2013. szeptember 2., hétfő

Ízek, imák, és szerelmem: Görögország ♥


Az elmúlt majd' egy évem mottója talán az lehetne, hogy "utazás az egész élet és utazó benne minden férfi és nő" - Shakespeare után szabadon. Hónapokig belül utaztam érzések, álmok és imák háborgó tengerén, s végül ez a láthatatlan, mítikus ösvény a valóságban is kalandhoz, élményekhez vezetett Görögország csodálatos tájain és tengerein.



Az ízek mindig is szárnyukra tudtak venni, mert ha másképp nem is, de a főzéssel be tudtam járni a világ tájait. Azt hiszem, aki olvasott eddig tudja ezt rólam, hiszen a blogon sok nemzet ételei megtalálhatók, nem csak a magyar konyha jellegzetességei.
Görögország ízei épp olyanok, mint az ország maga: egyszerűek, letisztultak, könnyedek és tiszták. Hoztam magammal egy görög szakácskönyvet is, magyar nyelvre fordítva. Az sejthető, hogy nagyon sok halételük van, hiszen a csodálatos tengerek ezt lehetővé teszik. Ami nem jellemző a konyhájukra: pl. leveseket alig esznek, és azt a keveset is szinte csak a téli időszakban vagy ünnepekkor. Viszont rengeteg előételük van, sokféle finom krém, salátafélék. Húsok közül a bárány, kecske, szárnyas a legjellemzőbb. Finomak a kenyereik, péksüteményeik, és hát a szirupos, baklavára hasonlító sütik is mennyeiek. No és a fagylalt! Akárhol ettem Görögországban, mindenütt isteni finom volt. És vigyázat, mert náluk 1 adag fagyi (1 gombóc, de ők nem gombócolnak) annyi, mint nálunk 3 gombóc. És minél több gombócot kérsz, annál olcsóbb. Ez meglepő, de így van.
Az igazi feta sajt isteni finom, minden nap ettem. És amiről ódákat zengenék ha költő lennék, az a görög olajbogyó és olívaolaj. Minden görögre 9 olajfa jut, a világ 3. legnagyobb olívaolaj-exportőrei. A bogyókat egyébként kimérve árulják az egész haragoszöld színűtől a lilásbarnán át a feketéig, a kisszeműtől az óriási nagy bogyókig, van sótlan és különböző mértékben sós, lében eltett vagy olívaolajban és fűszerekkel pácolt, van aszalt is, olcsó és igazán drága, szóval mindenféle és mind finom. Gyakorlatilag kint fetán és olajbogyón éltem. Ettem azért polipot is, meg valami nagyon finom tengeri halat is. És ittam ouzót, metaxát csak azért nem, mert nem szeressem a konyakot, de a cippuro-t annál inkább: ez az ouzo pálinka változata. Ó, és hát minden délután frappét a teraszon vagy valamelyik kávézóban. Megállapítottam egyébként, hogy az egy főre eső kávézók száma Görögországab a legmagasabb, és ez Thesszalonikire különösen érvényes. És. Mindenütt lehet kérem dohányozni! (Eddig is imádtam ezt az országot, de ezek után meg... a szívem csücske.) A görögök nagy kávéfogyasztók, leginkább török kávét (amit ők görög kávénak mondanak) és frappét isznak. A frappé jeges kávé, sok és sűrű habbal. Nescaféból készül és turmixgépben eszméletlenül fel tudják habosítani. Mindenütt jár hozzá külön kancsóban jeges víz is, vagy ásványvíz. Isteni finom, és amúgy is jegeskávét iszom itthon is nyáron mindig.
És mindig, mindenhol szól a zene, de kizárólag görög zene, egyszerűen imádtam. Utálják az amcsikat (én is), azért a McDonald's-ot nagy nehezen beengedték az országukba sok-sok tárgyalás után azzal a feltétellel, hogy "mi görögök vagyunk és dohányzunk", tehát vagy az összes meki dohányzó lesz, vagy nem jöhetnek. Beleegyeztek az amerikaiak, de hát a görög az görög és nem eszik szemetet és műételt, így kb. egy év alatt majdnem az összes meki kihalt az országban. Ma már talán csak egy vagy két üzlet maradt meg, de azok sorsa is valószínűleg az eltűnés lesz.


A görögok egyébként nagyon lazák, jó fejek. Pedig ők sincsenek jobb helyzetben mint mi. Rengeteg a munkanélküli és mégis. Annyira mások, mint a magyarok. Kint totál fel lehetett ismerni ki magyar... valahogy mintha mindenki arcára rá lenne fagyva valamiféle rosszkedv és szorongás és bizalmatlanság. Engem viszont rendszeresen görögnek néztek, úgyhogy ezt jó jelnek vettem. :) Jó, a fazonom is görögös (sötét göndör hosszú haj, barna bőr, fekete szemek), de meg nevetős vagyok, mindig mosolygok, úgyhogy inkább ennek tulajdonítottam, hogy maguk közül valónak hittek. Pl. váltáskor az új magyar csoport kórusban köszönt nekem görögül, én meg vissza, aztán magyarul. Volt nagy derülés, mert görögnek néztek nem csak a görögök, de a magyarok is... Görög boltokban meg értetlenkedve hadartak nekem, hogy hogyhogy nem értem, mit mondanak? Aztán kis idő elteltével rájöttek: azért nem értem őket, mert nem görög vagyok... :)

Nem sietnek, sziesztáznak délután egytől kb. 6-ig, mindent lazán vesznek. Például Thesszalonikiben leültünk egy buszmegállóban. Jött egy motoros, a járgányát abszolút középen, a buszmegállóban tette le, a járdaszegélytől jó félméterre kintebb ráadásul, majd bement az egyik boltba. Jött a busz. Sofőr halál lazán megállt az út közepén, utasok le- és fel, majd ment tovább, mintha mi se történt vóna. Nálunk ez biztos nem így zajlott volna...
Ennyit az ízekről. Szerelmek. Hölgyeim. A görög férfiak a nőket még nőnek nézik és akként is kezelik. Mindegy hogy 20 éves vagy vagy 70, 50 kg vaságyastul vagy 90 anélkül, hajadon vagy férjezett, nekik a nő NŐ. És ezt éreztetik is, mert udvarolnak. Néha igen hevesen, szóval erre nem árt felkészülni. :)


Imák... az ortodox templomok gyönyörűek. Engem teljesen elvarázsolnak... Ahol nyaraltunk, a tengerparton is volt egy nagyon szép templom, cirka 10 méterre a hullámoktól. Sokszor bementem este, mert mindig égtek a gyertyák, mert van valami nagyon megnyugtató a sok ikonképben, az aranyozásoktól és ezüsttől dúskáló pompázatos környezetben, a tömjénfüstölők és gyertyák mézillatában... És minden út szélén ott vannak lépten-nyomon Isten postaládái - én így neveztem el azokat a kis rúdon álló, pici kis dobozkákat, amikben mindegyikben van egy-két ikon és mindig, mindegyikben ég egypár gyertya. Van, amelyik ortodox kupolát formáz, van, amelyik csak négyzet alakú, de még a tengerparton is vannak, remekül megférnek közvetlenül a strandröplabdapálya mellett is a világgal. Az utak szélén pedig majdhogynem kilométerenként látni őket. A görögök nagyon vallásosak, és nekem ez nagyon tetszik. Talán ezért nem veszítik el önmagukat a mekdonáldszos művilágban, ezért van tartásuk és jókedvük még akkor is, ha nincs igazán okuk rá. S talán még az istenek is vigyáznak rájuk az Olümposz hegyéről... Jártam a Meteoráknál is, és ha akarnám sem tudnám leírni, milyen döbbenetes és lélegzetelállító varázs az, ami ott elkapja az embert. És hasonló élmény a Fellegvár is Athénban, egyszerűen kifejezhetetlen. Látni kell, ott lenni...
Visszajöttem. De csak testben. A lelkem ott maradt, ott-hon maradt. Mert maga az ország is lenyűgöző, az emberek is, de a tenger. A tenger. Mit is mondhatnék róla? Nincs rá szó. Nincs. A tenger a szerelem.
Visszajöttem, de még mindig úton vagyok... Mert... utazás az élet, egy véget nem érő kaland. Most kezdődik. Mindig most kezdődik, mert mindig úton vagyunk.

... és egy kis kedvcsináló, bár nem itt jártam, de egész Görögország ilyen gyönyörű





18 megjegyzés:

Tomi írta...

Eddig csak mint lelkes fiú konyhatündér olvastam és követtem a blogod. És ma hatalmas köszönetet mondok hogy jártál nálunk, nekem otthon, és megírtad ezt a bejegyzést.
Ölel:
Tomi

Réka írta...

Csodálatos ez az írás, akárcsak Görögország ezeken az álomszép képeken :) Remélem, az utazás ihlette receptekkel is találkozhatunk majd :)

duende írta...

S visszaölel: duende. :)
Én köszönöm a figyelmed, Tomi. :)
És hát, még annyi mindent írhattam volna, annyi szépséget láttam...


Kedves Réka, nagyon köszönöm, és igen, tervezem! :)

Névtelen írta...

Áh... Akhilleusz ölel!

duende írta...

Meatrjuna, üzenem: én is ölelem Őt! :)

videkek írta...

Kedvenc országom, imádom! Ahogy az írásaidat is!

duende írta...

:) köszönöm :) ♥

Mrita írta...

Öröm volt olvasni az írásod, s hogy imádod HAZÁMAT, s ahogy a görögökről írsz. Köszönöm szépen.

duende írta...

Kedves Mrita, csak rajongással és szeretettel tudok írni róla, mert csodálatos ország. :)
♥ ♥ ♥

Kriszta írta...

Ó, Görögország! Imádom! Csodálatos, ahogy írsz róla. Legszívesebben indulnék is.

duende írta...

:) Köszönöm Kriszta!
Én is. Vissza. :)

Sallai írta...

Csak olvasom, és újra olvasom.
És nézem a képeket.
Nem tudok betelni.
Tele vagyok szeretettel és örömmel.
Nagyon sokat köszönhetek Neked (is)!
És számolom a napokat, mennyit kell aludni, mert szombat hajnalba indulunk.
Puszi: I.

duende írta...

♥ ♥ ♥
Én köszönöm drága Ildikó! :)
És lélekben én is ott vagyok... leszek :)

Thrini írta...

Nem mondod, hogy Görögországban jártál?! Nem rég jöttünk mi is onnan haza. :)) Meg is néztem azonnal, ahogy haza értünk a Bazi nagy görög lagzit. :)

Agni írta...

Hú itt járkáltál "mellettünk". Ugyanis Skiathos szomszédságában lakom. Legközelebb gyere hozzánk is Eviára! Örülök, hogy csak a szépet láttad ;-)

duende írta...

Thrini, na majd ma én is megnézem. Mer' minden a görögből jön... :)


Agnee, hű, tényleg? Na majd jövőre! ;)
Hát, tudom hogy vannak bajok, az id. vez. mesélt a helyzetről, a problémákról, de én mint turista valóban csak a szépet láttam. :)

scarlett1970 írta...

Szia!

Nem elsz Gorogorszagban,ezert latod igy.
En 5.eve elek Thessalonikiben es az emberek sokkal idegbetegebbek ,mint otthon,uvoltenek es azt irod tisztelik a noket?
En pont az ellenkezojet tapasztaltam,semmibe vesznek,ha nme akarnak kikezdeni Veled.(A legtobb)
Korfun mas...Oda szexturistak jarnak,arrol hirhedt,de azt en is imadom,mert kicsi a varos es az emberek normalisabbak.
Szoval valtozo,de az en Gorog ferjem pont most tesz ki a lakasunkbol minden ok nelkul ,egy hazug papirral(ugyvedhez ment es kamuzott),mert en magyar vagyok,ugye megteheti...
Szoval,vigyazz...

Udv:Niki

duende írta...

Kedves Niki! sajnálom ami veled történik... :( Én egy másik Görögországot tapasztaltam meg, de úgy van, ahogy írod: turistaként ez biztosan egész más. Ettől függetlenül nem általánosítanék, és engem nem a görög férfiak igéztek meg, hanem az ország, a tenger szépsége és varázsa.