Még egy filmajánló. Jim Jarmush a kedvenc rendezőm. A legleg. Minden filmjét nagyon szeretem, és most kerül majd a mozikba legújabb alkotása a Paterson. Nagyon várom. "Kinek ajánljuk? Jim Jarmusch és/vagy Adam Driver rajongóknak, illetve titokban verseket író buszvezetőknek." No és még művészi énjüket sütögetéssel kiélő nőciknek is. (S.k. szakvélemény egy gasztrobloggertől. :) )
" A 2013-as vámpírmese, a Halhatatlan szeretők
után egy egészen más történettel állt elő, amiben hőse egy kisvárosi buszsofőr, aki egyebek
közt gyufákról ír szerelmes verseket. Bár foglalkozása ellenére
rendkívül művelt és ért is a költészethez, nincsenek művészi ambíciói,
egyszerűen csak boldog, ha az érzéseiről írhat. Szereti a világot és
legfőképp csinos, fiatal feleségét szereti, aki odahaza a lakástextileken és süteményeken éli ki saját, igencsak túlbuzgó művészi énjét.
Úgy képzelem, hogy Jim Jarmusch így szeretne nyugdíjba menni, egy
kisvárosban, ahol mindenkit ismer, ahol nincsenek rossz emberek, és ami
mégsem egy porfészek. A címbéli Paterson
egy valóban létező, New Jersey állambeli, veretes irodalmi
hagyományokkal rendelkező kisváros és a szerény buszsofőr neve is
egyben, és ez a kettősség határozza meg a filmet."
Nem tudom az ország más vidékein van-e tökmagliszt, nálunk a piacon kapható. Sütöttem már kenyérbe is, pogácsába is, de kifőtt tésztában most próbáltam először. Jól működik, és ki is érződik kissé az íze.
Hozzávalók 3 főre (leves után) vagy 2 főre (nagyon éhes nagyétkűekre):
a tésztához
25 dkg liszt
10 dkg tökmagliszt
3 tojás
kb. 1 dl víz
a tésztára
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 evőkanál repceolaj
25 dkg túró
tejföl ízlés szerint
A hozzávalókból tésztát készítünk, ahogy egyébként is: jól meggyúrjuk, hagyjuk pihenni folpackban fél órácskát. Majd géppel nyújtjuk, és tetszés szerint daraboljuk. (Én csak 5-ös fokozatig nyújtottam és kézzel vágtam szélesmetéltre.)
Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy evőkanálnyi olajon kisütjük, kiszedjük a szalonnapörcöket és félretesszük.
A tésztát forrásban lévő sós vízben kb. 1 percig főztem, majd a szalonnás zsírra kiszedtem. Elkevertem a túróval, megszórtam a ropogós szalonnadarabkákkal. Tejföllel kínáltam.
2 megjegyzés:
Sejtem, hogy finom az íze, kizárt, hogy ne legyen az :-)
Fincsi volt. Érződött finoman a tökmagíz, és a tészta olyan jó roppanós, harapható volt. :)
Megjegyzés küldése