2009. március 7., szombat

Túrós pogácsa


Ebédnél érezte az ember igazán, hogy itthon van az áldott hazában, az asztal a legszegényebb ember számára is megterül valahogyan e csodálatos országban, ahol mindennek más, igazibb, emberhez méltóbb íze van, mint bárhol a világon.
(Márai Sándor)



Tegnap gazdag, sűrű levest főztem, amellé készült ez a már klasszikusnak számító túrós pogácsa. De nem volt időm rendesen kiszaggatni, így most kocka pogi lett belőle.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 csapott teáskanál kristálycukor,
kb. 1 teáskanál só,
25 dkg tehéntúró,
15 dkg vaj,
2-3 dl tejföl.
A hajtogatáshoz:
10 dkg vaj.
A tetejére:
1 tojás a kenéshez,
10 dkg reszelt sajt.

Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben a kristálycukorral elkevertem. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, összekevertem a sóval, hozzáadtam az olvasztott margarint, a tejfölt, a túrót és a fölfuttatott élesztőt, majd összegyúrtam. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta. Aláliszteztem, a tetejét is megszórtam, és hagytam a tálban kelni tiszta nylonzacsi alatt egy órát.
Ekkor deszkára tettem és kinyújtottam egy centi vastagra, alaposan megkentem olvasztott vajjal, és behajtogattam. Fölülről behajtottam a harmadáig, majd az alsó részt ráhajtottam, aztán a bal szélét is behajtottam a harmadáig, és rá a jobb szélét. Alaposan margarinoztam minden hajtást! Hagytam állni 10 percet, aztán kinyújtottam másfél cm vastagra. Megint hagytam állni negyed órát, majd bekockáztam késsel a tetejét, megkentem tojással és meghintettem reszelt sajttal. Pizzavágóval kockákat vágtam belőle. Tepsikbe tettem a kis kockákat, hagytam helyet a növekedésnek is közöttük. A tepsiben is hagytam még negyed órát kelni, aztán 3/4-es lángon megsütöttem.
Nagyon ropogós, ugyanakkor vajpuha, repülős-könnyű. Isteni finom, a túrótól olyan íze van, mintha rengeteg sajt lenne a tésztájában is. Az egyik legfinomabb pogácsa.
Lehet zsírral is készíteni, jó minőségű házizsírral.




A tulipántokat Napmátkának küldöm, szülinapjára.
Isten éltessen sokáig! :)



(CaffeCup kép)

2009. március 6., péntek

Karibi napfénycsalogató



Időnként érdemes egy-egy gyümölcsnapot is beiktatni étrendünkbe - főleg ilyenkor tavasz elején, mikor amúgy is vitaminhiányosabbak vagyunk. Véleményem szerint, a művitaminok nem pótolnak semmit. Hiányoznak belőlük azok a varázserejű enzimek, amik az élő táplálékban - a nyers zöldségekben és gyümölcsökban - megvannak. Bármit is hirdessenek a jó sok pénzt bezsebelő gyártóik...




A finom gyümölcsöket fogyaszthatjuk csak al'a natúre, vagy akinek van gyümölcscentrifugája, készíthet belőlük nagyon finom gyümölcsleveket. Akár zöldségekkel is keverve. A narancslé például isteni sütőtökkel, vagy almával és sárgarépával. Vagy céklával.
Én például nem mindig tudom megenni a gyümölcsöt csak úgy magában. Kenyeret szoktam mellé enni, szikkadtabb magos rozskenyeret. Isteni hozzá.
Akiknek nem igazán ajánlottak a nyers gyümölcsök, készítsenek belőlük kompótot. Kímélőbb így fogyasztva. Vitamintartalmuk csökken ugyan, de nem teljesen tűnik el. Nagyon finom gyümölcssalátákat is készíthetünk belőlük. Mézzel megcsorgatva, dióval, mandulával mennyei finom étkek.




Milyen gyümölcsök elérhetők most?

Ananász: segít a fogyásban és a méregtelenítésben. Zsírlebontó enzimeket tartalmaz, emellett rengeteg rostanyagot, vitamint - kalóriatartalma mégis hihetetlenül alacsony: kb. 60 Kcl van 10 dkg ananászhúsban. Magas a folsav, a kálium és a C-vitamin tartalma.

Banán: nagyon könnyen emészthető, a gyomorból rendkívül hamar kiürül, viszont telt, laktató ízű, magas kalóriatartalmú. A és E vitamin található benne, valamint az ásványianyag tartalma kiemelkedő még: vasat, foszfort, rezet, jódot, és mangánt is tartalmaz.

Narancs: gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, immunerősítő. Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Citrom: Erősen méregtelenítő, tisztító hatású gyümölcs. Magas a C-vitamin tartalma. Kiváló meghűléses betegségek esetére, mézzel limonádénak fogyasztva. Gyomorerősítő hatású is.

Kiwi: ásványi sókban és C-vitaminban nagyon gazdag. Magja kiváló székrekedés ellen, nagyon jól tisztítja a beleket.

Alma: Betegségek közül a hasmenés és a cukorbetegség gyógyszere az ayurvéda szerint. Szabályozza a vese és a máj működését, az agyra is kedvező hatású. A köszvény gyógyszere is - erősen méregtelenítő hatású. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, nyomelemeket, valamint A- és komlex B-vitamin forrás is.

Körte: magas az ásványianyag tartalma: kálcium, magnézium, kálium, jód, cink, vas találhat ebben a finom gyümölcsben. Alkalmas tisztítókúrákhoz, emellett számos betegségre is javallott természetes gyógyszer: hasmenésre, köszvényre, depresszióra, vérszegénységre, és TBC-re.

2009. március 5., csütörtök

Joghurtos-fetás padlizsánsaláta


Mert csak az a jó varázslat, amelynek a földhöz is köze van, melyben a mennyei és a hétköznapi elemek szerencsésen vegyülnek.

(Márai Sándor)



Padlizsán törökösen. De hogy ne csak hideget egyek ebédre, most éppen krumplit sütöttem hozzá. De pitakenyérrel is nagyszerű.

Hozzávalók 4 főre:
2 nagyobb padlizsán,
1 fej lilahagyma,
4 pradicsom,
2 zöld húsú paprika,
2 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
1/2 evőkanál szumák,
1/2 mokkáskanál köménymag (római is lehet),
1 mokkáskanál koriandermag,
1 evőkanálnyi oregano
1 kis csokor menta,
1 csokor friss petrezselyem,
2 nagy dobozos natúr joghurt (lehet sűrű török vagy görög joghurt),
25 dkg füstölt fetasajt,
olívaolaj,
citromlé.

A padlizsánt felkockáztam, egy nagyobb serpenyőben fölhevítettem az olajat és a padlizsánkockákat jó sötétbarnásra-ropogósra sütöttem. Persze sóztam, borsoztam. Mindenképpen rendesen süssük meg a padlizsánkockákat, mert csak így lesz finom a salátánk. (A padlizsán csak rendesen megsütve jó, mikor kissé "szenes-füstös" ízt kap. A sületlen padlizsán nagyon ízetlen, szinte "nyálkás" érzetet hagy maga után, tényleg nem jó.) A hagymát vastag karikákra, majd negyedbe vágtam és nagy lángon átpirítottam a kis kockákra vágott fokhagymával együtt, a kimagozott paprikát és paradicsomot úgyszintén. Mindent 1-2 evőkanálnyi olívaolajon sütöttem.
Hagytam kihűlni langyosra, majd elkevertem a közben elkészített fűszeres joghurttal: só (óvatosan, a feta sós), menta, oregano, petrezselyem, mozsárban tört fűszerek, citromlé. A fetát is belemorzsoltam-törtem.
Ezzel a fűszeres-fetás joghurttal kevertem el a sült hozzávalókat. Hűtőbe tettem és hagytam összeérni minimum 2-3 órát. Minél hosszabban áll, annál finomabb lesz, mert a padlizsán jól beszívja a finom joghurtos öntetet.

2009. március 4., szerda

Sebze Corbasi: Török zöldségleves

Életünk annyira gazdag eseményekben, hogy minden pillanatban rengeteg választási lehetőség előtt találjuk magunkat, bár az az igazság, hogy egyikre sem kellene jó vagy rossz lehetőségként tekintenünk, mivel minden tapasztalat önmagában mentes az ítéletektől. A tapasztalatok nem felcímkézve érkeznek, "ez jó", vagy "ez rossz". És bár megtapasztaljuk őket, nem fordítunk rájuk megfelelően figyelmet. Nem úgy tekintünk az életünkre, mint aminek iránya, értelme van.

(Csögyam Trungpa)




Ezt a levest tegnap találtam, ugyanis a Terebessen kutakodtam új receptek után. Még fogok is, mert nagyon jó dolgokat olvastam. Azt hiszem, a március a nemzetközi konyha jegyében fog nálam telni, közelebbről: a mesés arab, török konyha lesz a főszereplő.
Amilyen egyszerű ez a leves, olyan finom. Nem szép dolog a torkosság, de be kell vallanom, három tányérral ettem belőle - igaz mást nem is ebédeltem, csak ezt a finom levest. Nem lehet abbahagyni... A receptet megtartom, mert nagyon ízletes, egyszerű, olcsó és hamar elkészül. Nagyon friss, tavaszias ízű. Nekem most friss kaprom nem volt, de szárított igen - azzal szórtam meg és így is nagyon finom volt. A recept húslét ír a felöntéshez, én 2 teáskanál ételízesítőt adtam a vízhez, mert vega módra készítettem. A mennyiségeknek a felét vettem, és még így is 5-6 bő tányérnyi leves lett belőle. Egyébként jó sűrű leves, sűrűbb, mint a fotón tűnik. Miután állt egy kicsit, sűrűbb lett, mert a rizs elég sok levet felszívott.

Hozzávalók:
2 sárgarépa
4 burgonya
5 nyers káposztalevél
1 zellergumó
2 póréhagyma
1 hagyma
1 csokor petrezselyemzöldje
5 dkg rizs
2 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
2 l zöldségalaplé
1 jókora csokor friss kapor
1 kávéskanál só

Az apróbb kockákra vágott sárgarépát és zellert a petrezselyemzölddel kb. 5 percig vajon pároljuk. Felöntjük a húslével, megsózzuk, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, felszeletelt káposztát, póréhagymát, rizst. Közepes lángon lassú tűzön főzzük készre, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss kaporral.

(Necil Togay: A török konyha, Aladdin konyhája; Terebess Ázsia E-Tár)