2008. március 13., csütörtök

Sörkifli



Arra tanítjuk a gyerekeinket is, hogy aludjanak. Ezért azok, akik felébrednek, egyedül vannak. Ha mindenki alszik, és én felébredek, elég nagy a motivációm, hogy megint elaludjak, mert akkor nem érzem annyira egyedül magam.

(Feldmár András)





Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 púpos teáskanál kristálycukor, 2 csapott teáskanál só, 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 5 dkg vaj, reszelt sajt vagy egész kömény.

A tejet meglangyosítom és elkeverem benne az élesztőt és a kristálycukrot. A lisztet egy tálba szitálom, elkeverem a sót benne, majd hozzáadom az élesztős tejet is. Dagasztom a tésztát, míg elválik a kezemtől és az edény falától is, és szép fényes, hólyagos lesz. Lágy legyen, de dagasztható az állaga. Ha ez megvan, akkor lisztezett nyújtódeszkán négy gombóccá gyúrom. Tíz percig pihentettem letakarva a tésztákat, majd egyenként kerekre kinyújtom őket, kb. 3-4 mm vastagra. Olvasztott vajjal jó alaposan megkenem, majd pizzavágóval nyolc cikkbe vágom. A szélesebb részétől kezdve feltekerem a szeleteket, és kiflivé formálva vajazott tepsikbe helyezem őket. (Ezt természetesen mind a négy gombóccal megcsinálom.) Tiszta nylonzacskóval letakarva kb. 2 órát hagyom kelni a kifliket. Ezután felvert tojással megkenem, és reszelt sajttal, vagy egész köménnyel, vagy mindkettővel megszórva jó forró sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm.





Frissen isteni! Sör mellé, természetesen kiváló, de én tartalmas levesekhez is szoktam készíteni kenyér helyett. Pl.: gulyásfélék, székelykáposzta, stb...

2008. március 11., kedd

Narancsos csirke


A halál a nemlét állapota. Ami nincs, az nem létezik. Tehát a halál nem létezik. Csak az igazság létezik. Az igazság és a szépség. A kettő egymással felcserélhető, de egymás aspektusai. 

(Woody Allen)






Az étel egyszerű, viszont jó fűszeres. Azt mondanám, amolyan cajun-stílusú. Készítettem egy fűszerkeveréket, mozsárban jól megtörtem a száraz hozzávalókat. A fokhagymát, gyömbért, narancshéjat reszeltem, természetesen. Íme: 4 narancs leve, só, zöldbors, fokhagyma, szegfűszeg, mustármag, szerecsendió, koriander, kurkuma, friss gyömbér, szegfűbors, 2 teáskanál méz, fahéj, reszelt narancslé, chilipaprika, pici málnaecet, rum, némi só.

A csibét félbevágtam, és besózva tepsibe fektettem, köré sárgarépákat helyeztem. Vajdarabkákkal megszórtam, és az egészre rálocsoltam a keveréket. Háromnegyed óráig fólia alatt sült, aztán pirítottam. Isteni lett, főtt rizst kínáltam mellé. Csak a fűszeres ízek kedvelőinek ajánlom, nagyon erőteljes, különleges.

2008. március 10., hétfő

Cukkinicsónakok paradicsommártással


Emberlét

Még megmenekülhetek - gondolta
Ikarosz,
s tovább zuhant.




Hozzávalók 4 főre: 4 cukkini, 40 dkg darált hús, 3/4 bögre rizs, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, tört vagy őrölt édeskömény, zsálya, 1 tojás, 1 löttyintésnyi tejszín, 2-3 dkg vaj. A paradicsommártáshoz: egy nagy fémdobozos sűrített paradicsom, 1 evőkanálnyi olaj, só, cukor. 

A rizst bő, kicsit sós vízben fölteszem főni. A cukkiniket megmosom, majd félbevágom és teáskanállal kivájom. A vajon üvegesre dinsztelem a kockákra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát is. Aztán hozzáadom a cukkini kivájt húsát és a darálthúst is és együtt párolom tovább, természetesen fűszerezve. Kb. 10-15 perc elteltével leveszem a tűzről, és hagyom kicsit hűlni. Közben a rizs is megfő, leszűröm, hozzáadom a húshoz. Egy felvert tojást is elkeverek benne és némi tejszínt is, hogy ne legyen nagyon száraz. Betöltöm a cukkinikbe a keveréket és mehet is a sütőbe. Negyed óra elteltével kiveszem, megszórom reszelt sajttal. Olvadásig sütöm. Míg sül a cukkini, elkészítem a mártást: az olajon pirítom a lisztet egy-két percig, aztán hozzákeverem a sűrített paradicsomot is. Mikor jól elkeveredett a liszttel, hideg vízzel folyamatosan felengedem, állandóan simára kevergetve. Végül sózom, cukrozom és pár percig forralom, hogy az íze összeálljon. Ez egy magyarosabb paradicsommártás. De készíthetjük egyszerűen csak kevés sóval, cukorral sűrűre főzött paradicsomszósszal is az ételt, és akkor így nincs liszt benne - ez meg egy olaszos változat akkor. Darált hús helyett készíthető pl. gombával is.