A licsi az egyik legkedvencebb gyümölcsöm. És ismét lehet kapni. Nem is drágán.
Talán azért szeretem annyira, mert íze emlékeztet a bodzáéra. Édes, lédús, üdítő finomság.

Külső héja rücskös, kemény és nagyon szép színű. Kívül matt, belül lakkosan fényes. A húsa puha, lágy, hófehér, zselés állagú. Magja viszonylag nagy, szép csokoládébarna.

Imádom. Kilószámra szoktam venni ilyenkor. Kiadós, mert egy kilónyi mennyiség egy jó nagy kupac gyümölcsöt jelent - könnyű, szinte súlytalan.
Az egzotikus gyümölcsökért általában nem vagyok oda nagyon, mert sokszor a szép külső viszonylag ízetlen húst takar. Az itthon termő finomságoknak nincs párja. Mégis, vannak kivételek nálam is - a licsi ilyen.

A LICSISZILVA vagy KÍNAI IKERSZILVA, a szappanfafélék családjába (Sapindaceae) tartozó, Kína déli területein őshonos, szép formájú, lombos örökzöld fa; gyümölcséért termesztik. Összetett levelei 2-4 pár, 50-75 mm hosszú, tojásdad vagy lándzsás levélkékből állnak. Kicsiny, szerény virágai olykor 30 cm hosszú laza fürtvirágzatot alkotnak. A fürtökben termő, kb. 25 mm átmérőjű, tojás vagy gömb alakú, téglavörös héjú gyümölcs húsa fehér, közepén nagyméretű mag ül. A C-vitaminban gazdag gyümölcsöt nyersen, befőttként és szárítva egyaránt fogyasztják. A friss gyümölcshús pézsmaillatú; szárítva savanykás-édes. A licsi régóta kedvelt gyümölcs Kínában. 1775-ben került Jamaicába, Floridában állítólag 1916-ban szüretelték az első termést. Azóta a Földközi-tenger medencéjében, Dél-Afrikában, Indiában sok helyütt és Hawaiin is termesztik. A fát magról vagy bujtással szaporítják, a gyümölcsösökben a csemetéket egymástól 7-10 m távolságra ültetik. A fákat nemigen kell metszeni, és különösebb gondozást sem igényelnek. 3-5 év alatt termőre fordulnak.
(Terebess)

Magját csíráztathatjuk, elültethetjük. Hogy nálunk aztán termőre is fordulna, az kétséges. De kísérletezni lehet vele, mert fának is szép ez a növény.
25 megjegyzés:
Régen egy taiwani család lakott a szomszédunkban. Egyszer hoztak nekünk ajándékba két nagy fürtöt. Miközben átvettük és megkóstoltuk levideóztak bennünket! (Bizonyára nagyon egzotikusak voltunk.)
:))))
Kinek mi az egzotikus, igez? Nekünk a gyümölcs, nekik mi. :)))
Ismét gyönyörű képek! :) A szárításához van hasznos tipped? Teaként még nem próbáltam...
Jó, hogy újra írtál! :) Ezek után ma elmegyek licsit venni..
Szia! :)))
Bekukkantottam, és nagyon örülök!De jó, hogy újra írtál:-)
egy-két hete én is rengeteg licsit ettem, a lidl-ben lehetett kapni, nagyon olcsón. érett volt, lédús, be is faltam pár kilót :)
Szia :D :D!!!!!!!!!!!
Érdekes engem a szőlőre emlékeztet az íze:)
Engem meg a gyerekkoromra, akkor ettem sokat, de asszem akkor inkább konzervformában. Nagyon szeretem, irány a Lidl!
Üdv ismét a fedélzeten!
Szia :-)
Tegnap a Lidl-ben egy darab sem volt...
Felhőlány, én a narancsszeleteket úgy szárítom, hogy sütőpapírt teszek a radiátor tetejére és arra a gyümölcsszeleteket. A licsi is megszárad így pillanatok alatt szerintem.
Üdv Mindenkinek! :)
Eddig sohasem vettem a licsiből, mert nem tudtam mi fán terem. Igaz utánna nézhettem volna, viszont az is lehet,azt vártam, hogy Te leírd róla a tutit. Köszi Duende!
Sziasztok!! A licsi holnaptól (csütörtöktől) a Lidlben 590,-Ft lesz kilója.
A. kedvence:))) Múltkor is összeragacsolta vele a fél konyhát, de ha egyszer finom....:D
Üdv itt újra!!Hiányzol ám!!
Köszönöm szépen, teszek egy próbát.... A narancs- és citromszeleteket én is így szoktam készíteni. Persze most nincs licsi a Lidl-ben... :(
háhá, reggel vettem két kiló licsit a lidl-ben! :D csak 590.- volt kilója! :D
éppen én is tegnap ettem sok-sok kihagyás után. gondolkoztam is, hogy le kellene csak úgy fényképezni, mert olyan szép. de jó, hogy nem tettem, mert úgysem tudtam volna ilyen csodásan, mint te. igazán csodásak:-)
:)) Úgy látom sokan szeretjük ezt a fini gyümölcsöt!
Nokedli, ne mondjad! Hihetetlen jók a képeid! :)
Szia, örülök, hogy írtál :) Lehet, hogy "ünneprontó" leszek, de nekem nem igazán jön be, a fiúknak viszont annál jobban ;)
Sziasztok!
Elárulna valaki, hogy hogyan kell kompótot készíteni belőle?
Köszi!
Ugyanúgy, mint az almakompótot. Szedd le a külső kemény héját, éles késsel vágd hosszában félbe. Így könnyen ki tudod szedni a magját és a gyümölcs sem trancsírozódik nagyon pici darabokra. Tedd fel annyi vízben főni, amennyi ellepi. Ízesítsd: http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/02/grapefruitos-almakompot.html
Ha nincs narancsvirág, csillagánizs vagy gyömbér, az sem baj. Jó szegfűszeggel, fahéjjal, mézzel, zöld teával, lime, citrom, narancs héjjal és lével is!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :o)
Megjegyzés küldése