Tegnap vagy egy órát kutakodtam a neten - a sütésálló lekvár érdekelt -, mert hókiflit akartam sütni, lekvárosat többek között. De nem találtam. Én hagyományosan teszem el a lekvárjaimat és dzsemjeimet, zselésítőszerek nélkül, így az állaguk sem túl sűrű, ezért például a hókiflibe sem használhatók.
De megcsináltam, nagyon egyszerű. A lekvárt vagy dzsemet forraljuk fel, és jó sok étkezési keményítővel sűrítsük be. És ennyi, kipróbáltam, valóban sütésálló. Az állaga a jó sűrűtől a "hitlerszalonnáig" változtatható, attól függően, mennyi keményítőt adunk a lekvárhoz. Én most az utóbbi állagára törekedtem, mert a hókiflihez nagyon sűrű lekvár kell, hogy ne follyon szanaszét a sütésnél. Receptet nem tudok megadni, mert függ a lekvár sűrűségétől is, meg attól is, milyen sűrűre akarjuk a készterméket. Most egy 3 decis üvegnyi dzsemhez adtam 2 púposabb evőkanál étkezési keményítőt, körülbelül 1,5 dl hideg vízben oldva. Vághatóan sűrű lett. És a hókiflibe tökéletes. Eztán buktát is sütök majd...
Arra figyeljünk, hogy ne túl sok vízzel keverjük el a keményítőt, hogy a lekvárt ne nagyon higítsuk el, maradjon meg az íze.
15 megjegyzés:
Köszönöm! hasonló gonddal küzdök egy ideje és íme a megoldás. Húsvétra még is lesz a főpróba.
De jó tudni ezt !!! soha nem gondoltam volna :-) A hókiflijeid istenien néznek ki !!! kellemes húsvétolást nektek, a finomságok látom alakulnak :-) Puszi :-)
Köszönöm Anikó! ütöttem diósat is, meg kajszilekvárosat, és csináltam keksztekercset mascarpone-krémmel, aszalt vörösáfonyával. Még meglátom, belefére-e időmbe-kedvembe még egy süti, valami krémes, ha nem, úgyis jó, mert kalácsot is mindenképpen sütök.
Köszönjük, és viszont kívánok nagyon kellemes Húsvétot nektek is, és puszillak! :)
Köszönöm szépen az ötletet! Eddig 1-2 sűrűbb lekvárt celofánnal rejtegettem a polcon, hosszú idő alatt kiszárad, de ez egy sokkal praktikusabb megoldás. :)
Hah, micsoda zseniális ötlet!
Lehet, hogy eztán lesz málnás és epres hókifli is? :-)))))))
:))) szerintem igen :)
Cool
Köszönöm a receptet! Pofon egyszerű és nagyon gyorsan kész. Sajnos mostanában ehetetlen sütésálló lekvárokat lehet kapni. Tegnapi buktám sajnos boltival készült ezért nem lett olyan jó, pedig a tésztája csodás lett. Most csináltam hazai lekvárból. A hűtőben csücsül most. Várja hogy bekerüljön a következő buktába!
Nagyon szívesen! :) Igen, sajnos a bukta régi receptje a magyar konyhának és kifejezetten a régi, már beszáradt lekvárokra találták ki. Mert régen celofánnak zárták le az üvegeket és az soha nem zárt tökéletesen, így évek múlva jó kis sűrű lett a lekvár. És sajnos a bolti hitlerszalonnák tényleg nem finomak.
Köszönöm szépen, hogy megosztottad, elkészítettem és a ma kipróbáltam, és nagyon jó!!!
Nincs mit! :) Örülök, hogy használható az ötlet! :)
Gondoltam, beujitanek. Kiprobalom, majd vmi vmi régebbi lekvárral. Köszi
Kinga, kicsit utána lehet ízesíteni cukorral, citromlével mikor besűríted, mert kissé veszíteni fog az ízéből a lekvár.
Nagyon jó lett, köszi a leírást!
Nagyon szívesen! :)
Megjegyzés küldése