2018. március 28., szerda

"hitlerszalonna" házilag (sütésálló lekvár házilag)

Tegnap vagy egy órát kutakodtam a neten - a sütésálló lekvár érdekelt -, mert hókiflit akartam sütni, lekvárosat többek között. De nem találtam. Én hagyományosan teszem el a lekvárjaimat és dzsemjeimet, zselésítőszerek nélkül, így az állaguk sem túl sűrű, ezért például a hókiflibe sem használhatók.
De megcsináltam, nagyon egyszerű. A lekvárt vagy dzsemet forraljuk fel, és jó sok étkezési keményítővel sűrítsük be. És ennyi, kipróbáltam, valóban sütésálló. Az állaga a jó sűrűtől a "hitlerszalonnáig" változtatható, attól függően, mennyi keményítőt adunk a lekvárhoz. Én most az utóbbi állagára törekedtem, mert a hókiflihez nagyon sűrű lekvár kell, hogy ne follyon szanaszét a sütésnél. Receptet nem tudok megadni, mert függ a lekvár sűrűségétől is, meg attól is, milyen sűrűre akarjuk a készterméket. Most egy 3 decis üvegnyi dzsemhez adtam 2 púposabb evőkanál étkezési keményítőt, körülbelül 1,5 dl hideg vízben oldva. Vághatóan sűrű lett. És a hókiflibe tökéletes. Eztán buktát is sütök majd...
Arra figyeljünk, hogy ne túl sok vízzel keverjük el a keményítőt, hogy a lekvárt ne nagyon higítsuk el, maradjon meg az íze.

9 megjegyzés:

fenci írta...

Köszönöm! hasonló gonddal küzdök egy ideje és íme a megoldás. Húsvétra még is lesz a főpróba.

duende írta...

Szívesen! :)

Anikó írta...

De jó tudni ezt !!! soha nem gondoltam volna :-) A hókiflijeid istenien néznek ki !!! kellemes húsvétolást nektek, a finomságok látom alakulnak :-) Puszi :-)

duende írta...

Köszönöm Anikó! ütöttem diósat is, meg kajszilekvárosat, és csináltam keksztekercset mascarpone-krémmel, aszalt vörösáfonyával. Még meglátom, belefére-e időmbe-kedvembe még egy süti, valami krémes, ha nem, úgyis jó, mert kalácsot is mindenképpen sütök.
Köszönjük, és viszont kívánok nagyon kellemes Húsvétot nektek is, és puszillak! :)

Bridge írta...

Köszönöm szépen az ötletet! Eddig 1-2 sűrűbb lekvárt celofánnal rejtegettem a polcon, hosszú idő alatt kiszárad, de ez egy sokkal praktikusabb megoldás. :)

duende írta...

Szívesen! :)

Chef Viki írta...

Hah, micsoda zseniális ötlet!

Lehet, hogy eztán lesz málnás és epres hókifli is? :-)))))))

duende írta...

:))) szerintem igen :)

Névtelen írta...

Cool