- Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne - ismételtem el magamnak. És éreztem, hogy a szívem megtelik nagy és általános meleggel, a lelkem megtelik a derűs idő nyugalmával és a szemem megtelik a hajnal harmatával. Lassan felálltam, és azt mondtam: - Igaza van: késedelem nélkül haza fogok menni, hogy otthon lehessek valahol ezen a világon! Igaza van: nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.
(Tamási Áron)

Az ízét ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a retket, a karalábét és a tormát egy agyagba gyúrta volna össze a Teremtő. Az illata is egyszerre retkes, tormás - talán ez a két összetevő dominál ha orral vizsgáljuk.

Hagyományos ételekhez főleg savanyítva használják. Ez lehet a paradicsomos, füstölthúsos répa, amit tavaly föl is tettem az oldalra ITT. Isteni finom. Készíthetjük úgy is, mint a székelykáposztát. Főzik füstölt csülökkel, babbal is.
-->
"A savanyító levet kenyérhéjából is készíthetjük. Az üveg aljára pirított kenyérszeleteket teszünk, rárakjuk a répát és langyos, sós vizet öntünk rá. Tetejére ismét kenyérszeleteket rakunk. Napon, vagy meleg helyiségben tartjuk. Lyukacsos celofánnal kötjük le, vagy kistányért borítunk rá.
Gyors répasavanyítás: A gyalult répát gyöngén megsózzuk. Két liter vízbe öntsünk 1 dl ecetet és öntsük egy uborkás üvegbe. Nyomkodjuk bele a répát. Ha ezt este megcsináljuk, reggelre savanyú lesz a répa. Használat előtt a répát kissé nyomkodjuk ki. Ez az eljárás a mai időkben terjedt el."
Gyors répasavanyítás: A gyalult répát gyöngén megsózzuk. Két liter vízbe öntsünk 1 dl ecetet és öntsük egy uborkás üvegbe. Nyomkodjuk bele a répát. Ha ezt este megcsináljuk, reggelre savanyú lesz a répa. Használat előtt a répát kissé nyomkodjuk ki. Ez az eljárás a mai időkben terjedt el."
(Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek)
Én most kombináltam a kétféle savanyító eljárást. Másfél liter meleg vízben elkevertem 2 csapott teáskanál sót és 6 cl 10%-os ecetet, ezt öntöttem a legyalult répára. De kenyérszeletet is tettem a tetejére, hogy egy kis kovászos ízt is kapjon.
A kerekrépáról a Terebessen olvashatsz ITT.
16 megjegyzés:
De jó ez a recept!
Remélem, egyszer kapok kóstolót! :) A fotók meggyőztek. Szeretném ezt a lila-fehér-gömbölyű színű zöldséget!! :))
Imádott nagymamimat juttattad eszembe (persze nem nehéz, nagyon sok emlék köt hozzá).
Ő rakott el minden évben répát is, káposztát is. Nagyon szerettem, szép vékonyra volt "legyalulva". Emlékszem arra is, mikor át szokta mosni :)
Azóta, hogy nincs velünk, a piacon ugyan szoktunk venni, de azért az nem az "igazi"...
Köszönöm!!!
Én még életemben nem hallottam erről a répáról, nem is láttam, itt Pesten a piacokon sem, ha láttam is, lehet azt hittem retek?
Savanyú répáról pláne nem, vagy ehhez kapcsolódó ételről sem.
Ez most nagy újdonság számomra.
Akárcsak Anikó, én sem hallottam még erről a "jószágról". :)
Szép a színe az biztos, az ízét nagyjából elképzeltem a leírásod alapján.
A fotóktól kész vagyok!! :)
Ezt a répafajtát még én sem ismertem eddig! Az ember mindig tanul valami újat. :))
Ha lesz időd, nézz be hozzám légyszives.
De jó, hogy leírtad! Épp múltkor gondoltam, hogy még nem csináltam soha.
Köszi Chriesi! :)
Padparadsa: Naná! :)
Csibe: :)
Anikó, szerintem sehol máshol az országban nem kapható. Csak zalában, vasban ültetik és eszik, nem tudom miért. Nagyon méltatlanul mellőzött zöldségféle.
Thrini, majd egyszer ha erre jársz, füstölthusis savanyúrépával várlak! :)
Szemirámisz, tudom, sokaknak újdonság, ezért is propagálom. Meg mert szeretem. :)
Köszi szépen, megyek hamarost!
Whise Lady: Vasárnap derül ki, hogy sikerült a házi savanyítás... :)
Még én sem savanyítottam itthon, mindig a piacon szoktam venni.
Nemcsak Zalában, hanem a sváb falvakban is honos ez a zöldség, legalábbis az volt régebben. Savanyított változatát kedvvel fogyasztották a Schwäbische Türkei falvaiban, levesbe, köretbe is tették tudtommal. Ha most megkóstolhatnám, halálbiztosan visszatérne a régi ízemlék. Jó, hogy eszembe juttattad. Köszönet érte.
Szívesen Trendo! Sajnos ha jól tudom, ma már csak zalában és vasban fogyasztják, sehol másutt nem kapható a piacokon.
És képzeld, éppen most főzöm meg holnapra! Itt illatozik a konyhában. A savanyítás remekül sikerült, a leve is nagyon finom. :) Meghívnálak, ugorj át egy tányérkára, de igen nagyot kéne ugranod! :)
A kerekrépa már nem annyira mellőzött étek mint az elmúlt kb. 30 évben! Köszönhető ez a Zalában lakó embereknek akik falunapokon felelevenítik az kerekrépa ízvilágát! Lásd. pl. Miklósfa vagy Kiskanizsa. Szeretném ha a más tájra költözött emberek is megtalálhatnák ezt a semmivel sem össze hasonlítható ízt. Én az Alföldön lakom már 40 éve de még nem tudtam itt megkedveltetni és termeszteni a kerekrépát. Itt egyáltalán nem lehet kapni nyersen sem és savanyítva meg pláne nem. Olvastam,hogy Amerikában a megfőzendő zöldség csomag közé mindig tesznek kerek répát. Nagyon szeretném ha mát itt is elterjedne Hajdú-Biharban ez a nagyon finom eledel. Végre lenne már valaki aki a Vecsési savanyúsággal /amit a Tescóban árulnak / egyszer-egyszer kapni lehetne. Köszönöm,hogy valaki elolvasta legalább!
valóban csak errefelé ismert, pedig a magyar konyha egyik reneszánsza lehetne mind a nyers, mind a savanyított répa újrafelfedezése. :)
Én somogyi gyerek vagyok, és én is ismerem ezt a fenséges eledelt.
Annak idején, még gyerekkoromban mikor a halastavakra jártunk korcsolyázni és csúszkálni, hazafelé a mezőkben mindig azt lestük hol púposodik a hó, mert ott biztosan volt kerékrépa. A kiéhezett gyerekeknek igen nagy öröm volt a hó alól kikotorni, és csak úgy nyersen szinte faltuk a kerékrépát. Azóta is még a számban érzem az ízét. Otthon pedig nagymamám együtt főzte a céklával, és céklapótlónak is nagyon finom volt.
:) :) egyébként itt is leginkább nyersen eszik, szoktam látni a piacon, hogy vesznek egy-egy darabot, és mondják is hogy nyersen fogyasztják, egyébként isteni, olyan, mint a retek, legalábbis hasonló, én is angyon szeretem nyersen is, de szoktam salátákba is tenni, sőt vajon kevés mézzel, fehérborral és petrezselyemmel párolva meg isteni köret :)
En is most savanyitom. Az ectes valtozatba egy baber levelet meg egy kis apritott fokhagymat is tettem, es na persze par szelet cekla elengedhetetlen, hogy csinos rozsas szint kapjon a kerekrepa. En gyalulas helyett sultkrumpli alakura vagtam es 5 napig erlelem igy. A kovaszos valtozathoz szinten teszek ceklat es fokhagymat, de ezt kaporral teszem el. A kenyer teljesen felesleges a kovaszolasahoz, anelkul is par nap alatt megkovaszolodik es isteni finom.
Kedves Melike! Köszönjük szépen a remek öteleteket, fogom is majd hasznosítani! :)
Megjegyzés küldése