2009. március 3., kedd

Pórés, tejszínes burgonya csőben sütve



Nem számít, milyen korrupttá, kapzsivá és szívtelenné válhat a kormányunk, a gazdaságunk, a médiánk és a vallási és jótékonysági intézményrendszerünk, a zene akkor is csodá­latos lesz.

(Kurt Vonnegut)






Egyre nehezebb változatosan étkezni... Abban az időszakban vagyunk, mikor már nagyon unjuk a gumósokat, káposztaféléket, de még semmi kilátás a friss zöldfélékre. Nálam ilyenkor is marad és mindig jólesik: a krumpli.
Gyönyörű friss és olcsó póréhagymát kaptam a zöldségesnél, és mivel kettőnkre főzök csak, a fele került bele ebbe a finomságba. A másik feléből még nem tudom, mi alakul majd. Talán egy jó leves...
De lássuk a hozzávalókat, 4 főre:
12 db közepes burgonya,
1 egész szál póréhagyma,
2 dl tejszín,
2 dl tej,
só,
frissen őrölt bors,
frissen reszelt szerecsendió,
1 mokkáskanál gyömbérpor,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 mokkáskanálnyi őrölt koriander,
20 dkg trappista sajt,
5 dkg vaj.

A burgonyát meghámoztam és nagyon vékony karikákra vágtam egy méretes tálba. Sóztam, fűszereztem - a petrezselyemzöld kivételével. A pórét is hozzátettem, karikákra vágva. Egy hosszúkás, tepsi formájú jénait alaposan kivajaztam. Ebbe terítettem el a pórés-fűszeres burgonyát. Ráöntöttem a tejszínt, a tejet, rákockáztam a maradék vajat és lefedtem alufóliával. Nagy lángon sütöttem fólia alatt 3/4 órán át, aztán levettem róla, hogy kicsit piruljon. Mikor már majdnem készen volt, reszelt sajttal meghintettem és rásütöttem azt is.
Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaltam.
Én így magában ettem, nagyon finom és laktató volt, káposztasalátával. Egyáltalán nem hiányzott a husi mellé, annyira kerek, telt íze volt. A páromnak csirkemájat sütöttem mellé - azt majd böjt után teszem csak fel a blogra.
Jó étvágyat hozzá!

4 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Még a végén megkedvelteted velem a pórét! Olyan jól néz ki, hogy megkívántam. :)

erős ildikó írta...

Ez nekem már olyan tavaszi! És imádom a csőben sütött zöldséges dolgokat!

duende írta...

Én sem vagyok nagy pórérejongó. De főtt dolgokban szeretem. Salátaában nem annyira. Száraz, nem olyan lédús, mint a lilahagyma, avgy ezüsthagyma. Idén én is most vettem először, Palócprovance! :)

duende írta...

Igen, Napmátka. Csalógatom a tavaszt! :)