2011. január 4., kedd

Töltött gombafejek mártásban

 .

Minden amivel találkozol lehetőség, hogy az utadat járd. 

(Szamszára c. film) 


Még vannak maradékok a fagyasztóban és a hőtőszekrényben is - a karácsonyi, illetve szilveszter előtti vásárlásokból. Az óév utolsó estéjére gyönyörű tölteni való gombafejeket vettem a piacon, de aztán nem került rá sor mégsem. Ma viszont már fel kellett használnom. Páromnak készítettem belőle egy töltött félét finom szafttal, mert még a karácsonyra szánt kis hercegnő burgonyáim is dideregve várták hogy megpirulhassanak végre. Magamnak pedig keményítő nap lévén, csak egyszerűen megsütöttem hajában sült burgonya mellé.
De lássuk elébb a töltött gombafejek receptjét.

Hozzávalók 2 főre:
10 nagy fej gomba,
A töltelékbe:
10 szép fej gombának a szára,
10 dkg füstölt szalonna,
10-15 dkg trappista sajt,
1 picike fej vöröshagyma (diónyi méret),
1 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
kakukkfű vagy citromos kakukkfű.
A mártásba:
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1/2 evőkanál olívaolaj,
só,
frissen őrölt bors,
kakukkfű vagy citromos kakukkfű,
kevés citromlé,
1 teáskanál mustár,
1 evőkanál szójaszósz,
1 dl tejszín, ha sűrű: vízzel higítsuk.

A gombákat alaposan megmostam, majd kitörtem a szárukat. Robotgépbe tettem a felkockázott kis vöröshagymával, fokhagymával, a felkockázott szalonnával együtt, majd alaposan, jó pépesre daráltam. Hozzákevertem ezután a reszelt sajtot is, kóstoltam. Sóztam és borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem. Ezt aztán betöltöttem a fejekbe. Egy sütőtálat kissé kiolajoztam, aztán rusztikusra vágott hagymaszeleteket tettem bele, meg szeletekre vágott fokhagymát. Erre ültettem a gombafejeket és betoltam az előmelegített, forró sütőben. Mikor már szép pirosasak voltak, kivettem és a fejeket egy tányérra tettem. Az alatta maradt hagymás lét egy serpenyőben forralni kezdtem. Fűszereztem sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, mustárral, citromlével, szójaszósszal, végül tejszínt adtam hozzá. Kóstoljuk, ha valami hiányzik, pótoljuk.
 


Bár a kínai, japán és távolkeleti ételekért egyáltalán nem rajongok, de szójaszószt szoktam használni. Mert nagyon jó ízfokozó. Ha nincs eltúlozva egy ételben, egyáltalán nem jön ki az íze, csak kihangsúlyozza a többi ízt - ezért szívesen használom például ilyen mártásokhoz, ragukba. Ezt a mártást egyébként botmixerrel teljesen simára, selymesre alakíthatjuk, de nekem ma már ehhez nem volt kedvem. Meghagytam rusztikusra, hagymadarabosra. Hercegnő burgonyával tálaltam. Hercegnő burgonyát maradék főtt krumpliból, de leginkább maradék krumplipüréből szoktam készíteni másnap. Ütök bele egy tojást, teszek hozzá némi lisztet, 1 teáskanál búzadarát és kinyomóval szép kis csúcsokat formázok belőle egy tálcára, sorban egymás mellé. Így teszem a fagyasztóba. Mikor megfagyott, utána lehet zacskózni, mert akkor már nem ragadnak össze. Lehet sütni jó forró sütőben is, vagy nagyon bő olajban is.

Magamnak pedig betettem a töltött gombafejek mellé a sütőbe 2 nagy szem burgonyát és megsütöttem. A maradék gombát pedig kevés olívaolajon, jó sok frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, kevés sóval megsütöttem. A gomba és a frissen őrölt bors - csakúgy mint a kakukkfű - szerintem égben köttetett páros. Hihetetlen finomak együtt. A sült gomba akkor az igazi, ha végig nagy lángon sütjük. Először levet enged, aztán a sütés ezt elillantja. És ekkor még kitartóan érdemes sütni nagy lángon egészen addig, míg megpirulnak a gombaszeletek. Szerintem így valami mesés az egyszerű sült gomba. Nagyon jól illik még hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagyma is, mert az is szépen megpirul a sütésnél és valami fergeteges íze lesz. Ha épp nem diétázunk akkor ha javasolhatom, vajon süssétek mert úgy tényleg valami káprázatos. Főleg a vargánya...
Olajoskáposzta-salátával ettem. Ami csak annyi, hogy a jófajta hordóskáposztát nyakonburíííntom finom extraszűz olívaolajjal, finom tökmagolajjal (egyiket sem sajnálom) és lilahagymát is keverek hozzá negyedkarikákra szelve. Hagyom állni cirka negyed órát és már fogyasztható is.


Ő meg itten a kis szigorú piacfelügyelő. Imád az ablakban nézegetni. :)


12 megjegyzés:

duende írta...

Már megint szerkeszthetetlen a bejegyzés... Szóval, kihagytam: 10 szép gombafej is kell. :)

Thrini írta...

Kókusznak nagyon csinos profilja van. :)

A menü pedig tökéletes! :)

Niki írta...

A cicus gyönyörű...a gomba pedig csodás:)

Szemi írta...

A gomba istenien néz ki, csakúgy,mint a hercegnőburgonyád!

A piacfelügyelő pedig nagyon cuki! :))

duende írta...

:))) Szerintem is nagyon édes, Lányok! :)

Bianka írta...

Nagyon finom, szívesen megenném és a képek csodásak

Sallai írta...

Ez a Cicus nagyon szép és nagyon komoly!
I.

Zsiri írta...

Kisasszony :)) Najó, tudom, hogy ő Kókusz, de nagyon hasonlítanak :) Kisasszonynak is van egy ugyanilyen portréja :)

Anikó írta...

A pirított gombáért élek-halok én is:-))Nem beszélve az olajos káposztáról:-)))
Kókusz gyönyörű és imádom,hogy olyan okosan, és halálos komolyan tudnak nézelődni a cicák.
Jó magasan laktok:-))))
A piactér története ebben az országban, minden városunkban, szórol szóra így történik,ezer ilyet lehetne felsorolni, ahogy leírtad, jó a kérdés miért van ez így, ki az a sok hülye a hivatalok élén, közben és alatta, és miért nincs semmi, de semmi szankciója ezeknek az elbaltázásoknak?????
Legközelebb újra megválasztják a következő hülye garnítúrát és azok is ezt csinálják csak egy sarokkal odébb.

duende írta...

Köszi szépen Bianka, ízre is fini volt! :)


Ildikó: Bizony! :) Világ legszebb massskája. :)


Zsiri: tényleg egyformák! Gyönyörű Kisasszony is! :)


Anikó: :) Én meg a hajában sült krumpliért, leginkább. :) No de a másik kettőt is imádom, isteni ebéd volt.

Azt hittem csak nálunk ilyen a helyzet. Siralmas, és felháborító. Sok tízmilliókat dobálnak ki az ablakon és felelősségrevonás az nincs.

Csak a harmadikon! Tetőtérben. :) Nagyon szeretek itt lakni.

Wise Lady írta...

Fincsi, fincsi. Kókusz pedig egy egyéniség. Nagyon jó fényképarca van :)

duende írta...

:))) Átadom! :)