2021. október 16., szombat

Özlábgombával töltött csirkecombok

 

Kaptam a piacon úgy 40 dekányi őzlábgombát. A szebbjét kirántottam azon frissiben, a maradékból pedig töltött csirkecombokat készítettem. 

Egy nagyon pici fej vöröshagymát (diónyi méretűt) apróra kockázva vajon dinszteltem egy kis fej szintén apróra kockázott fokhagymával, és nagyon apróra vágott kevés kolozsvári szalonnával. Aztán hozzáadtam az apróra vágott őzláb-fejeket is. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem, majd kevés száraz fehérbort öntöttem hozzá, és hagytam teljesen elsülni a gombás keverék alól. Végül petrezselyemzöldet is tettem hozzá és egy csipet cukrot, kikerekítette az ízeket. A két combhoz mindössze egy fél zsemlét áztattam csak be, ezt kinyomkodtam, adtam bele egy kisebb tojást és a gombás keveréket. Míg a töltelék sült, a combokon a bőrt fellazítottam és besóztam, aztán kevés pirospaprikával is bedörzsöltem. Szebb színe lesz - gondoltam - ha megsül. (És tényleg.) Betöltöttem a keveréket a bőr alá, kivajaztam egy tálat, beletettem a combokat, a tetejükre is tettem kevés vajat, alá öntöttem cirka 4 cl vizet és lefedtem alufóliával. Egy órán át sütöttem 180 fokon, majd levéve a fóliát még negyed óráig nagyobb hőfokon rápirítottam. Egyszerű olívaolajos-fehérborecetes fejes salátával és párolt rizzsel tálaltam.

Tipp: a maradék őzláb 10 dkg volt. Ez elég akár négy combhoz is, de akkor két zsemlét áztassatok be hozzá.

2021. szeptember 17., péntek

Vargabéles


Maradékhasznosítás: vargabéles. Még sosem csináltam, viszont csontlevest főztem a napokban és sikerült enyhén szólva is eltúloznom a cérnametélt mennyiségét. És én soha semmit nem dobok ki, mármint ételt biztosan nem. 
Így készült: volt 12 dkg főtt cérnametéltem. Ehhez vettem egy 9 lapos réteslap csomagot. Egy tálban kikevertem 25 dkg túrót 30 dkg 25%-os sűrű tejföllel, egy marék mazsolával, egy citrom reszelt héjával, csipet sóval és cukorral, vaníliás cukorral, valamint 2 tojás sárgájával és a főtt cérnametélttel. Mivel keveselltem a cérnametéltet, még kevertem hozzá 8 dkg száraz tésztát is, és így lett jó. Mire megsült, a száraz cérnametélt is tökéletesen bepuhult. A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral sűrű habbá vertem és ezt is a túrós keverékhez kevertem. Egy közepes tepsit (21 cm-szer 25-öst) kiolajoztam, és a réteslapok felét (4 db-ot) lerétegeztem úgy, hogy minden réteget olajoztam. Vissza kellett hajtanom, mert kisebb volt a tepsi, mint a lapok, de ez még jó is volt, így több lett a réteslap-réteg. Aztán elsimítottam rajta a túrós tölteléket, és a tetejére ugyancsak olajozva rárétegeztem a maradék 5 réteslapot. A legfelső lapot is csak olajoztam, így szuper ropogós lett. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem. 
Kiadós, mert 12 kocka lett belőle, így ha kettőt is megeszik valaki egy gazdag leves után, akkor is elég 6 főre. Nagyon finom, a cérnametélt nem igazán érződik, viszont a túrós töltelék nagyon krémes és lágy lett tőle, olyan "remegős". Sokkal finomabb, mint egy sima, fojtós túrótöltelék. 
Tipp: ha nem maradékkal készítenétek, szerintem nem kell előfőzni a cérnametéltet, ezekhez a megadott mennyiségekhez én 15 dkg száraz cérnametéltet tennék.

2021. július 15., csütörtök

Reszelt omlós tésztás, habcsókos, gyümölcsös süti


Az úgy volt, hogy páromnak névnapja volt, és a munkahelyén szokás ünnepelni. Ami azt jelenti, hogy sütit kell vinni a kollégáknak. És még úgy volt, hogy Limara pont előtte napokban tett fel egy izgalmas sütit a fészbuk oldalára. Ezúton is hálás köszönetem a receptért! :) (A mi egyébként egy lengyel blogon található, van róla youtubeos videó is.)
Hát megsütöttem, de másfélszeres mennyiségben, ami egy nagy gáztepsinyi lett. A kisebb mennyiséget adom meg, az sem kevés. Nagy sikere volt, állítólag. Sajnos én meg sem tudtam kóstolni... Ja, és kifelejtettem az olajat a fehérjehabos részből, de azt mondták, hogy nem hiányzott belőle, egyáltalán. Szóval süthetitek így is, úgy is.

Hozzávalók egy 34-szer 22-es tepsihez:
  • a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 3 evőkanál porcukor 
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg vaj
  • 5 tojás sárgája
  • a habcsókos réteghez:
  • 5 tojás fehérje
  • 12 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 dl olaj (el is hagyható)
  • 0,5 kg áfonya vagy málna vagy meggy, vagy feketeszeder vagy sárgabarack vagy ribizli vagy josta vagy egres vagy akár két-három féle gyümölcs keveréke


A lisztet, sót, cukrot, sütőport, reszelt citromhéjat elkevertem, majd belereszeltem a 25 dkg hideg vajat és elmorzsoltam a lisztkeverékkel, végül hozzáadtam a tojások sárgáját és összegyúrtam a tésztát. Nem kell nagyon, épp csak álljon össze. Egy órára fagyasztóba tettem. Közben megtisztítottam a gyümölcsöket, az enyémbe most meggy, málna és sárgabarack került. A barackot kimagoztam, cikkekre vágtam és lecukroztam 2 evőkanál cukorral. A meggyet szintén kimagoztam, ugyanígy lecukroztam. A málnát csak megmostam.
Amikor lehűlt a tészta, a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe reszeltem a felét, kissé lenyomkodtam és elősütötte, olyan 180 fokon 15 percig. Kivettem, és míg hűlt, elkészítettem a habcsókos réteget: A tojásfehérjéket a csipet sóval habosra vertem robotgéppel, majd három adagban hozzákevertem a porcukrot is, és jó kemény habot vertem, ahogy a habcsóknál szokás. Aztán hozzáadtam a pudingporokat is, és ugyancsak habverővel jól elkevertem. És itt kellett volna az olajat is több adagban, spatulával hozzákeverni. Végül a gyümölcsöket a levükkel együtt kézi spatulával óvatosan a habhoz kevertem. Ezt a gyümölcsös habot rásimítottam az elősütött tésztára, végül a tészta másik felét is ráreszeltem a süti tetejére. Visszatettem a 180 fokos sütőbe és kb. 30 percig sütöttem. 


Ahogy írtam, én kifelejtettem az olajat belőle, de úgy tűnik, nem is hiányzott belőle. Illetve még tettem két tojásfehérjét a többihez, mert volt eltéve a fagyasztómban, szóval ha van egy-két kóbor fehérjétek, nyugodtan lehet dúsítani a középső réteget.

2021. július 13., kedd

"Pofozott" uborkasaláta (kínai)

Már régóta meg akartam kóstolni ezt az uborkasalátát, a kedvenc kínai szakácsnőm youtube oldalán jött egyszer szembe. Jól gondoltam, hogy érdemes a kipróbálásra. Ízgazdag, ropogós, csudafinom. Ma panko morzsás rántott karajt csináltam, és elég is volt hozzá köretként, tökéletes párosítás volt. Megtartom, sokszor asztalra fog még kerülni.

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 kisebb-közepes salátauborka
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kínai ecet (én fehérborecettel helyettesítettem)
  • 1 evőkanál chiliolaj*
  • 1/2 evőkanál cukor
  • 1/2 evőkanál szójaszósz
  • 1/2 evőkanál szezámmag
  • és a recept ír fél evőkanál szezámolajat, de szerintem az nem kell rá, elég a chiliolaj is

Az uborkákat megmossuk, végeit levágjuk, ha magos fajta, akkor félbevágva kimagozzuk, majd bárddal vagy sodrófával jól megütögetjük az uborkadarabokat, ahogy a videóban is látható. Besózzuk, és állni hagyjuk 15-20 percig, majd leöntjük róla a levet, és a felsoroltakkal ízesítjük az uborkát. alaposan elkeverjük, s már fogyasztható is. 


* Chiliolaj: 1,5 dl jobbfajta olajat (hidegen sajtolt napraforgó vagy repce vagy szőlőmag vagy ezek keveréke) jól felmelegítünk, vagyis forróra, és egy tálkába teszünk 3 teáskanál cayenne borsot (Lidlben kapható nagyon jó minőségű), amire ráöntjük a forró olajat. Elkeverjük és hagyjuk kihűlni.