Gyönyörű! Egyre irigyebb vagyok a medvehagymára, lehet, hogy utilaput kötök és elindulok....

Unknown írta...

Nagyon tetszik ez a recept! Sárgarépás tésztával emlékezeteim szerint még nem találkoztam, s a színek (narancs-zöld) is nagyon szépek!

Palócprovence írta...

Direkt cukkolsz ezekkel a receptekkel! :)) Valahonnan szereznem kell medvehagymát! Nálunk sajnos nem kapható és kint az erdőn még rendes hó van (ma is esett utánpótlás), így a gyűjtőexpedíció - egyenlőre -kizárva.
De ami késik...

duende írta...

Az utilapu is jó kis növényke Limara! :)

duende írta...

Köszönöm, Beatbull!
Valóban saját ötlet a sárgarépával színezett tészta. Klasszul mutat magában is, például fehérhúsú tengeri halakhoz is.

duende írta...

Nem is, Palócprovance! :)

Nálunk most kaszálni lehet az erdők alján. Rengeteg van belőle. Zalában ugyanis erdő is rengeteg van. És úgy tűnik, nálunk talán kicsit jobb idő is volt a kifejlődésükhöz.