A magyar konyha egyik nagy klasszikusa a lekváros bukta.
Hozzávalók egy közepes tepsi buktához:
40 dkg liszt,
5 dkg rétesliszt,
8 dkg vaj,
1 tojás,
3 dkg élesztő,
3,5-4 dl langyos tej,
1/2 csapott mokkáskanálkányi só,
6 dkg kristálycukor,
sűrű lekvár.
Plussz:
8 dkg olvasztott vaj.
A tetejére:
tojás,
porcukor.
A liszteket egy nagy tálba szitáltam és elkevertem a sóval. Az élesztőt elkevertem a langyos tejben a cukorral, majd a liszthez adtam (először csak úgy a háromnegyedét, mert látnom kellett mennyi tejet vesz fel a liszt, aztán a többit is mikor már láttam hogy még kell bele), csakúgy mint az olvasztott vajat és az egy tojást. A tészta álljon össze, de inkább lágy legyen, jól dagasztható, könnyű. Addig dagasztottam, míg elvált a kezemtől és a tál falától is és szép fényes lett. Ekkor alá és föléliszteztem és letakartam egy tiszta nylonzacsival a tálat. Hagytam duplájára kelni.
Minden kis kockát betöltöttem, majd a tésztahengereket körben mindenhol alaposan egy ecsettel megvajaztam. Egymás mellé sorakoztattam őket jó szorosan. Nekem két sorom lett.
A tetejüket megkentem felvert tojással, majd újra letakartam és még 20 percig hagytam kelni. Közben begyújtottam a sütőt.
Mikor megkelt, 3/4-es lángon (170 fokon) 30 percig sütöttem. Ha közben nagyon pirulna a teteje, érdemes letakarni sütőpapírral.
Nagyon könnyű, repülős lett a tésztája - finomra sikeredett. A buktát tölthetjük ízesített túrókrémmel is, vagy akinek van sok friss gyümölcse, frissen főzött, sűrű gyümölcsízzel is - amit aztán kedvünkre ízesíthetünk, az egészen extra kombinációkig.
12 megjegyzés:
A bukta remekül néz ki!!!
Az én házilekvárom olyan mint a hitlerszalonna. Illetve annál sokkal finomabb, de sütésálló. Szilvából főzik anyukámék üstben. Még van 4 vagy 5 üveggel, a mákos-haboshoz is ezt használtam.
Viszont a dzsem, amit én főzök, az nem való kelt kalácsba, mert kifolyik, palacsintákhoz, lepények megkenéséhez jó.
Duende, a nyári töltött káposzta receptje fent van nálad? Én annyira szeretnék egy jó receptet, ami édes káposztából készül. Már egyszer majdnem hozzáfogtam, vettem egy fej káposztát, de aztán más készült belőle. Úgy hallottam, hogy egészben kell a káposztafejet beletenni a fővő vízbe és szépen leválnak a levelek.
Ha nincs fent, megosztod velünk a receptet?
Kíváncsi lennék mi a Te verziód? :)
Thrini, közben alálinkeltem, csak kattints rá! :)
Én is lekvárosbuktát sütöttem tegnap. Nálunk a gyerek hagymás rántottával ette :)
Gyönyörű a buktád!
Köszi! :)
Gyönyörűek!...eddig csak kétszer próbálkoztam buktasütéssel, de egyszer sem lett az igazi. Valahogy a tésztájával nem voltam megelégedve.
Mentettem a receptedet...ha újból rászánnám magam :)
Nem is én volnék, ha nem kérdezném meg: :P
Milyen masinával készíted ezekről a csodás ételekről a fotókat? És azután Photoshop-ot, vagy más szoftit vetsz be? :D :)
Egyébként nem semmi kompozíciós meglátásaid vannak, most ez a felülről fotózott paradicsomos-átlós történet nagyon megragadott :)))
Whise Lady, olvastam! :)))
Én pl. a vajas-mézes kenyeret ettem anno lilahagymával, na? .)
És köszönöm! Nálad nem lesz fenn? Kerestem! :)
Köszi szépen Csibe! Jó lágyaskásra kell dagasztani a tésztát, az a titka és a kelési idő megtartása!
Tamás, csak kb. 2 hete fotózom új géppel, a Majki bejegyzés óta. Mst egy Olympus sp600-uz gépem van, de előtte egy kis kodakkal fotóztam végig a blogot: kodak EasyShare 330-assal. Tényleg nem egy komoly gép, de a makrója nagyon jó volt.
Emellett 3 fotószerkesztőt használok, a Picassa-t, A PhotoFiltre-t és a PhotoScape-et.
A kompozíciós meglátásokról csak anynit, hogy fotózni általában kb. 10 percem van - mert kihűl a kaja egyrészt, másrészt már evés után nem lenne mit fényképeznem. :))) Szóval legtöbbször nincs idő beállítgatni sem semmit, csak gyorsan-gyorsan. :)
És helyem sincs, csak az ablak alatt a konyhapulton fél négyzetméter... Ha lenne egy műtermem, meg időm.... :)
De köszönöm szépen, örülök hogy tetszenek a képek! :)
Az a paradicsomos nekem is kedvencem. Mindkettő paradicsomos... :)
Na, erre hazaérkezni...! Be tudnék falni pár darabot a töltött káposzta után. Egy hét után már hiányoztak a haza ízek! ;)
Jól átjött a képen hogy a tészta finom, pillekönnyű lett. Te jó ég, legalább harminc éve nem ettem buktát!
Padparadsa, apu sem panaszkodott a menüre! :))
Köszi szépen Trendo, igyekeztem úgy fotózni hogy valóban látszon a tészta!
akkor itt az ideje! :)
Szia!
Egy finom buktát szerettem volna sütni így beütöttem a keresőbe és a képtalálatok közül a te recepted fogott meg. Megsütöttem és nem bántam meg! Az íz,állag minden úgy ahogy vagy isteni finom lett! Egy nagyon könnyed tésztájú ízletes bukta! Bár féltem eleinte mert nekem tejből csak kb. 2 dl kellett így is eléggé ragacsos volt a tészta de ahogy dagasztottam végül jó lett az állaga és a végeredmény mint írtam szuper! Köszi a receptet! Dóri
Kedves Dóri! Nagyon örülök, hogy ízlett! :) Elhiszem, mert a tüskeszentpéteri liszt, amit én használok, több folyadékot vesz fel, mint más lisztek, ezt már megfigyeltem én is.
Szóval örülök, hogy ízlett a bukta! :)
Megjegyzés küldése