2011. október 5., szerda

Káposztás pogácsa

.

Az utazás maga az otthon.

                                                    (Baso)





Már régen sütöttem pogácsát. Ha igazán ősziesre hangoltam volna magam, diósat sütök. Mert az olyan szürethez való. Mert isteni eszegetni hozzá a mézédes szőlőt a nagy diófa árnyékában... elmélázva azon, milyen jó is, hogy Isten megteremté a szőlőt. És elmélázva azon, hogy bizony a darazsakat kifelejthette volna a repertoárból. De se diófa, se árnyék, se darazsak, se szőlőszedés... Régi emlékek ezek. Így hát káposztás lett a pogácsa. No ez sem rossz ám! És most hogy jobban belegondolok... Mert e mellé pedig kitűnően illik egy-két pohárka pincehideg óbor. Úgyhogy nem is igaz... Ez is igazi szüretelős pogácsa! :)

Pogácsát kevesen tudnak igazán jót sütni. Életem során leginkább kőkemény, ízetlen darabokat kóstoltam elég nagy számban. Anyu viszont csodás volt ebben a műfajban. Tőle tanultam, mik a jó pogi titkai. A pogácsa sem egy méricskélős műfaj. Azért most mértem, hogy tudjak receptet adni, de sosem szoktam. A titkok tehát: mindig joghurttal vagy kefírrel vagy aludttejjel vagy kultúrával készítem. Ez a folyadék. Ettől lesz olyan igazi pogácsaíze, és ettől lesz többek között finom lágy a tészta. Tehát a folyadék a pogácsában nem víz, nem tej, hanem a fentiek közül bármelyik. A pogácsához mindig sok zsiradék kell, nem lehet száraz. Ez lehet vaj vagy zsír vagy olaj, de semmiképpen margarin. A margarinnak nincs is igazi zsírtartalma (bár ráírják) és ráadásul nagyon rossz íze is van. Én sosem használom, semmihez sem. Egy kiló liszthez kell körülbelül 20 dkg vaj. A jó pogácsába kell élesztő. Tehát kelt tészta. Az időket be kell tartani, hagyni kell szépen megkelni a tésztát. Ha hajtogatni akarjuk, a vaj felét hagyjuk ki a tésztából, hanem mikor duplájára kelt, nyújtsuk ki, kenjük meg a kimaradt olvasztott vajjal vagy zsírral és hajtogassuk. Ezt többször is megcsinálhatjuk, szép leveles lesz tőle a pogi. A tésztájába gyakorlatilag bármi keverhető: túró, sajt, feta, olajbogyó, spenót, ruccola, dió, sütőtök, stb... Bátran kísérletezzünk. Egy a lényeg: hogy közepesen lágy legyen a tésztája. Dolgozzuk ki jól az elején, fényesre, simára, hogy elváljon a kezünktől és a táltól is. A sütése: előmelegített sütőben sütjük, körülbelül 200 fokon, vagyis viszonylag gyorsan, nem kell neki sok idő. Ha sokáig sül, kiszárad. El kell találni a hőfokot, hogy meg is süljön, de ne süljön sokáig. Hát ennyiből áll össze egy igazán finom pogácsa.
Akkor lássuk a káposztás pogit.

Hozzávalók:
a tésztához:
75 dkg liszt,
1,5 tojás,
1 nagypoharas joghurt (450 gr),
15 dkg olvasztott vaj,
3 dkg élesztő,
1,5 csapott teáskanál só,
1 mokkáskanál kristálycukor.
A káposztához:
1 kg káposzta (tisztítás után),
só,
3 dkg vaj vagy 3 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál kristálycukor,
1 teáskanál frissen őrölt bors.
A tetejére:
0,5 tojás.

Az élesztőt, joghurtot, tojást reggel kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, mire összeállítom a tésztát. Egy nagy tálba szitáltam a lisztet, elkevertem a sóval, mélyedést készítettem a közepén. A kefírben elkevertem az élesztőt és a cukrot, és a mélyedésbe öntöttem az olvasztott vajjal és a felvert nem egészen két tojással együtt (egy keveset hagytam a kenéshez a tetejére). Kidolgoztam a tésztát, majd letakartam egy tiszta nylonzacsival és hagytam duplájára kelni.
Közben elkészítettem a káposztát: robotgéppel legyalultam a hagymával együtt és egy tálban kevés sóval elkevertem, hagytam állni 10 percet. Aztán egy nagyobb lábosba olajat tettem. A káposztát alaposan kinyomkodtam és az olajon fedő alatt dinsztelni kezdtem. Közben kóstoltam: sót és borsot adtam hozzá, valamint egy lehelletnyi cukrot. Többször megkevergettem. Egészen szép aranybarnásra kell sütni. Nem túl sötétre, de legyen színe, ne legyen sápadt. Mert mikor megkaramellizálódik a káposzta, akkor kapja meg azt a finom ízt. 
Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam és fél centi vastagra nyújtottam. Megkentem a kihűlt káposztával (jó vékonyan kell kenni) és összehajtottam úgy, hogy alul a feléig hajtottam csak be, erre hajtottam rá a tetejét. Majd ezt a hosszú csíkot is megkentem káposztával és ugyanígy, csak balról-jobbra ismét összehajtottam. Sodrófával kinyújtottam 1 cm vastagra, letakartam és hagytam 20 percig még kelni. Ezalatt begyújtottam a sütőt.
Aztán megkentem a tetejét a kihagyott fél tojással, késsel bekockáztam és kiszaggattam. Kivajazott tepsire tettem és megsütöttem. Négy nagy gáztepsi lett belőle.


18 megjegyzés:

Hajnal írta...

Köszi a receptet,nagyon tetszik,mentettem :-) és köszi a jó pogi ,,titkait",mert sajna nekem se sikerül mindig úgy ahogy szeretném :-( Szóval akkor maragarint ne!! Jó azsír,vagy inkább vaj kell?Csak a vaj az olyan drága :-(

duende írta...

Hajnal: még az olaj is jobb, mint a margarin. A zsír is tökéletes, és abból kevesebb is elég, mert a zsírnak a legmagasabb a zsírtartalma. Na ezt jól measzondtam... :))

Az az igazság, hogy tényleg nem olcsó a vaj, de azt vettem észre, hogy szinte fele mennyiség kell vajból, mint margarinból és még így is egészen más egy tészta vajjal, mint margarinnal.
Nagyon szívesen! :)

duende írta...

Hajnal: itt van ez a zsidó szombati kalács, a challah, ebben pl. olaj van és nagyon-nagyon finom foszlós, csöppet sem száraz. Tehát pogiba is nyugodtan használhatsz akár olajat is.

Padparadsa írta...

Juj, de szípek! Jöhet, jöhet, frissen, melegen! :))

Roza írta...

Örülök a receptednek:) Tavaly a szomszéd faluban Falunapkor ettem káposztás pogácsát, de még szimpatikus receptet nem találtam, hogy kipróbálhattam volna. Ez most az!:)

duende írta...

Köszi szépen Padparadsa! :) Küldöm, bár már kihűlt! :)

Roza: remélem, ízleni fog és köszönöm. :)

Zsiri írta...

Pogácsa jöhet minden formában és mennyiségben, nagyon guszta!

Petra írta...

Szuper recept! Mindenképpen mentem a kipróbálandókhoz. Köszönöm. :)))

Anikó írta...

"Duende tanítónéni, nagyon szépen le tetszett írni a jó pogácsa ismérveit, most már csak be kell tartani, és milyen csodafinom lesz."
Na félre a tréfát, azt vettem észre, ahogy öregszem úgy őrülök meg a pogácsákért, a sajtos sós ropogósokért, megmaradt az édesszájúság is és hozzá jött ezek imádata. Most, hogy jön a rossz idő ezen agyalgok napok óta, mit süssek a hétvégén, de nem édeset, hanem sósat.
A te káposztásaid istenien néznek ki, legszívesebben kikapnék pár darabot a képből:-)))))

duende írta...

Köszönöm Zsiri! :)


Petra, nagyon szívesen és köszönöm. :)


Anikó: :)) Nézd el nekem, enyhén deffektes vagyok... segítő-szindrómával. Talán egyszer kigyógyulok belőle. Ha a Jósiten is úgy akarja.
Én is nagyon szeretem a pogit. :)

Tálaló írta...

Ó,ezek gyönyörűek!!!

Hajtogatott pogikba és a krumpligombócba csak a zsír az igazi szerintem.A margarint pedig én nem is szeretem semmibe.
Jó,hogy írtad a kefír,joghurt dolgot,én tejjel szoktam készíteni,de legközelebb követem a jótanácsod.

És nagyon köszönöm,hogy feltetted!Ha így virtuálisan "eszegetem"csak attól legalább nem hízom.Mert amúgy fél tepsi lecsúszna.

Barbi konyhája írta...

Tökéletesen igazad van! Én is pogácsa fun vagyok! Tetszik a káposztásod!! :D

krasziboszi írta...

Én imádom a (jó) pogácsát, a pirított káposztát pedig akármiben megeszem, annyira a kedvencem, úgyhogy ha beüt a hidegebb idő, biztos hogy nekiállok én is ennek a receptnek! :) :)

duende írta...

Tálaló: köszönöm szépen! :) Valóban, a zsír fantasztikus tud lenni pogácsában is, meg pl. a hókifli is, a bejglitészta is zsírral a legcsodálatosabb.
Próbáld ki a joghurtos, stb... változatot, szerintem tetszeni fog. :)
:)) Nekem is lecsúszott... ez volt az ebédem, egy nagy pohár hideg kultúrával. :)


Köszönöm szépen Barbi! :)


Krasziboszi: detto! :)) Én is nagy rajongója vagyok. Lángosban próbáltad már? Isteni abban is. :)

Névtelen írta...

Van még???? nekem nem baj, ha nem friss! A kedvenc pogim! :)

duende írta...

Ancsika, az utolsó szemig elfogyott...

Anikó írta...

Dehogy vagy defektes, és a gyengébbek kedvéért mindig le kell írni részletesen mindent, tehát a segítő szindróma ki ne kopjon-gyógyuljon belőled:-)))))))))))))

duende írta...

Anikó: Én azért szeretném, ha kissé csökkenne bennem... :)