2018. június 4., hétfő

Klasszikus főzött piros gyümölcsleves kicsit másképpen

Ezer éves klasszikus, de van benne egy új hozzávaló, és emiatt kissé más az elkészítés módja is. Főzött eper, cseresznye, meggy, ribizli leves, de most joghurttal készítettem, és ettől olyan bársonyossá és selymessé vált, hogy "igen, akarok róla beszélni". :)) Mert így ez a leves lett a főzött gyümölcslevesek mócártja, és nem túlzok. 




A nagy 4 literes fazekamban főztem - csurig természetesen -, mert hideg gyümölcslevesből vagy vájlingnyit, vagy semennyit. A gyümölcsarányok körülbelül így vannak benne: 25 dkg eper, 25 dkg ribizli, 25 dkg meggy és 0,5 kg cseresznye. Valamint másfél tasak vaníliás pudingporral sűrítettem, és 4 dl joghurtot adtam hozzá. Cukrot, fűszereket ízlés szerint lehet tenni bele, ki mennyire édesen szereti, illetve milyen ízesítőkkel. Az enyémben van fahéj, szegfűszeg, citrom héja és leve, és narancsos menta.




A trükk a következő: ha a citrom levét és a joghurtot a legvégén adjuk a leveshez, amikor már a hidegvízfürdőben kihűtöttük, akkor nem túrósodik, hanem valami csodás selymes állagot produkál. 

Tehát: először tegyük fel a vizet a cukorral, sóval, fűszerekkel és hagyjuk felforrni. Aztán forrdogáljon még cirka 5 percig, és ekkor tegyük csak bele a cseresznyét, meggyet, epret. Hagyjuk újra felforrni (közben jó nagy lángon hagyjuk a levest), és forrás után azonnal tegyük hidegvízfürdőbe a mosogatóba. Többször cseréljük rajta a vizet, hogy hamar hűljön. Amikor már szobahőmérsékletű, adjuk hozzá a citromlevet, joghurtot és a lebogyózott ribizlit. (Igazság szerint az epret és meggyet is lehet így csak a legvégén hozzáadni, mert ezek a gyümölcsök is nagyon hamar összeesnek. Csak így kevésbé fő bele az íze.) Kóstoljuk, ha valami hiányzik (cukor, citromlé, só) pótolhatjuk. 
Abbahagyhatatlanul finom. Ha málnával készítenénk, azt is csak kihűlés után tegyük a levesbe.

6 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Te Drága! És ezt a mennyiséget hány főre készíted? Én most 3 naponta csinálom kb. 6-8 liternyit 20-30 fős csoportoknak:)))
A gyümölcsmennyiség, a fűszerek hasonló, vaníliás pudinpor nélkül vállalhatatlan, én a gyümölcsöt nem főzöm bele, hanem a lehűtött, tejszínnel simára kevert alaplébe teszem bele. Eddig még olyan nem volt, hogy ezt ne dicsérték volna agyon:))) Ebben a kánikulában ennél üdítőbbet el sem tudok képzelni.

duende írta...

Kettőnknek, de több napra. Esszük levesnek és desszertnek is, olyan, mint egy gyümölcsös madártej... :) Párom annyira imádja, hogy nem indíthatok kisebb mennyiséggel, amíg van, rájár (velem együtt).
Na, legközelebb kipróbálom, hogy mindent csak a végén teszek bele. Én viszont ajánlom a joghurtot, próbáld ki. Régebben én is tejszínnel csináltam, de így joghurtosan sokkal selymesebb, finomabb. :)

Bodzás Vendégház írta...

Lehet, hogy kipróbálom, bár én a gyümölcsök savassága mellett inkább édes tejszínpárti vagyok. Ritkán fogyasztok joghurtot.

duende írta...

Nem fogod megbánni. Baromi jól illik a joghurt ehhez a leveshez. :)

Névtelen írta...

Örökké hálás leszek a tippért és hogy nem tartottad magadban, kedves Duende!!! Már egy ideje kerestem a módját, hogy miként érhetem el ezt az állagot és végre sikerült. Igaz, én tejfölpárti vagyok :-), de ha lesz joghurtom, kipróbálom azzal is. A 3 éves kislányom 3 kistányérral evett belőle, és közölte, eztán csak így csináljam. P.

duende írta...

♡ 😊 ♡ 😊 ♡ 😊 ♡ 😊

... és joghurttal majd még egy fokkal finomabb lesz (ne higgy nekem, csak próbáld ki 😊

örülök, különösen, amikor ennyire fontos kritikus előtt szerepelek jól (a gyerekek, a gyerekek, édesek! ♡ )