tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post5645673049541983472..comments2024-03-28T22:43:55.505+01:00Comments on Szellem a fazékban: Dagasztás Nélküli Kenyérduendehttp://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-68566956350448489812010-11-23T07:44:11.617+01:002010-11-23T07:44:11.617+01:00Kedves Ági!
Előszörre nekem is hasonló lett. Aztá...Kedves Ági!<br /><br />Előszörre nekem is hasonló lett. Aztán rájöttem, hogy jobb ha apránként adom hozzá a vizet, mert éppen csak anynit szabad a liszt-élesztő-só keverékéhez hozzáadni, amennyitől éppen összeáll a liszt tésztává. Egy cseppel sem többet. Vagyis jó sűrűnek kell lennie a msszának. Azt tanácsolom, ne add hozzá egyszerre az előkészített vizet, csak kevesebbet. Ha ki tudod keverni kevesebbel is, ha összeáll, akkor ne add hozzá az összes menyniséget. Minden liszt kissé másképp viselkedik, több vagy épp kevesebb folyadékot vesz fel. Én fakanállal szoktam kikeverni. Ha erre figyelsz, biztosan nem lesz ragacsos, nedves a belseje.<br />A sütést pedig úgy szoktam - mert minden sütő is másképp süt - hogy az elején 10-15 percig sütöm magas hőfokon, aztán mikor már jó színe van, sokkal lejjebb veszem a hőfokot, kábé a sütés közepetáján. Utűána már szinte csak "szárítom" a kenyeret, tehát olyan feles lángon sütöm, vagy még egy kicsit lejjebb. Attól függ, menynire vsatag héjat szeretnék. Egy vastagabb, igazi házikenyeres héjhoz kell körülbelül 45-50 perc dütési idő. <br />Próbáld meg így, szerintem biztosan sikerülni fog! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-8027445050336175362010-11-22T12:39:06.169+01:002010-11-22T12:39:06.169+01:00Sziasztok!
Segítségeteket kérném, tegnap megsütött...Sziasztok!<br />Segítségeteket kérném, tegnap megsütöttem ezt a csodás kenyeret és belül a férjem szerint egy kicsit gumis lett és kicsit nedves hatású. 5 perccel Hamarabb ki kellett vennem a sütőből, mert már így is egy kicsit megégett a teteje. Mi lehet a baj?<br />Nem adom fel, megpróbálkozom majd vele újra.<br />Köszi: ÁgiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-49167424080379072892010-08-17T20:52:20.292+02:002010-08-17T20:52:20.292+02:00Örülök, Beastie! :) Én a bejegyzés óta rendületlen...Örülök, Beastie! :) Én a bejegyzés óta rendületlenül sütöm - valami isteni. <br /><br />És köszönöm! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-90841975710807785962010-08-14T09:08:09.198+02:002010-08-14T09:08:09.198+02:00Most raktam be a sütőbe. Reggelire szódás kenyér v...Most raktam be a sütőbe. Reggelire szódás kenyér volt, s most jöhet a tökéletes is. Köszönöm a receptet. Jó ez a blog :)Beastiehttps://www.blogger.com/profile/10512670256126034331noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-28638098690523180422010-04-09T07:19:50.493+02:002010-04-09T07:19:50.493+02:00Kedves Otto!
A folyékony kovász is tökéletes szer...Kedves Otto!<br /><br />A folyékony kovász is tökéletes szerintem! Csak nekem pici a hűtőm, így meg kell gondolnom, mit is tartok benne... :))<br /><br />Megnéztem a gépet a neten. Hát... drága. Nálunk Magyarországon pedig igen kicsik a fizetések... Sajnos.<br /><br />A csontos husik a legfinomabbak, hiába... Én is olyat szoktam, meg oldalast, az is nagyon finom bele!<br /><br />Üdv, és szép napot!duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-36409223438364749482010-04-08T07:24:50.158+02:002010-04-08T07:24:50.158+02:00Kedves Duende,
Megneztem a videot, majd megproba...Kedves Duende, <br /><br />Megneztem a videot, majd megprobalom ugy. <br />En altalaban nem merek semmit csak osszedobom, a folyekony kovaszbol kb egy cseszere valot hasznalok a kezdetben, lisztet langyos vizet adok hozza es ha este osszekevertem akkor reggelre jol feljon habosra. <br />Utana meg liszt, ha kell viz, osszegyurom es 2 ora mulva mehet a sutobe. <br />En szeretem jol meglisztezni a kenyer aljat es tetejet is. <br /><br />A Thermonix nemet gyartmany, nalunk 1200-1400 dollarba kerul.<br /> <br />A paradicsomos kaposztahoz csontos lapockat nagyobb darabokra vagva hasznalok. <br /><br />Udv, OttoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-37851243488923333332010-04-07T06:13:22.682+02:002010-04-07T06:13:22.682+02:00Azt a Thermonix gépet nem ismerem. Lehet hogy van,...Azt a Thermonix gépet nem ismerem. Lehet hogy van, de nem ismerem.<br />(Belinkeltem a recepthez a videót is, hogyan készül a kenyér.)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-6802834264914313732010-04-07T05:59:18.516+02:002010-04-07T05:59:18.516+02:00Kedves Otto!
Örülök hogy ízlett! :)
Egyébként kís...Kedves Otto!<br /><br />Örülök hogy ízlett! :)<br />Egyébként kísérleteztem ezzel a tésztával. Ha langyos vizzel készítem, akkor elég neki 3-4 óra kelés is. Ha hideg vízzel, akkor kell a 11-12 óra.<br />Ha fedeles jénaiban sütöm, akkor kicsit bepuhul a héja.<br />Én múltkor egy sima kislábosban sütöttem, fedő nélkül. Nekem így lett az igazi, mert így tényleg irtó ropogós lett a héja. Jó fogúak előnyben! :)<br />Ha kislábosban sütöd, akkor viszont ki kell kicsit olajozni, lisztezni a lábost, mert nekem pl. beleragadt olajozás-lisztezés nélkül.<br />Kovászból lehet hogy kicsit több kell, mint a sima szárított élesztőből? Nem biztos, lehet hogy csak a rozstartalom miatt maradt laposabb.<br />A rozsos kenyér nehezebb textúrájú, sűrűbb, mint a sima fehér kenyér. Nehezebben is jön fel, én is készítettem már rozsosan is.<br />De egy biztos: ennél jobb kenyereket sosem sütöttem! :)<br /><br />Húsos paradicsomos káposzta...hm. Nagyon szeretem! :)<br /><br />Üdv,<br />duende.<br /><br />(A név spanyol eredetű, F. Garcia Lorca-tól kölcsönöztem, de nem Ő találta ki, csak írt róla. Sok jelentése van... :) )duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-64494596920617481382010-04-07T04:26:56.402+02:002010-04-07T04:26:56.402+02:00Kedves Duende,
(milyen nev ez?:)
Koszonom a vala...Kedves Duende, <br />(milyen nev ez?:)<br /><br />Koszonom a valaszt es utolagos husveti jo kivansagaimat kuldom. <br />Valoszinu kovasz magyarul, egy edenyben mindig tartok a hutoben es potolom liszttel es vizzel mikor hasznalok belole. <br />Csinaltam dagasztas nelkuli rozsos kenyeret kicsit lapos lett mert nem volt eleg, ugyanis jobb hijjan egy teszta formaba tettem amit ki lehet nyitni, de kicsit nagy volt hozza. Annak ellenere jo lett a husos paradicsomos kaposztahoz. Fogok szerezni egy jo meretu jenait en is hamarosan. <br />Valamit kerdeznek, ismeretes otthon a Thermonix nevu nemet konyha gep? Eleg draga es most itt is lehet kapni. <br />Udvozol, <br /><br />OttoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-58995598411536600642010-04-04T09:35:40.593+02:002010-04-04T09:35:40.593+02:00Kedves Otto!
Talán kovász?
Egyébként éppen most ...Kedves Otto!<br /><br />Talán kovász? <br />Egyébként éppen most sül a mai kenyerünk. :) Isteni finom, remélem ízleni fog!<br />Szép húsvéti ünnepet kívánok a messzi Vancouverbe! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-32833249767794272262010-04-04T09:13:31.078+02:002010-04-04T09:13:31.078+02:00Nagyon jol nez ki a kenyer, ma megprobalom, de en ...Nagyon jol nez ki a kenyer, ma megprobalom, de en nem elesztot hasznalok hanem "sourdough starter-t" (nem tudom magyarul) amit mar jo par eve csinaltam. <br />Udvozlet, <br /><br />Otto<br />VancouverAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-83466961580309289472010-03-08T10:39:39.457+01:002010-03-08T10:39:39.457+01:00Kinga, örülök hogy sikerült! :)
Hát igen... A siké...Kinga, örülök hogy sikerült! :)<br />Hát igen... A sikértartalom nagyon sokat számít, ezért keverek én is hozzá mindig sikért. Bl80-as lisztet sajna nem tudok venni a környéken, de sikérrel tökéletes a sima liszt is.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-6450902384685284322010-03-08T08:40:51.421+01:002010-03-08T08:40:51.421+01:00újra megsütöttem, a megfelelő lisztből, teljesen m...újra megsütöttem, a megfelelő lisztből, teljesen más, sokkal finomabb, úgyh most sztem majd készül az aszalt paradicsomos is!!!!Turák Kingahttps://www.blogger.com/profile/12101742106183928170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-6535222155722861362010-02-25T09:19:46.154+01:002010-02-25T09:19:46.154+01:00Szívesen! :)Szívesen! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-38406880235759510252010-02-25T09:16:34.701+01:002010-02-25T09:16:34.701+01:00Koszonom Duende !Koszonom Duende !Revihttps://www.blogger.com/profile/07243289845112645267noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-21123987768170301802010-02-25T07:37:17.928+01:002010-02-25T07:37:17.928+01:00Kedves Revi!
Szerintem lehet zománcozottban is, c...Kedves Revi!<br /><br />Szerintem lehet zománcozottban is, csak nekem olyanom nincs, ezért készült jénaiban. :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-70681965727901199782010-02-24T23:55:30.498+01:002010-02-24T23:55:30.498+01:00Nagyon megtetszett nekem ez a recept, ezert ugy do...Nagyon megtetszett nekem ez a recept, ezert ugy dontottem ki is probalom, mar be is van keverve egy feher- es egy barnakenyer valtozat...A kerdesem az lenne, hogy muszaly Jenaiban sutni? igazi edenyben (zomancozottban pl.) nem lehet?? Megkoszonnem surgos valaszodat :-)Revihttps://www.blogger.com/profile/07243289845112645267noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-73894015688880792882010-02-22T21:10:47.222+01:002010-02-22T21:10:47.222+01:00Kinga, én hűvös helyen hagytam kelni.Kinga, én hűvös helyen hagytam kelni.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-65535187187084619812010-02-22T05:09:35.930+01:002010-02-22T05:09:35.930+01:00Megsütöttem, megoszlanak a vélemények. Úgyh még pr...Megsütöttem, megoszlanak a vélemények. Úgyh még próbálkozom. :) Kérdésem, hűvős v meleg helyen kelesztjük?Turák Kingahttps://www.blogger.com/profile/12101742106183928170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-48659185807167821822010-02-21T07:57:10.676+01:002010-02-21T07:57:10.676+01:00Kedves Kinga!
Fitotékákban, bioboltokban. Ha nem ...Kedves Kinga!<br /><br />Fitotékákban, bioboltokban. Ha nem sikerülne beszerezni, sima lisztből is megpróbálhatod a kenyeret szerintem!duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-5046659421744697402010-02-20T14:04:05.536+01:002010-02-20T14:04:05.536+01:00hol tudok beszerezni búza sikért?! vidéki terepen ...hol tudok beszerezni búza sikért?! vidéki terepen :)Turák Kingahttps://www.blogger.com/profile/12101742106183928170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-85791177293002702582010-02-16T20:59:13.037+01:002010-02-16T20:59:13.037+01:00Köszi Felhőlány! :)
Ma is sütöttem!
A la carte, ...Köszi Felhőlány! :)<br />Ma is sütöttem! <br /><br />A la carte, köszi a tippeket, terveztem én is! :) A recept korl<br />átlan lehetőségeket rejt, ezért is fantasztikus. :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-42663187609122407262010-02-16T20:01:31.474+01:002010-02-16T20:01:31.474+01:00Ez tényleg nagyon jó kenyér. Én DV szakácskönyvébe...Ez tényleg nagyon jó kenyér. Én DV szakácskönyvében akadtam rá és azóta már több változatát is sütöttem. Próbáld meg ízesíteni olivabogyóval, szárított oreganoval, fokhagymával stb.... nálam az oreganos-olivas van fent. á la carte kulinariahttps://www.blogger.com/profile/12137160063217464933noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-52000281438486106942010-02-16T11:01:37.735+01:002010-02-16T11:01:37.735+01:00Duende, ez nagyon szép lett! Érzem az illatát... :...Duende, ez nagyon szép lett! Érzem az illatát... :))- egyébként én már akkor berakom a jénait a sütőbe amikor bekapcsolom, így együtt melegszenek, és a kenyértészta is másképpen viselkedik, ha a forró edénybe kerül bele... De ez a recept attól jó, hogy mindenki kedve és ízlése szerint azért tud rajta változtatni! :)))Felhőlányhttps://www.blogger.com/profile/14244233011831387490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8950464258744356291.post-36089019205489826552010-02-14T16:27:20.709+01:002010-02-14T16:27:20.709+01:00kedves AxXx, örülök a sikerednek! :)kedves AxXx, örülök a sikerednek! :)duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.com