2009. június 5., péntek

Paradicsom csatni


Mindenki birtokol téged. Amikor megszületsz, a szüleid azt mondják: „fiam”. Azután az iskolába mész, és a „tanítványom” leszel. Majd megnősülsz és a „férjem”megszólítás jár neked. Gyermekeid lesznek, és máris „apám” vagy. Szabadulj meg ezektől, a birtokviszonyoktól! Ne engedd, hogy bárki is birtokoljon! Utasíts vissza mindent, és nézd meg, mi történik!
Azt gondolod, ehhez idő kell. Nem az idő az, ami kell neked, mert már szabad vagy. Csak te képzeled, hogy nem így van. Eljön a pillanat, amikor kitárt karokkal az égbe kiáltod: SZABAD VAGYOK!!!
(Papaji)





Ma pakorát sütöttem. Sajnos annyira éhes voltam, hogy nem maradt a fotózáshoz. Isteni finom! Mind fölfaltam... :)) Majd legközelebb. Viszont paradicsom csatnit készítettem hozzá. A csatni megérte a fotózást.
Csatnit sokfajta gyümölcsből csináltam már: almából, körtéből, sárga- és kajszibarackból, szilvából. A paradicsom viszont kimaradt eddig. Rosta Erzsébet receptjét vettem alapul.
Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában, Terebess E-tár:

"1 kg paradicsom, 1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika), 1 evőkanál friss gyömbér vagy reszelt száraz gyömbér, 2 fokhagymagerezd, 4 evőkanál mazsola, 2 teáskanál só, 1 hagyma, 1 púpozott csésze cukor, 1 teáskanál összetört nagy kardamom, 1 csésze házi ecet, 1 evőkanál hámozott mandula.
Tegyük a paradicsomot forró vízbe 5 percig, Húzzuk le a héjukat, majd vágjuk apró darabokra. Aprítsuk fel a fokhagymát. Vágjuk a gyömbért hosszú, vékony szeletekre. Tegyük a paradicsomot, a vöröscsili port, az összezúzott fokhagymát és gyömbért egy edénybe és pároljuk míg megpuhul. Folyamatosan kavargassuk míg besűrűsödik. Adjuk hozzá az ecetet, cukrot, a megmosott mazsolát és az összetört kardamom magokat, majd az egészet főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk lehűlni és egy légmentes üvegben tároljuk. Párolt rizzsel és purival tálaljuk."
Szinte teljesen így készítettem. Annyi különbséggel, hogy dobozos paradicsomkonzervből csináltam és kisebb mennyiségben. Valamint, én hagyma helyett jó sok újhagyma-zöldet vágtam bele. A többi stimmel. Nagyon intenzív, különleges, ízletes.



"CSATNIK : a kísérő ételek között előkelő helyet töltenek be az "édes-csípős" vagy "erős-savanyú" csatnik, melyek általában valamilyen gyümölcsből (almából, citromból, guavából, mangóból, banánból, eperből, szilvából, kókuszból stb.) készülnek. Ám nem kevésbé finomak a rebarbarás, paradicsomos, sárgarépás csatnik. Ezt a szószós, krémszerű ételt legtöbbször párolt rizs mellé tálalják. A krémszerű, szószós csatnik nővelik az ízválasztékot és segítik az emésztést."
(Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában, Terebess e-tár: Keleti konyhák)



14 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ezt én is ki fogom próbálni, nagyon jó lehet!

trinity írta...

Duende:mi az a pakora??? Gondolom, az is indiai, de nem igazán ismerem ezt a konyhát...

A csatnid meg csípős is, fokhagymás is, gyömbéres is: biztosan ízlene!!!

duende írta...

Készülj fel egy nagyon összetet, intenzív ízre, Lúdanyó! :)

duende írta...

A pakora csicseriborsó lisztben sült zöldségek. Nagyon ropogós, nagyon finom! :)

Trin, finom! Gyümölcsből is nagyon jó. Cseresznye-meggyből is abszolút el tudom képzelni...

Palócprovence írta...

Úgy látom, Te is az indiai korszakodat éled velem együtt! :)) Tegnap este én is pakorát akartam sütni, de már nem volt energiám az egész napos ablakmázolás után. Most olvasom a Végigettem Indiát című könyvet (előtte meg a Monszun-naplót), szóval teljesen rá vagyok kattanva az indiai kajákra. :)
Ja, egyébként szeretem a paradicsom csatnit! :)

duende írta...

Akkor nagyon egyhullámhosszon vagyunk, Palócprovance! :)
Asszem ma is pakorát kell sütnöm, és kevésbé éhesen... Nem tudtam lefotózni, eltűnt az összes a hasamban. :)))

Isteni, igaz? :)

Ja, én meg a Pavlovádra kattantam rá, ezer éve kacsingatok rá, de sosem mertem megcsinálni. De Te tök jól leírtad, szóval ezt a receptedet is elorozom, ha nem baj! :) Nagyon tetszik!

Palócprovence írta...

Tényleg isteni! :)
A pavlova a világ legegyszerűbb desszertje, úgyhogy hajrá! :))

duende írta...

Megcsinálom! :)

Chef Viki írta...

Nálam almacsatni lesz előirányozva: egy szem almafánk rekordot kíván dönteni, ahogy elnézem :-)

Ez a paradicsomos de isteni lehetett...

duende írta...

Viki, almából nagyon-nagyon finom a csatni!

Kata írta...

Én is, én is kértem volna belőle!!!
Ja, és véletlenül nálunk is indiai volt, bejegyzés készül:))

erős ildikó írta...

Nagyon jó kis recept, de engem a tálkád is annyira megfogott!

duende írta...

Na, kíváncsi vagyok, Kata! :))
Nagyon finom volt!

duende írta...

A hugomé, neki vettem, Napmátka. De még nem látta... :)) Megörökítettem legalább! :)