Érik, érlelődik... 👌🍗 a sonkához a legfőbb hozzávaló: az idő ⏰
2018. március 9., péntek
2018. március 3., szombat
heti húsmentes étlap - 3. hét
Vasárnap:
paradicsomleves
sáfrányos rizotto, fűszeres sült édesburgonya, lencsefasírt
édes túrós-mazsolás burek
Hétfő:
köménymagos rántottleves
narancsos, ruccolás saláta
pasta carbonara (szalonna nélkül)
Kedd:
tökfőzelék füstölt paprikás hagymás szafttal, sózott, fehérborecetes lilahagymával
sárgabarack lekváros piskótatekercs
Szerda:
vegyes sült zöldségekből krémleves zabtejjel
cukkinimuszaka
Csütörtök:
paprikás, tárkonyos zöldbableves
sajtos-tejfölös lángos
Péntek:
savanyúrépa leves
sütőtökös galette vagy muffin
Szombat:
fokhagymakrémleves
burgonyafánk paradicsomos gombaraguval
bögrés csokitorta saját levében
2018. február 25., vasárnap
Kinder tejszelet
Nem újdonság tudom, de ma nagyon sütire vágytam. Valami egyszerűre, gyorsan elkészíthetőre és krémesre. Volt itthon mascarpone, és ezzel a sütivel már régóta szemeztem, mert a bolti változatát is szeretem. Gyakorlatilag tényleg azonos a plagizált verzió az eredetivel, és hát nem tudom, most mennyibe kerül, de így tutira olcsóbb, kiadósabb. És nincs benne semmilyen fölösleges adalék.
a piskótához:
5 db tojás
9 dkg kristálycukor
9 dkg búzaliszt
2,5 dkg holland kakaópor
1/2 sütőpor
csipet só
krém:
25 dkg hűtőhideg mascarpone
3 dl hűtőhideg tejszín
6 evőkanál víz
1 csapott evőkanál zselatinpor (Horváth Rozi)
13 dkg porcukor
2 vaníliás cukor vagy vaníliapor vagy kivonat
csipet só
a tetejére:
20 dkg csokoládé
1/2 evőkanál olaj
A tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosodásig vertem - pár perc kell neki, s aztán hozzákevertem a csipet sóval, kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet, de azt már kézzel. Olyan 12 percig sütöttem.
Kivétel után lehúztam róla a sütőpapírt, és rácson hagytam kihűlni.
Közben a kevés vízben elkevertem a zselatint, és folytonos keverés közben felforraltam, majd félretettem hűlni. A mascarponét a kézi robotgéppel kissé fellazítottam, hozzáadtam a cukrot, a csipet sót, a vaníliát, s kevés tejszínt és homogénre kevertem, majd fokozatosan hozzáöntöttem a többi tejszínt is és felvertem habbá, végül az egészen langyosra hűlt zselatinos vizet is hozzákevertem a géppel.
A kihűlt piskótalapot kettévágtam úgy, hogy két eredeti nagyságú lapot kapjak. Nem könnyű, mert vékony. Ezután megkentem az alsó lapot a krémmel, és ráillesztettem a másik lapot, és kissé lenyomkodtam.
Az apróra vágott csokit víz fölött a kevés olajjal felolvasztottam, és megkentem a süti tetejét.
(Én elfelejtettem, de mikor már kicsit szilárdul a csoki, késsel érdemes meghúzogatni a szeleteket a csokiban, mert később kemény lesz és törik vágásnál, én így jártam. Nem vagyok egy nagy cukrász, na.)
Tegyük hűtőbe pár órára, hogy a zselatin megkössön, és akkor szépen lehet szeletelni.
Ennyire egyszerű, és tényleg olyan, mint a bolti. Fincsi.
Tipp: úgy is csinálhatjuk, hogy a nagy gáztepsiben sütjük meg a piskótát, és akkor csak ketté kell vágni keresztben, és az egyik fele kerül alulra, a másik felülre, így nem kell parázni a vágásnál. :)
2018. február 24., szombat
heti húsmentes étlap - 2. hét
Vasárnap
tojásleves
sütőben sült vörösboros-rozmaringos cékla, burgonyapüré, rántott sajt
kókuszkocka (remington szelet)
Hétfő
cukorborsóleves
krumpliprósza fokhagymás tejföllel
Kedd
zöldségerőleves házi reszelt tésztával
karfiol tikka-masala rizzsel, rotival (laposkenyérrel)
Szerda
sárgarépa krémleves
kelkáposztás quiche
Csütörtök
sárgaborsóleves
spenóttal, mozzarellával töltött olasz rántott rizsgolyók (arancini) paradicsommártással
Péntek
köménymagos rántottleves
savanyúkáposztás sztrapacska
Szombat
vadasmártás zsömlegombóccal, sült gombával
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)