2017. március 17., péntek

Bresaola házilag (olasz érlelt marhasonka)


Ha előbb jön szembe velem ez a videó, meg is csináltam volna húsvétra, mint különlegességet. A bresaola egy nyers, nem füstölt, érlelt olasz marhasonka. Készíthetünk belőle carpaccio-t is, tölthetjük mozzarellával vagy fűszeres ricottával, stb... (Azért majd ha olyan helyen járok, ahol látok szép marhahúst, veszek majd és egy kisebb darabot elkészítek próbaképpen.)




Hozzávalói 1 kg marhahús, 7 borókabogyó, 2 babérlevél összetörve, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál friss kakukkfű (vagy fél tk. szárított), 2-3 kb. 5 cm-es ágacska friss rozmaring, kb. 3 liter vörösbor, annyi olívaolaj, amennyi ellepi, s a második fázishoz 4-5 ek. tengeri só, muszlinanyag.





A húst a fűszerekkel és annyi vörösborral, amennyi ellepi, egy olyan edénybe tesszük, amire egy lenyomó szerkezetet is tudunk tenni, hogy a hús a bor alatt maradjon. Tetejére fél cm-nyi olajat öntünk, hogy légmentes legyen. Érleljük két hétig, majd kivesszük a pácból, és alaposan besózzuk. Muszlinba tekerjük, átkötjük és hűvös, szellős helyen fellógatva 2-6 hétig érleljük. Hűtőben is lehet, a videó szerint. Hajszálvékonyra szeletelve fogyasztjuk olívaolajjal, friss vagy pirított kenyérrel, jóféle vörösborral, olajbogyóval, pamezánnal, frissen tört borssal, fügével, stb... 
Szerintem vadhúsból is kipróbálható.

Aztán itt van a sertéshúsból készülő capicola, ez is nagyon finom lehet. Itt a pontos recept. (De találtam itt chorizo receptet is.)

És ez pedig a tradicionális pancetta készítési módja. A fűszerek leírása itt.
Ez pedig a River Cottage videója a házilag készült prosciutto stílusú sonkáról.

2 megjegyzés:

Anikó írta...

De jó ötlet :-) Én egyelőre maradok a rakott csülök variációnál, csak nem hagyom ki a kömyényt, meg több bőrt és több főzőlevet hozz, annyira finom, nem tudom megunni :-)

duende írta...

Ugye? Olyan jó, hogy most már regement főzős videnyó van, mindent meg lehet tanulni gyakorlatilag. :)

Azt elhiszem! :) Én így főzöm a kocsonyát, ahogy ezt a rakottast készítetted, csak épp nem felvágottszerű lesz belőle, hanem hagyományos kocsonya. Mindig sok füstölt hússal főzöm, én a füstölthúsmentes kocsonyát meg sem tudom enni. Szóval sok füstölttel csinálom és sok színhússal, így majdnem olyan a sima kocsonyám, mint a Te isteni rakott csülköd. :) Sok tormakrémmel, citrommal, lilahagymával szoktuk enni. Néha krumplisalátával is, vagy sült krumplival. :)