tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post1195887993997578830..comments2024-03-28T22:43:55.505+01:00Comments on Szellem a fazékban: Szalontüdő (savanyú tüdő, pájsli)duendehttp://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-88215508020745661772010-12-03T18:16:37.737+01:002010-12-03T18:16:37.737+01:00Kinga: :) Na az sem rossz ám! Imádom a disznósajto...Kinga: :) Na az sem rossz ám! Imádom a disznósajtot is, de boltban nem lehet sajnos igazán jóízűt kapni...duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-60106614342802177622010-12-03T16:57:19.823+01:002010-12-03T16:57:19.823+01:00Imádjuk!!!! Csak épp most a tüdő és tsai a préssaj...Imádjuk!!!! Csak épp most a tüdő és tsai a préssajtba vándorolt, talán majd a következő disznóvágás után szerencsésebbek leszünk. Addig is ácsingózók utána!!! :)Turák Kingahttps://www.blogger.com/profile/12101742106183928170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-24251604583342419922010-12-02T06:59:40.252+01:002010-12-02T06:59:40.252+01:00Tálaló: azt hiszem, csak bátorságot kell gyűjteni ...Tálaló: azt hiszem, csak bátorságot kell gyűjteni és egyszer nekifogni... Száémomra is sok étel volt régebben, amit misztikum övezett és azt hittem, hogy hű, meg ha, szóval hogy biztosan olyan bonyolult és nehéz megcsinálni - aztán mindről kiderült, hogy a misztikum nagyobb volt - és valójában bármit könnyen meg lehet csinálni, csak neki kell fogni. :)<br /><br /><br />Köszi szépen Trinity! :)<br /><br />Igen, tegnap megint mindkét bejegyzésemmel úgy jártam, hogy nem tudtam szerkeszteni a közzététel után. Egyszerűen nem enged be ezekbe a bejegyzéseimbe. Ma írok a bloggernek, mert ez már nagy idegesítő! Ha javítani akarnám, újra kell írni az egészet! És ez már az új bejegyzésablak megjelenése óta sokadik eset! :(duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-4360918387545367522010-12-02T02:34:39.245+01:002010-12-02T02:34:39.245+01:00Én szeretem mindenestől! Van egy kis házias éttere...Én szeretem mindenestől! Van egy kis házias étterem, ott szoktam enni, de annak már vagy 10 éve. Van-e még vajon? Nem tudom...<br />Nálunk csak a nagyim tudta főzni, anyu már nem. Én sem:( Megyek hozzád:)))<br /><br />Off: a fenti borhab torta. <br />Duende-az maga a csoda! A torta is. A fotó, az meg címlapért kiált!!!!!<br />A torta azon a mélykék háttéren-10 percig nézegettem már este:))) Gyönyörködtem!<br />Amiért nem oda kommentelek, megint összefolyt a bejegyzés alja és a<br />"You might also like:" fotók alatti szöveg, nem lehet odakommentelni:( Nem értem, lehet, hogy csak nálam van így?? Mindegy, megoldottam:)trinityhttps://www.blogger.com/profile/17414030403460880872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-60139524257099711512010-12-01T21:20:56.129+01:002010-12-01T21:20:56.129+01:00Isteni kaja,főleg ahogy az Anyukám készíti.Ő nyelv...Isteni kaja,főleg ahogy az Anyukám készíti.Ő nyelvet is tesz bele,s krumplisgombóccal esszük.Gratulálok neked,én még nem mertem nekiállni,főként mert ahogy írtad elég macerás.Ugyanez a helyzet a vadassal is.S titkon tartok tőle,hogy olyan finom sosem lenne az enyém mint az Anyué.Tálalóhttps://www.blogger.com/profile/05607762937473573670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-71588125659919046302010-12-01T18:48:09.227+01:002010-12-01T18:48:09.227+01:00Chriesi: az a baj, amit Wise Lady is írt: hogy már...Chriesi: az a baj, amit Wise Lady is írt: hogy már vendéglőkben sem nagyon kapni...<br /><br /><br /><br />Wise Lady: bizony, pedig! Nagyon finom.<br /><br /><br />Édes és Keserű: én a pacalt is nagyon szeretem. Ha jól van elkészítve persze.<br /><br />Anikó: a májételeknél keresd. De ugyanígy kell csinálni, csak húsból, csak hosszabb párolási idővel. Ízében emlékeztet a szalontüdőre, szerintem az egyik legfinomabb szaftos étel a savanyú vetrece.<br /><br />Thrini: látod a tüdőt én sem szeretem, igyekeztem minél kevesebbet tenni a szalontüdőbe is. :) A velőt én sem szeretem. De a zuzát, májat nagyon.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-46754049182905121702010-12-01T17:57:17.734+01:002010-12-01T17:57:17.734+01:00Sajnos én sem szeressem a tüdőt! Amikor csirkét vá...Sajnos én sem szeressem a tüdőt! Amikor csirkét vágok, majdnem mindig kiszedem szegénykéket! Néha hagyok meg, mert a férjem szereti minden állatét! Disznótorkor felhasználjuk a hurkába, úgy nincs vele bajom. De egy pörköltben kiszúrom és nem kérem. Máj, vese, szív viszont jöhet!!Thrinihttps://www.blogger.com/profile/02378201086918047836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-10792161333253585582010-12-01T17:45:45.279+01:002010-12-01T17:45:45.279+01:00Nálunk is a nagymamám főzte magának és a Papának, ...Nálunk is a nagymamám főzte magának és a Papának, mert más nem ette, Anyukám nem szerette a belsőségeket, így én soha nem ettem ilyet,nálunk egyszerűen nem volt, se pacal,se szív, se tüdő,se agyvelő,se vese, egyedül a resztelt májat ettük, meg a rántott májat.Mindről csak hallottam,pedig nem mai csirke vagyok, enni nem ettem.<br />Viszont a zsemlegombócot imádom, levesbetétként is használom tejfölös-tejszínes, tárkonyos levesekbe, kisméretben persze.<br />Na meg a vadashoz.<br />Majd megnézem a savanyú vetrece recipédet, hogy az milyen, nem ettem még olyat sem.Anikóhttps://www.blogger.com/profile/17861585205825003082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-30841221269594479392010-12-01T17:45:05.692+01:002010-12-01T17:45:05.692+01:00A szaftja és a gombóc nekem is jöhet. Én belsőségp...A szaftja és a gombóc nekem is jöhet. Én belsőségpárti vagyok, csak ne legyen tüdő meg pacal... :)Verahttps://www.blogger.com/profile/06437424790754025105noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-31825053221521220532010-12-01T15:33:01.864+01:002010-12-01T15:33:01.864+01:00Imádom a szalontüdőt! Sajnos mindenhonnan eltűnt e...Imádom a szalontüdőt! Sajnos mindenhonnan eltűnt ez az étel. Étteremben nincs, otthon sem főzik, a mai fiatalok zöme nem is tudja mi az. Pedig!Wise Ladyhttps://www.blogger.com/profile/14588463271060323408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-72173726063403001542010-12-01T13:43:06.868+01:002010-12-01T13:43:06.868+01:00Azt kell mondanom, hogy igazán hívogató, sőt jól n...Azt kell mondanom, hogy igazán hívogató, sőt jól néz ki, bár még sosem ette, de szívesen megkóstolnám.chriesihttps://www.blogger.com/profile/14151502028864481410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-5543091214306974342010-12-01T12:21:48.832+01:002010-12-01T12:21:48.832+01:00Trendo: nem tudom melyik blogon ki és mikor főzte,...Trendo: nem tudom melyik blogon ki és mikor főzte, én nem találkoztam vele mostanában. Viszont két vagy három hete bennem volt, hogy de megennék egy kis szalontüdőt... Segény anyum főzte mindig, általában egy évben egyszer. Biztosan most volt - lett volna - esedékes...<br /><br />Én úgy vagyok a belsőséggel, vagy a húsevéssel, hogy egy húsevő igenis egye meg a belsőséget is, ha már egyszer húst eszik. Persze, erről nem hozhatok törvényt, de azt hiszem, a jólét miatt koptak ki a repertoárból. Meg a rohanó élettempó miatt is.<br /><br />Azt hiszem, én sem sűrűn fogom készíteni, mert téynleg munka és időigényes.<br />De finom. :)<br /><br />Hát, ez a sorsunk Trendo. Jövünk és aztán el is kell mennünk.<br /><br />Egyébként van egy másik étel, ami hasonló ízeiben és az sokkal egyszerűbb, a blogomon is már fenn van csak nem húsból, hanem májból. A savanyú vetrecére gondolok. Azt sokszor készítem húsból is, meg májból is mert isteni finom. Nagy kedvencünk az is.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-51555441516906139842010-12-01T10:50:23.040+01:002010-12-01T10:50:23.040+01:00Meglepődve látom, hogy az elmúlt két hétben jó pár...Meglepődve látom, hogy az elmúlt két hétben jó pár blogban megjelent ez a kaja :) Mindig el kell telni egy kis időnek, hogy a régi konyha ételei előkerüljenek és hirtelen felfedezzék őket. Lassan felbukkannak megosztó belsőségek, a pacal, a vesevelő... talán megint divatba jön a zúza- és szívpörkölt is. Ha már a szalontüdőnél vagy savanyútüdőnél tartunk... A mi családunkban az idősebb generáció kultíválta ezt az ételt, de az idő múlásával már csak sóhajtoztak utána, mintsem elkészítették volna. Akkortól kezdtünk mi főzni egy-egy nagy adaggal,felvállalva az elkészítés nyűgét. Aztán lefagyasztottunk belőle és így egy nekiveselkedéssel három-négyszerre elegendő lett belőle. Három-négy ilyen "szeretetételt" főztünk évente... sajnos, már nincs kinek.trendohttps://www.blogger.com/profile/15305828076335621615noreply@blogger.com