2011. december 4., vasárnap

Aszalt szilvás tekercsek ribizliszósszal

.

Kezd elterjedni az az általános vélekedés, hogy a gyűlölet és kapzsiság világában élünk. De én nem így látom. Nekem úgy tűnik, a szeretet mindenütt jelen van. Sokszor nem különösebben méltóságteljes, vagy említésre méltó, de mindig ott van. Apák és fiúk, anyák és lányok, férjek és feleségek. Barátok és barátnők, régi cimborák. Mikor a gépek becsapódtak az ikertornyokba, tudtommal a halál előtt álló emberek telefonhívásainak egyike sem a gyűlöletről vagy a bosszúról szólt. Mind a szeretet üzenetei voltak. 
Az az illetlen érzésem van, hogy ha jól körülnézünk, akkor igazából... szerelem vesz körül minket.

(Love Actually c. film)






A képekért elnézést, ebéd után a maradékot épp csak le tudtam kattintani gyorsan. Pedig ez a finomság megérdemelne szebb fotókat is - de ha vendégeket fogadok, nem egyszerű fotózni is, meg tálalni is.
Valójában nagyon egyszerű étel, de finom és látványos is. Készíthető pulykamellből is, karajból is, marhahúsból (fehérpecsenyéből) is.




Sok teendőnk nincs vele: a húst úgy szeljük fel, hogy dupla-tripla szeletekben egyben maradjon: szépen ki lehessen nagyra teríteni. (Személyenként körülbelül 25-30 dkg hússal számoljunk.) Előző este bekentem kétféle mustárral: dijonival (nem csípőssel) vékonyan és magos édes mustárral jó bőven. Olívaolajjal is megcsorgattam és egy zárható tálba tettem. Másnap besóztam a hússzeleteket, aszalt szilvát tettem rá és felgöngyöltem, madzaggal megkötöztem. Ez olyan szilva, ami nem kemény, hanem finom puha. Ha csak kemény fajtát tudunk venni, azt áztassuk be pár órára. Tehát felgöngyöltem, vajazott tepsibe tettem, a tetejére is tettem még vajdarabkákat, meglocsoltam a vaníliaeszenciámmal, ami rum és sok vaníliarúd ázik már benne jó régóta. Kevés szójaszósszal is megcsepegtettem (tényleg csak épphogy), és kevés mézzel is megcsorgattam. Krumpliszeleteket tettem mellé, azokra még rádobáltam itt-ott az aszalt szilvából. Kevés vizet aláöntöttem, lefóliáztam és sütőbe tettem egy-másfél órára. Olyan 180-200 fokra. A végén levettem a fóliát és hagytam a húst megpirulni. Ennyi lenne. Rizskörettel és a vele sült burgonyával tálaltam. Ribizliszósz járt még mellé: a nyáron eltett ribizlizselémet kevés vízzel higítva fölmelegítettem, simára kevertem és kész is volt a mártás.
Ami a fűszerezését illeti, még megszórhatjuk fahéj-szegfűbors-szegfűszeg-gyömbér (csillagánizs) porított keverékével is, nem fogja elrontani. Sőt.
Tehetünk a tekercsekbe az aszalt szilva mellé akár diót is, mandulát is.




A mártás készülhet vörösáfonyából is, de ha nincs otthon sem ribizlizselénk, sem vörösáfonyánk, egy finom almaszósz is nagyszerű mellé. (Egyszerűen főzünk almakompótot, amikor kész, csak kevés levet rajtahagyva botmixerrel simára pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni.)
Hidegtálra is kitűnő.

18 megjegyzés:

Niki írta...

Amikor megnéztelek,a cicád,dobott egy hátast tőlem...cuki cica:)))

Nagyon szeretem a hús és a gyümölcs párosítását,az édes és a sós kombinációját.Tökéletes ünnepi fogás:)

duende írta...

Niki: ugye milyen kis helyes? :))

Nálunk is mindenki szereti. :)
És köszönöm!

Petra írta...

Levettél a lábamról ezzel a recepttel. Az aszalt szilva a gyengém...
Ezt karácsonykor biztosan el fogom készíteni. Köszönöm. :)

Tálaló írta...

Hááát...nekem meg csak ásítozott:))

Én is szeretem az édes-sósat,valami hasonlóra gondoltam az ünnep egyik napjára.

trollanyu írta...

Nagyon szuper recept, tervezek valami ilyesmit én is az ünnepekre, mert nagyon szeretem az aszalt szilvát:) Saját gyűjtésű erdei vörösáfonyám van még egy kicsi, az lesz hozzá a szósz, hú de finom és szép lesz, már látom is magam előtt:)

margoo írta...

Duende! Húsvétra is kaptam Tőled egy nagyon finomat és most tessék Karácsonyra azt, amit már olyan régóta szeretnék!!!
Hú, de jó, köszönöm!!! :))
A receptet és ami előtte-utána van!
Micsoda hét-kezdet! :))

duende írta...

Petra: remélem ízleni fog és nagyon szívesen! :)

Tálaló: a ciccca? :)) Amit a macskákban legjobban imádok, az a megszelidíthetetlenségük. Szabad és önálló lények. :)

Asszem nálunk is ismétlésre kerül karácsonykor, mert isteni volt. :) Ízlett a fiúknak nagyon.

Trollanyu: örülök hogy tetszik! :) Hú, saját gyűjtésű vörösáfonya... Nálunk meg ez különleges! :)


Kedves Margoo: :)) Örülök, hogy megtaláltad, amit kerestél! :)
És még a Mikulás is errefelé settenkedik, tasd nyitva a szemet! :)
Szép hetet kívánok Neked! :)

Padparadsa írta...

Épp tegnap néztem meg a filmet! Hangolódom... Sajnos aszalt szilvás finomság nem volt hozzá...

duende írta...

:) Én ma fogom megnézni! :) Kötelező műsor adventben. :)

Padparadsa írta...

Pont ezt mondtam én is! 3 kötelező van karácsony előtt: ez a film, a Last christmas zene és V.Fable Szennyből az angyal könyve. No meg a forró csoki! :)))

duende írta...

:)) Így igaz, bár nálam a zene az a Benkó Karácsonyi miséje, könyvnek meg most éppen Pressing Lajos Az élet vize. :)

Ja, és ma és holnap a mikuláshoz persze Bruce Springstein. :)

hótündérkirálylány írta...

nagyon klasszul hangzik ez a recept!! tökéletes karácsonyi étel, hibátlan párosítás! :)

duende írta...

Köszönöm szépen hótündérkirálylány! :) (Szép neved van! :) )


Az bizony Bianka. :)

hótündérkirálylány írta...

:)

Anikó írta...

Képzeld, most először tervezem karácsony egyik napjára így elkészíteni a főételt, még soha nem kóstoltam, pedig szeretem a húst gyümölccsel, a sógornőm már évek óta ezt tálalja a családjának ilyenkor, de eddig valahogy nem volt rá gusztusom, na majd idén pulykamellbe töltve az aszalt szilvát kipróbálom valószínűleg almaszósszal, vagy meggyszósszal, lehet mindkettővel.De az is lehet kitalálok valami karácsonyiasabb ízű, illatú szószt narancsból, a levéből, fügével, fahéjjal, majd meglátom. A kókuszkrémlevesedet, kicsit sűrűbben meg desszertnek szánom egyik nap, hogy ilyen könnyű kis pohárkrém is legyen a szokásos zserbó, beigli, hókifli mellé, mert ezeknek kötelezően lenniük kell, több újítást nem is nagyon merek belelopni az ünnepbe, mert az én családomnak azaz igazi karácsony, ha hagyományosan mindig ugyanazok az ételek, sütik kerülnek asztalra. Tavaly a borlevessel csak a kisebbik lányomnál arattam sikert, pedig isteni finom volt, a többiek fanyalogtak, máskor jöhet, de karácsonykor ne. Borzasztóak:-))))
Igaz ennek is meg van az előnye, csukott szemmel, féllábon állva is megcsinálom már, nincs semmi idegeskedés:-))))

duende írta...

Anikó: nálunk is a hagyományos ízek, ételek szerepelnek karácsonykor. Számomra is egyrészt attól is ünnep az ünnep, hogy a hagyományos, megszokott ünnepi ételek vannak terítéken.
Csak maximum egy étkezést szoktam kiváltani valami újjal.
A kókuszkrémleves levesnek az igazi, nem annyira desszert jellegű, mint amennyire gondolnád, míg nem kóstoltad. Szóval ha kókuszos pohárkrémre vágysz, tudod mit ajánlanék inkább? És az tutti nagyon desszertes és finom lenne. Ezt a rizspudingot, de nem tejjel, hanem friss kókusztejjel és reszelékkel készítve. Vagy kókusztej és igazi tej keverékével is lehetne. Szerintem ez behűtve igazi finomság lenne. És nem elírás a rizs kis mennyisége, ennyi kell bele, így lesz lágy és krémes. De ez csak 4 kis pohárkányi mennyiség, kapásból a duplájával készíteném! :)

Anikó írta...

Nagyon köszi a tippet, megfontolom, és rögtön a duplával, sőt triplával indítok, mert min. tízen ülünk majd az asztalnál:-))))

duende írta...

:)) Pláne, akkor ez a finom rizspuding igazán egyszerűen megoldja a desszertet. :) Ha nem szereted a kardamommagot, készítsd jó vaníliásra, sok finom mandulaforgáccsal a tetején. :)