2018. június 14., csütörtök

Rizslisztes szórt meggyes kevert

Nemrég megnéztem egy japán filmet, a Remény receptjét. A könyvet Durian Sukegawa írta (eredeti címe: Édes babkrém) és Naomi Kawase rendezte. Gasztrofilm, de nem szokványosan az.
Lassú. Magával ragadó és szépséges. Árnyalt és leheletfinom. Szeretetről, barátságról, szenvedésről és örömről, életről és elmúlásról, a cseresznyevirágzásról. S persze nem mellékesen egy ételről is, a dorayakiról, ami egy híres japán palacsintaféle.



Első próbálkozásom a rizslisztes piskótával, és nagyon jól sikerült. Finom puha lett a tészta, úgyhogy ezt a receptet tudom majd használni más gyümölcsökkel is: cseresznyével, málnával, ribizlivel, szederrel, áfonyával, sárga- és őszibarackkal, szilvával...

Hozzávalók egy 20-szor 30-as tepsihez:
40 dkg magozott meggy
4 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1,5 dl joghurt
15 dkg nádcukor
15 dkg rizsliszt
1 sütőpor
1 csapott mokkáskanál só
és fahéjas cukor a szóráshoz

A tojásokat jó habosra felvertem a sóval és a nádcukorral, majd hozzákevertem az olvasztott vajat és a joghurtot is, végül nem géppel, hanem spatulával a sütőporral elkevert rizslisztet is. 
A kimagozott meggyet elterítettem a tányéron, megszórtam egy kevés nádcukorral és pici rizsliszttel, és a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntött piskóta tetejére rakosgattam. Ami kevés levet engedett, azzal meglocsoltam a piskóta tetejét. Előmelegített 150-160 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem, tűpróbával. (Nem szabad erősebb fokozaton sütni, mert nagyon hamar barnul a teteje, és a közepe meg nem sül át, ha magasabb hőfokon sütjük.)
Mikor kihűlt, megszórtam fahéjas porcukorral a tetejét.



Ha nem magam készítettem volna, soha rá nem jövök, hogy rizsliszt van a sütiben. Nagyon hasonlít a búzalisztes kevert piskótához.

7 megjegyzés:

Anikó írta...

Ha tudod, tedd ki nekem a filmet, vagy melyik oldalon találtad ???? Megnézném én is köszönettel :-) Most olvasok egy a középkori Japánban játszódó fantasy könyvsorozatot, 4 kötet, Lian Hearn az írója, valami isteni, tulajdonképpen egy szerelmi történet mellett rendkívül olvasmányosan és élvezetesen mutatja be a középkori japán hadurainak hatalmi törekvéseit, egyáltalán az életüket, szokásaikat. Letehetetlen. Csodálom, hogy még nem filmesítették meg, igaz rengetegbe kerülne a jelmezek, helyszínek miatt, bár, ha Kuroszava élne, ő már megcsinálta volna tuti :-)

duende írta...

Okés, küldöm majd a linket. :)

Még lehet hogy megfilmesítik! :) Érdekes világ, én is szívesen olvasok vagy nézek filmeket Japánról. A régi Japánról, a modern Japán már nagyon elmebeteg világ.

Névtelen írta...

Kedves Duende! Rizsliszt helyett vajon zabliszttel is működik?

duende írta...

Szerintem nem. A rizsliszt könnyű, vízzel keverve is "vizes" és könnyű marad. A zabliszt vízzel keverve "nehézzé", ragacsossá válik. Hasonlít a rozslisztre az is a kenyértésztában nyúlós és nehéz és ragacsos, ezért nem is lehet tisztán rozskenyeret sütni. Szóval ugyan még nem próbáltam, de szerintem nem lehet. Inkább a köleslisztet ajánlanám, ha le akarod cserélni valamilyen más lisztre.

Katalin írta...

engem is érdekel a film, most épp egy japán könyvet olvasok (magyarul!:)))))

https://hvgkonyvek.hu/konyv/sinrin-joku-erdofurdo-a-japan-modszer-a-testi-lelki-egeszseghez

Katalin írta...

duende írta...

:) itten van http://filmvilag.org/go/film/290628