2011. február 4., péntek

A tüskeszentpéteri liszt

.

Limara nevét szerintem minden gasztroblogokat olvasgató ismeri. Fantasztikus kenyereket és péksüteményeket varázsol mindig közös asztalunkra. Nála olvastam egyszer a tótkomlósi lisztről. Arról, hogy milyen fontos alapanyaga a jó kenyérnek a jó liszt. Okéoké.... Persze. És lapoztam tovább.



Most jöttem rá arra, ez tényleg mennyire fontos! Karácsony előtt ugyanis az utolsó nagybevársárláskor valamelyik multiban jártunk halat keresve. Ott jöttem rá, hogy elfelejtettem lisztet venni. Vettünk 2 kilót tartaléknak. Sosem szoktam semmit a különlegességeken kívül multinál venni. No mindegy, kényszerhelyzet volt. Múlt héten került felhasználásra az a liszt. Hát kérem. Egy katasztrófa volt. Ami kialakult belőle, az nem nevezhető tésztának, pusztán csiríznek. De tényleg. Ragacsos, sűrű, rossz ízű massza lett belőle. Na itt jöttem rá, mennyire fontos a jó liszt.
Hozzá vagyok szokva a tüskeszentpéteri minőséghez. Mondhatnám el vagyok kényeztetve. Mindig az ő lisztjüket veszem, mert kiváló. A vele készült kelt tészták, kenyerek, péksütemények fantasztikusak. Én meg azt hittem, ez a normále - hogy minden liszt ilyen. Hát nem. Nagyon nem. Szóval. Ha jót akarunk sütni, keressük meg hozzá a jó lisztet, mert különben bármilyen ügyesek és gyakorlottak vagyunk, az eredmény nem fogja mindezt igazolni.
A tüskeszentpéteri malom ráadásul zalai. Duplán jó! :)

"A Zala folyó mindkét partján a XVII. században több mint 50 kisebb-nagyobb vízimalom szolgálta a környezetében élőket, köztük a tüskeszentpéteri. A háborúk alatt, mint az utánpótlás fontos elemét védelmezték. A XIX. század végén a malomipar fejlődésével kiemelkedett a többi közül. Az 1920-as évektől a bérlők segítségével technikailag is megújult, megalapozva az üzem hírnevét. Az államosítás után a Zala megyei Gabonaipar része lett." Folytatás ITT.

25 megjegyzés:

Szemi írta...

Sajnos én is csak multiknál veszem a lisztet, nem tudom,hogy a környéken hol kapható jó minőségű liszt.
Bár eddig még nem volt vele nagyon rossz tapasztalatom, de szivesen kipróbálnék a kenyereimhez egy igazán jót.

Ha valakinek esetleg van ötlete,hogy Esztergom /esetleg Komárom/ környékén hol kapható ilyen, kérem, hogy ossza meg velem. :)

Duende, remélem nem haragszol, hogy a privát kérésemmel ide tolakodtam. :))

katicamanó írta...

Én is a tüskeszentpéteri lisztre esküszöm. Nagy felháborodással vettem tudomásul, hogy Pécsett sehol sem lehet kapni, azóta otthonról szállítom kilószámra, hogy sose csalódjak a végeredményben.

Zsuzsa írta...

Én is szeretem a tüskeszentpéteri lisztet, és van kenyérlisztjük is! :-) Nálunk (Szombathelyen) az Intersparban is van sima lisztjük, kenyérlisztet a Hétforrás Fűszértnél tudtam venni. Ezt ugyan rendelésre, de megoldották. :-)
Ajánlanám még a celldömölki lisztet, szintén van BL80-as is.

Ms. Poppy írta...

Egy zalai számára ez a LISZT, csak így, nagybetűsen. Imádom! Olyan kelt tésztát lehet vele készíteni, hogy szinte el lehet fújni. Nálunk aránytalanul drágán adják, talán mert jó(?).

Sheila G. írta...

és mennyibe kerül nagy tételben? az oldalukon sincs ár.

Zsuzsa, celldömölkön hol keressem?

Anikó írta...

Én a Komáromi Malom lisztjét szoktam keresni és venni, Pesten is lehet kapni, meg itt Komárom-Esztergom megyében is.
Lehet, hogy a tiétek jobb, mármint a tüskeszentpéteri vagy a tótkomlósi, de sajnos én azokhoz nem jutok hozzá.
Elégedett vagyok ezzel a komáromival, ezzel sütök - főzök mindent,bár lehet hogy nem ez a top-liszt, azért figyelni fogom a liszteket, hátha itt is felbukkan valahol a tiétek:-))))

Julika írta...

Anikó !
A tótkomlósi lisztet Budapesten a XX. kerületben a Vörösmarty téri kis piacon egy picike kis vegyes élelmiszerboltban lehet kapni. Van finom, kenyér és durum lisztjük is. Ma reggel vettem éppen. 160,- Ft/kg a sima és kenyérliszt. Én is meg vagyok vele elégedve teljes mértékben. Tüskeszentpéterit még nem volt alkalmam próbálni.

Szemi írta...

Anikó, akkor majd körülnézek, és keresem a komáromi lisztet... Talán valami kisebb üzletben kéne néznem, mert a multiknál eddig nem találtam ilyet.
Julika, akkor az még árban is nagyon jó, mert én amit a Tescoban szoktam venni, annak 210 ft kilója. :(

duende írta...

Szemirámisz: Dehogy is, semmi gond, sőt! :) Én még a CBA-ban szoktam CBA-s lisztet venni, az is nagyon jó. Az azt hiszem Cerbonás liszt.


Katicamanó: Elhiszem. Én meg azt hittem a múlt héten, hogy velem van baj. Semmim sem sikerült, ami kelt tészta volt. Aztán rájöttem, mikor pizzatésztát próbáltam csinálni belőle, hogy nem velem, hanem a liszttel van óriási nagy baj.


Zsuzsa: sajnos én még a kenyérlisztjükkel nem találkoztam üzletben... Pedig helyi cég.


Ms. Poppy: úgy ahogy mondod. Tényleg csodás "repülős" tésztákat lehet vele sütni!


Sheila G. az nem tudom. :)


Anikó: szerintema komáromi is elég jó minőségű. Valószínű, hogy az a multis liszt nem is magyar liszt volt. Sőt. Biztos vagyok benne.

Zsuzsa írta...

A tüskeszentpéterit nekem a Hétforrás C+C raktáráruházába hozták, ott tudtam venni. Hívjátok fel nyugodtan a központot (Szombathely), én is így jutottam hozzá. 2 kilós kiszerelésben van, 8x2 kg = 1 zsugor.
A celldömölki malomnak van saját szakboltja, de általában csak de. van nyitva, kivétel szerda. Őket is telefonon hívtam, és egy ismerős hozta el.
Az egész úgy kezdődött, hogy nem kaptam a Metroban kenyérlisztet. Veszettül kezdtem neten keresni, ki gyárt BL80-ast. Írtam Cerbonának, Pannon-Mill-nek, ABO-Mill-nek. Egyedül Cerbona válaszolt, hogy kiskereskedelmi forgalomban nincs kenyérlisztjük. :-( Telefon 7forráshoz, segítettek. Aztán cégünkhöz jött a celli malom autója javíttatni, így tudtam meg, hogy ott is van malom. És nagyon jó a liszjük! Rozs is van, de azt még nem próbáltam. Állítólag a sárvári Áfész üzleteiben kapható a sima és réteslisztjük.
Nálunk Intersparban van komáromi liszt is, de az nem olyan könnyű, inkább gyúrni szeretjük.
Cerbona is egyik beszállítója a CBA-nak, szerintem nézzétek meg a zacskót, mert lehet, hogy vidékenként változik a liszt gyártója, mivel többen is vannak.

duende írta...

Kedves Zsuzsa!

Nagyon köszönöm a segítséget! Én is írtam nekik, de még nem kaptam választ. De akkor majd felhívom őket, mert férjem sokszor jár Szombathelyen is!

Zsuzsa írta...

Nagyon szívesen! Telefonszámukat beírhatom? Szerintem úgy gyorsabb lenne... és kb. 2-3 nap, mire átviszik a raktárból a boltba. De az is lehet, hogy valami közelebbi helyre is tudnák szállítani, ezért szerintem jobb lenne személyesen beszélned velük.

duende írta...

Szerintem igen. Gondolom, nyilvános a szám. És köszi mégegyszer! :)

Zsuzsa írta...

Hétforrás központ / Tüskeszentpéteri liszt
06 94 509 900
áruforgalmat kell kérni

Celldömölk Malom
Nemesdömölk u. 17.
06 95 420 025

És igen, nagyon fontos a liszt minősége! :-)

duende írta...

Köszönjük! :)

Zsuzsa írta...

Közben eszembe jutott, hogy a Balaton É-i partján, az Áfész boltokban is volt a nyáron Tüskeszentpéteri liszt. Tehát érdemes keresni!
És...
Forgalmazza:
Mecsek Füszért Rt., Integrál-M Kft., Let-Coop Kft, Z+D Kft., Hétforrás Rt. POLUS COOP Zrt.

Zsuzsa írta...

Szívesen! :-)

Limara írta...

Ugye? Bizony nagyon fontos a jó minőségű liszt! És milyen nehéz beszerezni, főként tisztességes áron. Meglehetősen bosszant, hogy a tótkomlósit pl. Romániában terítik, nálunk csak a malom környékén kapható. Komolyan érlelődik bennem, hogy valami szelíd erőszakkal, nyomással rá kellene venni őket, hogy a magyar piacot szolgálják ki először. Mert piaca az lenne. Talán levelekkel kellene bombázni őket??? A tüskeszentpéteriről én is hallottam, tudom, hogy jó liszt.

duende írta...

Limara: Valóban. Álmomban sem jutott volna eszembe, hogy ekkora oltári különbségek vannak liszt és liszt között... És már azt hittem, velem van a baj, hogy elfelejtettem kelttésztát sütni. Semmim sem sikerült ebből az ócska lisztnek sem nevezhető csiríz-alapanyagból.
Hihetetlen, komolyan.
Lehet hogy azt kéne tenni. Gyűjts aláírásokat egy kedves hanvételű levélhez, hátha sikerül rávenni őket a magyar terjesztésre is! :)

És valóban nagyon jó. Csodálatos kenyereket és kelt tésztákat lehet készíteni belőle.

Zsuzsa írta...

A tótkomlósiról én is hallottam, olvastam, hogy nagyon jó. Rákerestem, de nekem nagyon messze van.
Szerintem attól függ, hogy melyik üzletlánc mit árul, hogy milyen érdeke fűződik a liszthez, nem a minőséget szem előtt tartva döntenek, választanak. Egy kis malomnak biztosan nagyon nehéz bekerülnie bárhová is, hiába minőségi a termék.
És nagyon sok ember csak az árát nézi annak, amit megvesz. :-( Ezért szorul ki nagyon sok hazai termelő kis hazánk piacáról. És megy tönkre. De ez már egy másik téma, ami engem nagyon felháborít.

duende írta...

Zsuzsa: abszolút egytértek. És engem is elszomorít.

Névtelen írta...

25 kg zsákban vesszük a tüskeszentpéterit 3650-ért. a legjobb.

duende írta...

Az jó ár! Hol? Köszi előre is a választ.

Márti1218 írta...

Én Keszthelyen veszem a Hévízi úton egy diszkontbam

duende írta...

Köszönjük a tippet! :)