2011. május 18., szerda

Epres piskótatekercs

.

Ha két ember szereti egymást, az mindennél fontosabb, az csoda és a legtermészetesebb dolog ezen a világon. Ezt éreztem ma, amikor egyszer csak virágzó bokorrá változott az éjszaka, és eperillatú volt a szél, és rájöttem, hogy szerelem nélkül legföljebb szabadságos halottak lehetünk csupán, néhány adat, meg egy véletlen név, és semmi több, akár meghalhatunk.

(E. M. Remarque: A diadalív árnyékában)





Már ezer éve készültem piskótatekercset sütni, de valahogy mindig elmaradt. Aztán nemrég megláttam Paprika & Paprika blogján ezt az álomszép darabot. Úgyhogy most az idei eperszezonban nem marad el az epres piskótatekercs. Isteni. Annyiban változtattam csak, hogy megkentem nagyon vékonyan a piskótalapot a még maradék tavaly előtti eperlekvárommal is. A piskótatekercsben az a jó, hogy nagyon egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom. :)


Hozzávalók a piskótához:

3 db tojás,
12 dkg liszt,
12 dkg kristálycukor,
1 evőkanál víz.
A töltelékhez:
25 dkg eper,
2,5 dl tejszín,
1 csapott evőkanál porcukor,
eperlekvár.
Ha van: friss menta vagy
citromfű levelek.
A tetejére:
porcukor, eper.

A tojásokat felvertem a cukorral és a vízzel teljes habosodásig, fehéredésig. Jó 5 perc kell neki robotgéppel. Aztán finoman lapáttal hozzáforgattam a lisztet és egy 23-szor 35-ös tepsibe öntöttem a masszát, amit előtte sütőpapírral kibéleltem. Előmelegített 180-200 fokos sütőben sütöttem szép világosra. Körülbelül 10-12 percig sült. Nagyon szép laza, habos lett a tészta, ez aannak köszönhető, hogy jól felvertem  tojásokat.
Még melegen leszedtem róla a papírt, és egy konyharuha segítségével feltekertem a tésztát. Könnyebb, ha a széleit szép vékonyan levágjuk, mert ott keményebb.




Míg hűlt, felvertem a tejszínt 1 csapott evőkanál porcukorral habbá, az epret megtisztítottam és nagyobb darabokra vágtam, jól lecsöpögtettem és a habhoz kevertem. Mikor kihűlt a piskóta, megkentem nagyon vékonyan eperlekvárral, majd elsimítottam rajta a tölteléket és feltekertem. Nekem kinyomiszkolódott némi tejszínhab, azt a tetejére kentem. Porcukorral megszórtam, eperszemekkel díszítettem.
Ha lett volna itthon menta vagy citromfű, azt is tettem volna bele. Nagyon apróra vágva belekevertem volna a tejszínhabba, ugyanis mind a menta, mind a citromfű fergetegesen jól illik az eperhez.





Ha valakinek nincs kedve tekercselgetni, egyszerűen csak kenje meg a lapot lekvárral, halmozzon rá jó sok 20%-os tejföllel finoman összekevert, jól felvert, kissé cukrozott tejszínhabot (ez esetben lehet 3 dl tejszínt felverni és 2 dl tejföllel - vagy sűrű görög joghurttal - elkeverni és nem árt egy kevés zselatint sem hozzáadni, már a tejfölös változathoz gondolom), és rakja meg a tetejét jó bőven eperrel, díszítse citromfűlevélkékkel. Kockákra vágva tálalható.
Ó, igen. Lehet valami finom alkoholos itallal is keverni vagy a lekvárt, vagy a krémet.

9 megjegyzés:

Niki írta...

Csodálatos:)))))

Anikó írta...

Mindegy is hogy csináljuk, egyik jobb mint a másik. Most nagyon megenném az egész tekercset úgy ahogy van, és még a tálakat is kinyalnám boldogan, amiben kevergetted a hozzávalókat:-)))))
Nekem mindig kicsit törik a piskóta itt-ott, amikor csavargatom ki-be, meg kenegetem, de senkit nem zavar úgy vettem észre, ezért nem is szoktam izgatni magam,meg a krém különben is elfedi,de még egyben és simán soha nem ment:-))))

Névtelen írta...

Nevezd inkább alagútnak, mert tekercsnek kevésszer tekeredik ;) Csilla (Egyébként jobb is az alagút, mert több krém van benne.)

duende írta...

Köszi szépen Niki! :)


Anikó: nekem sem. :)) Ez is törött itt-ott... Azt hiszem a nagy gáztepsiben kellett volna sütnöm 4 tojásból, akkor könnyebben tekertem volna.

Csilla: igen, írni is akartam hogy ez inkább alagút. :)

Bianka írta...

Mesésen néz ki

Padparadsa írta...

Hű, de bírnám a délutáni kávém mellé... ;)

Csibe írta...

Imádom! ...és olyan kis szép!

Alíz, Erdélyből írta...

Ez igen jó ötlet, már épp gondolkodtam valami epres egyszerűen készülő desszerten. Lehet, hogy ez lesz az, vagy valami hasonló. :)

duende írta...

Bianka: köszönöm!


Padparadsa: :))


Csibe: Én is! :) Köszönöm, bár a tökéletestől azért messze van... :)


Alíz: :) Ez tényleg egyszerű, gyorsan is elkészül és finom, könnyű.