2009. március 6., péntek

Karibi napfénycsalogató



Időnként érdemes egy-egy gyümölcsnapot is beiktatni étrendünkbe - főleg ilyenkor tavasz elején, mikor amúgy is vitaminhiányosabbak vagyunk. Véleményem szerint, a művitaminok nem pótolnak semmit. Hiányoznak belőlük azok a varázserejű enzimek, amik az élő táplálékban - a nyers zöldségekben és gyümölcsökban - megvannak. Bármit is hirdessenek a jó sok pénzt bezsebelő gyártóik...




A finom gyümölcsöket fogyaszthatjuk csak al'a natúre, vagy akinek van gyümölcscentrifugája, készíthet belőlük nagyon finom gyümölcsleveket. Akár zöldségekkel is keverve. A narancslé például isteni sütőtökkel, vagy almával és sárgarépával. Vagy céklával.
Én például nem mindig tudom megenni a gyümölcsöt csak úgy magában. Kenyeret szoktam mellé enni, szikkadtabb magos rozskenyeret. Isteni hozzá.
Akiknek nem igazán ajánlottak a nyers gyümölcsök, készítsenek belőlük kompótot. Kímélőbb így fogyasztva. Vitamintartalmuk csökken ugyan, de nem teljesen tűnik el. Nagyon finom gyümölcssalátákat is készíthetünk belőlük. Mézzel megcsorgatva, dióval, mandulával mennyei finom étkek.




Milyen gyümölcsök elérhetők most?

Ananász: segít a fogyásban és a méregtelenítésben. Zsírlebontó enzimeket tartalmaz, emellett rengeteg rostanyagot, vitamint - kalóriatartalma mégis hihetetlenül alacsony: kb. 60 Kcl van 10 dkg ananászhúsban. Magas a folsav, a kálium és a C-vitamin tartalma.

Banán: nagyon könnyen emészthető, a gyomorból rendkívül hamar kiürül, viszont telt, laktató ízű, magas kalóriatartalmú. A és E vitamin található benne, valamint az ásványianyag tartalma kiemelkedő még: vasat, foszfort, rezet, jódot, és mangánt is tartalmaz.

Narancs: gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, immunerősítő. Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Citrom: Erősen méregtelenítő, tisztító hatású gyümölcs. Magas a C-vitamin tartalma. Kiváló meghűléses betegségek esetére, mézzel limonádénak fogyasztva. Gyomorerősítő hatású is.

Kiwi: ásványi sókban és C-vitaminban nagyon gazdag. Magja kiváló székrekedés ellen, nagyon jól tisztítja a beleket.

Alma: Betegségek közül a hasmenés és a cukorbetegség gyógyszere az ayurvéda szerint. Szabályozza a vese és a máj működését, az agyra is kedvező hatású. A köszvény gyógyszere is - erősen méregtelenítő hatású. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, nyomelemeket, valamint A- és komlex B-vitamin forrás is.

Körte: magas az ásványianyag tartalma: kálcium, magnézium, kálium, jód, cink, vas találhat ebben a finom gyümölcsben. Alkalmas tisztítókúrákhoz, emellett számos betegségre is javallott természetes gyógyszer: hasmenésre, köszvényre, depresszióra, vérszegénységre, és TBC-re.

9 megjegyzés:

starfi írta...

igazából azok az enzimek nem a gyümölcsben, hanem Benned (és mindenki másban) találhatóak meg, de szerintem sem olyan hatásosak a művitaminok. csak más, amikor a gyümölcs rost-, ásványianyag-, szénhidrát-és fehérjetartalma mellett szívódnak fel, ugyanis sok esetben segítik egymás hasznosulását.

erős ildikó írta...

Emlékszem, a Testkontroll is azt írta, hogy a kinyert vitaminok messze nem hasznosulnak úgy, mint amit természetes módon veszünk magunkhoz, vagy amit a szervezetünk előállít. Bár a déligyümölcsökkel szemben is vannak kinek-kinek fenntartásai, nekem a citrusfélék nagyon kellenek, főleg télen. S bár naponta fogyasztok többféle gyümölcsöt is (főleg reggel), azért ehhez a salátához mégis nagy kedvet csináltál!

starfi írta...

napmátka, meg főleg, hogy általában nem kinyerik a vitaminokat, hanem szintetikus úton állítják elő:S

erős ildikó írta...

starfokker: igazad van, helyesbítek.

duende írta...

:)
A saláta isteni volt, ma is ezzel kezdek, szerintem. :) Maradt még az ananászból is. :))

starfi írta...

háhá, ma reggel én is ananászt fogok enni:)))

duende írta...

Jó étvágyat hozzá!

A zenét is ajánlom mellé, rendkívül erőteljes fűszer! :)))

starfi írta...

a zene nagyon klassz volt, az ananász már kevésbé. van neked valamiféle tuti módszered az ananász ízletességének és érettségének megállapításához?:)

duende írta...

Hú, az enyém isteni édes volt és zamatos.
A párom vette.
Van, egyébként.
A zöldje legyen szép friss. Maga a gyümölcs pedig sárgás-zöld. Nagyon-nagyon zöldet ne vegyél meg, nem tud beérni. És nagyon sárgás-barnát sem, mert az már valószínűleg rohadni kezdett. A zöldes-narancsos szín a nyerő.
De a legtutibb tipp: szagold meg alul, ott ahol levágták a száráról. Az orrunk sosem téved. Ha finom ananászillatot érzel, akkor tutira mézédes lesz belül is. Az éretlen ananásznak csak zöld-illata van, de a finom édesnek így kívülről is lehet érezni a gyümölcsillatát! :)