A „saláta” szó igazából semmit se jelent. A „saláta” szó e
tekintetben a „műalkotás” szóval rokon. Az esztétika mai állása szerint
műalkotás az, amit a készítője annak szán. Ugyanígy saláta az, amit a
készítője annak tekint.
Legkedvesebb salátám Lisszabonból és
környékéről származik, úgy hívják, saladinha de couratos. Fentebb
említettem, hogy a saláta portugálul is salada, az „inha” utótag
kicsinyítő képző. Azaz: salátácska. A „couratos” szalonnát, közelebbről
bőrös zsírszalonnát jelent. A saladinha de couratos tehát azt jelenti,
szalonnasalátácska.
Egyszerűen imádni való. Abált szalonnáról van szó, (...)
Én ennek a salátának a csécsi változatát
szeretem nagyon, ahhoz tenyérnyi vastag tokaszalonnát kell megfőzni,
aztán só, fokhagyma, pirospaprika. Jól lehűteni, ujjnyi vastag
szeletekre vágva cseréptányérra rakni, mellé zöldhagyma, erős
zöldpaprika, netán retek, és persze kenyér meg bor. Jobb salátát
elgondolni se tudok.
(Váncsa István: Ezeregy recept - Saláta, részlet)
nyers császárhús,
pár gerezd fokhagyma,
sok só,
és pirospaprika.
Nagyon finom és nem egy bonyolult dolog. Kell hozzá szép húsos friss szalonnahús, nyers. Ezt megfőzzük jó sós vízben. Sok só kell bele, hogy átvegye a hús, mert sótlanul ízetlen lesz - nem jó. Szóval annyi sót kell tenni a főzővízbe, hogy úgy érezzük: elsóztuk. Akkor lesz finom. Ebben a sós vízben kell főzni kb. 2 órát, akkor omlóspuha lesz. Mikor kész, kivesszük a főzőléből, és a tetejét jó sok fokhagymapéppel bekenjük. Aztán megszórjuk bőven pirospaprikával, és hagyjuk kihűlni. Hűtőbe tesszük kihűlés után pár órára, hogy tényleg megdermedjen. Ezután fogyasztható friss kenyérrel, vagy hajában sült krumlival.