2018. július 11., szerda

Görögdinnyehéj szirupban (gliko)

A hozzám hasonló görögdinnye-imádóknak. Már írtam arról, hogy tőlünk délebbre és keletebbre nem lekvárokat tesznek el, hanem a pl. a görögöknél, cipruson glukot vagy glikot, a törököknél pedig reçelt, vagyis ha ezeket a szavakat látjátok egy receptnél, az cukorszirupban eltett édességet jelent.




A dinnye héját sem dobják el, hanem ilyen szirupos édesség készül belőle. Majd csinálok, de most olyan dinnyét sikerült vennem, aminek a zöld héjrésszel együtt sincs fél centi vastag cuzammen a héja, de az ötlet nagyon tetszik, mert biztosan megőrzi a dinnye ízét, amiért én odavagyok.

Az eljárás nagyon egyszerű. Egy egész gyümölcsről származó dinnyehéjakról le kell vágni a zöldjét, de egy kevés piros gyümölcshúst rajta kell hagyni. Be kell áztatni 2 órára citromos vízbe, érdemes valamivel lenyomatolni is, hogy tényleg a víz alatt maradjanak a dinnyehéjak. Aztán kell főzni 2 púpos bögre cukor - 2 bögre víz arányában cukorszirupot, amibe a leöblített dinnyehéjak is belekerülnek. Addig kell főzni, míg a szirup habja megváltozik. Az a lényeg, hogy a vizet teljesen el kell főzni belőle, és a héjaknak meg kell puhulnia. Lehet ízesíteni is fűszerekkel. Forrón tiszta üvegekbe kell tenni, és szárazdunsztban hagyni kihűlni, mint a lekvárt.
Készítik sárgadinnyéből is.
Tettem el már így fügét, szilvát, körtét, barackot, narancsot, citromot, meggyet. Mind isteni.

Itt egy görög recept. És egy videnyó. A filmen a hölgy citromillatú muskátli levelével ízesíti a dinnyehéjakat, ami isteni finom.



4 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Ezt nem hiszem eeeeeeeeeeeeeeel! Ilyet még sose hallottam, de fantasztikusan hangzik! Ez annyira egyedi - biztos csak nekem - hogy úgy érzem, ilyet nem találtam volna ki, pedig eléggé kreatívnak érzem magam a konyhában. Úgyhogy köszi!

duende írta...

Nagyon szívesen. :) Bár anyum ősrégi receptes füzetében találtam, ő hallotta vagy látta valahol, és leírta. :) Én meg utána bogarásztam és megtaláltam.

Névtelen írta...

A nagymamám készített évente és isteni volt az orosz tea sütemény be sütve. Idén először én is megpróbálom - eritrittel :)

duende írta...

Remélem sikerül! Bár ehhez a cukor szerintem nélkülözhetetlen, sajnos. Attól sziruposodik. Kis mennyiséget próbálnék én csak elsőre. :)