2009. december 10., csütörtök

Csupa-csupazöld saláta



A harcos nem önző módon figyel magára, hanem olyan értelemben, hogy a saját énjét teljes és folyamatos vizsgálatnak veti alá. Az átlagemberek, amikor vacak kis zsarnokocskákkal találják magukat szemben, azt a hibát szokták elkövetni, hogy nincs haditervük, amelyre szükség esetén támaszkodhatnak; a végzetes hiba azonban az, hogy túl komolyan veszik magukat - a vacak kis zsarnokocskákhoz hasonlóan, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak cselekedeteiknek és érzelmeiknek. A harcosoknak azonban nem csak jól kidolgozott haditervük is van, hanem az önhittségtől is mentesek. Azért nem foglalkoztatja őket önmaguk fontosságának tudata, mert megértették, hogy a világ olyan értelmezés, amilyet mi adunk magunknak. A vacak kis zsarnokocskák halálosan komolyan szokták venni magukat, a harcosok viszont nem.


Attól szoktunk kivetkőzni magunkból, hogy elhasználódik és elkopik az önbecsülésünk. Akiben csak egy szemernyi büszkeség is van, apró darabokra hullik szét, ha azt kell éreznie, hogy senkinek nézik.


Önuralomnak azt nevezik, ha az ember képes megőrizni a lélek harmóniáját akkor is, amikor tapodnak rajta.


A béketűrés azt jelenti, hogy az ember lelkileg visszatartja azt, amiről harcosként tudja, hogy meg kellene történnie. Nem azt jelenti, hogy a harcos minden idejét arra fordítja, hogy valakinek túljárjon az eszén vagy hogy leszámoljon valakivel. A béketűrés valami ettől független dolog. Ha a harcosnak elegendő önuralma, önfegyelme van, és rendelkezik az időzítés képességével, a béketűrés önmagától biztosítja azt, hogy mindenki megkapja, ami jár neki.


Előfordulhat, hogy egy vacak kis zsarnokocska legyőzi a harcost. De a harcosoknak mindig van módjuk a talpra állásra vagy arra, hogy behozzák az őket ért veszteségeket és később visszatérjenek a tudás ösvényére.


Ahhoz, hogy az ember meg tudja ért
eni a dolgokat, józanságra van szükség, nem érzelmekre.


(Castaneda: Belülről izzó tűz)






Még soha nem kóstoltam szárzellert, vagy halványító zellert. E két név egyazon növényt takarja. Ma viszont a piacon gyönyörűséges példányok kínáltatták magukat potom 300 forintért. Nem gondolkodtam egy fél percig sem. Vettem egyet, mivel zeller-rajongó és függő vagyok.
Nem csalódtam! Isteni finom. Nagyon lédús, roppanós, és finom zelleríze van kis zöld ízzel vegyítve. Kitűnő téli salátanövény éppen ezért. Persze nem csak salátának alkalmas, készíthetjük csőben sütve, levesnek vagy kisebb darabokra vágva rágcsának - finomságokat töltve a szár mélyedésébe.
Én ma mindenképpen nyersen akartam kóstolni, mellesleg salátára is vágytam. A napokban kicsit sok volt a húsétel az asztalunkon.

Készítettem hát egy csupa-csupazöld salátát.

Hozzávalók 2 főre:

4 szál zeller zölddel együtt,
2 kiwi,
6-8 levél kínai kel,
1 zöldalma vagy birsalma.
Az öntethez is csupa zöldek jönnek:
2 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál tökmagolaj,
1/2 lime leve,
só.


A hozzávalókat megtisztítottam, mostam, daraboltam. Lazán-szépen tányérra rendeztem. Az olajakat és a sót, lime levet alaposan összekevertem, majd a salátára csurgattam.

A kiwi szerintem nagyon jól illik salátákba. És az öntet, bár roppant egyszerű - véleményem szerint az egyik legfinomabb, legkitűnőbb salátaöntet.

A zeller eredete, élettani hatásai:

Termesztését az egyiptomiak és a görögök kezdték. Az egyiptomi múmiákat zellerből és lótuszvirágból font díszkoszorúkkal ékesítették. A görögök egyes atlétikai versenyek győzteseit nemcsak babérral, hanem olykor zellerfüzérrel is megkoszorúzták. Szelinon néven Homérosz Odüsszeiájában szerepel. A bájos Kirké zellerből készült itallal kínálta a tengereken bolyongó görög hajósokat.

Atlasz lányának, Kalüpszónak pedig a legkedveltebb főzeléknövénye volt. A római időkben a kertészkedés aranykorát élte Itáliában. Itt nemesítették ki az általunk ma is ismert három főfajtáját. A leggyakrabban használt gumós zeller, a halványzeller (rúdzeller, angol zeller, szárzeller) és a metélőzeller tehát római örökség. A zeller termesztésének fellendülése és elterjedése csak jóval későbbre, a 15-16. századra tehető.


Hazánkba, a hajdani Pannóniába először római telepesek hozták magukkal a zellergumót, s kezdték el termesztését. A 17. században jelent meg újra, de sok más növénnyel ellentétben nem a törökök hozták magukkal, hanem valószínűleg német közvetítéssel jutott el hozzánk. Ezt mutatja a neve is a német Sellerie szóra vezethető vissza, bár a franciák célerie-je közelebb áll hozzá.



A népi orvoslás úgy tartja, hogy a zeller rendszeres fogyasztása élénkíti, gyorsítja az életfunkciókat. Előmozdítja az anyagcserét, a savképzést, serkenti a vesét, a vizelet-kiválasztást és a cukoranyagcseréjét. Étvágygerjesztő, gyomor- és idegerősítő, sok a mésztartalma. Kitűnő ízesítő, szívbajoknál, hólyagbajoknál, vízkórnál valóságos gyógyszer.
W. D. Kelley rákmegelőző étrendjében egyharmad zellerlevet kever kétharmad sárgarépa levével. Fokozza a nemi hormon-képződést, elhárítja a hajhullás veszélyét, sőt az idősebb emberek életkedvét is növeli.

Erősen hat a veseképződés és a köszvény megbetegedése ellen.
A különböző anyagcserezavarokban szenvedőknek nagy segítséget nyújthatnak a zeller gyökerében, magjában és levelében is megtalálható illóolajok, melyek több úton fejthetik ki jótékony hatásukat.
Az egyik megközelítés, hogy a vese által kiválasztott illóolajok a vesehám izgatásával fokozzák a vizelet mennyiségét, gátolják a kőképződést és elősegítik ezek ürülését. Növeli az eltávozott húgysav mennyiségét, ily módon csökkenti a köszvényes panaszokat is.
A köszvényes megbetegedés elleni másik út alapja, hogy a zeller olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek képesek eltávolítani a már fájó ízületekben is lerakódott húgysavakat. Ez a hatóanyag inkább a levelekben és a magvakban koncentrálódik.

(Forrás ITT)

Én azt is olvastam a zellerről, hogy kitűnő szer az idegrendszer nyugtatására, stabilizálására is. Például hiperaktív gyerekeknél figyelték meg nyugtató hatását.



21 megjegyzés:

trinity írta...

Felkerült ma a zeller:))
Gyönyörű harsogóan zöld!!!Hmmmm-tetszene nekem!

Névtelen írta...

én szeretem a szárzeller, használom is, bár tehetném többször is. Valahogy nekem is mindíg a gumó jut eszembe, ha zellerröl hallok.
A képektöl padlót fogtam!

Névtelen írta...

én szeretem a szárzeller, használom is, bár tehetném többször is. Valahogy nekem is mindíg a gumó jut eszembe, ha zellerröl hallok.
A képektöl padlót fogtam!

sedith írta...

Na, még én sem vettem/ettem soha. NÁlunk kb. duplája az ára, ami nekem kicsit sok és még sosem szántam rá sem magam, sem az összeget. Kicsit drága lenne, ha csalósnék benne, de ezek szerint nincs is mitől tartanom!:) Egyszer csak kipróbálom!:)

Palócprovence írta...

Szép!

Unknown írta...

Nagyon szép üde! Bár inkább nyár elején tudnám igazán elképzelni. Úgy látom, nem igazán várod a telet és a hideget? ;)

duende írta...

Igen, nagy nehezen Trin! :))

duende írta...

Hát ezentúl vadászni fogok rá Ancsika! Isteni finom.
Köszi. :)

duende írta...

Sedith, én is eddig csak sokkal drágábban láttam, azért nem vettem. De ez vagy félméter hosszú példány, sok-sok szárral. Még megvan kb. a 3/4-e a hűtőben.
Nem fogsz csalódni szerintem, mert nagyon finom!

duende írta...

Köszi Palócprovance! :)

duende írta...

Köszi Beatbull! :)
De, várom. Csak az az igazság, nagy salátakedvelő vagyok, nekem bármikor jöhet. Akár előételként, akár főételként. Tegnap pl. ez volt az ebédünk rozskenyérpirítóssal és szardíniával.
És bár zöld, igazi téli növények vannak benne.:)

Wise Lady írta...

Csodaszép!

duende írta...

Köszönöm Whise Lady! És milyen finom volt! :)

trendo írta...

Én régóta használom. Hálistennek, egyre többször kapható és néha el lehet kapni olcsón is. Nedves újságpapírba csavarva hosszú ideig frissen tartható.
Unokáim imádják a szárdarabokat nyersen megenni! A felnőttek is, főleg, ha adok mellé egy kis vodkával feljavított paradicsomlét :)
G-8 centis darabokba vágva szoktam a gulyáslevesbe, vagy más, húsos rahukba tenni. Vagy a "mindent ele" zöldséglevesembe. Pazar!

duende írta...

Valóban az Trendo! :) Én most kóstoltam először, de teljesen beleszerettem! Igaz mi igaz, eddig is zellerimádó voltam.
Köszi a tippeket! :)

trendo írta...

Izgalmasabbá teszi a szárazbab leves ízét is, és palóclevesbe is kitűnő! A levelét, ha sok egyszerre, akkor összevagdosom és egy régi jégkockatartóban lefagyasztom. Felhasználáskor egy-egy (jég)kocka bármelyik levest feldobja. Ugyanezt petrezselyemmel, sőt kaporral is csinálom.

ZÖLDKOSÁR ∞ MEGYEBIRÓ JOLI írta...

Arról nem is beszélve, amikor a gyönyörű vörös Bloody Mary-t kevergeted egy szép harsány zöld zellerszárral. Duende, keverj egy ilyet és fotózd le!

duende írta...

Trendo, szuper vagy, köszi! :)
Még van jócskán maradékom, holnap ismét terítékre teszem valamilyen formában!

duende írta...

Joli, Te ismersz engem... :)))
A kedvenc koktélom! :)
és már megtettem itt látható:
http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/07/bloody-mary-kedvenc-nyaresti-koktelom.html

keverjünk egyet, Te is én is, és koccintsunk! :)

ZÖLDKOSÁR ∞ MEGYEBIRÓ JOLI írta...

Megvan a bejegyzés, szívesen olvastam. A héten én is összezutyulok egy ilyen koktélt és iszok az egészségedre, na meg mindenkiére. Szerintem a Bloody Mary kiváló immunerősítő... is.

duende írta...

Szerintem is! :))

Chirio! :)