Hogy ne csak zsíros kenyeret együnk.
Merthogy szép Zalában itt a kerekrépa-szezon kezdete. :)
receptek a blogon:
karamellizált vajban készült kerekrépa (köret)
dióval sült répa (köret)
Gordon Ramsay karácsonyi répalevese
a klasszikus zalai répaleves
savanyú répa árpagyöngyös húsgombóccal
házi savanyítás
10 megjegyzés:
Csuda jó dolog ez a kerek répa :-)
Hmmm....Hiszek Neked, és a fotó is meggyőző. Bár aminek retek íze van, azt jobb szeretem inkább nyersen. Hisz csicsóka-ügyben is közös nevezőn voltunk:))) A kerekrépáim pedig már szedhető méretűek a kertben, igaz, a nyusziknak szántam őket, de lehet, hogy egy próbát csinálok belőle magunknak...
Bizony az, Anikó! Nagyon szeretem. :)
Zsuzsa: egészen más, mint a csicsóka. Igaz, hogy nyersen is isteni, de a kerekrépa főzve is ugyanolyan jó. Az íze a retek, karfiol, káposzta kereszteződése nagyjából, és állagra is nagyon jó, nem olyan, minta csicsóka. Savanyítva a legjobb, gyakorlatilag ugyanúgy lehet használni, mint a káposztát. Ja, és sokkal egészségesebb a káposztánál, mert elképesztően sok vitamin, ásványi só van benne. Akár nyersen, akár savanyítva.
Jövőre vetek újra. Tavalyelőtt volt a kertemben, de nagyon csípős lett - talán a szárazság miatt; tavaly nem kelt ki, de már vettem új magot és jövőre feltétlenül vetek, és kipróbálom. Erre (Szfvár) és ahol születtem (Baranya) nem ismert egyáltalán.
Érdemes kísérletezni vele, mert savanyítva egészen különleges. De frissen is remek ételek készíthetők belőle. Igen, csak zalára és vas egy kis részére jellemző a kerekrépa, sehol másutt nem ismerik. :)
Nagyon sajnálom, hogy a Budapesti piacokon nem kapható,sem savanyított,sem nyers /gumó /állapotban.
Zalai származású vagyok, jó lenne hozzájutni itt Budapesten is.
Sajnos, kikopott másutt az téli alapzöldségek közül, pedig az egyik legegészségesebb, főleg savanyítva. Őstermelőkkel kéne beszélni, hogy ültessenek. :)
Már próbálkoztam a Vecsési savavanyuságot árúsítóval a Pestlőrinci piacon,az a válasz nem biztos,hog lenne rá igény.
Sajnos még a Vásárcsarnokban sem találtam a Budapestiben.
Amikor Nagykanizsára hazamegyünk egyszer egy évben akkor próbáljuk beszerezni .Legalább a gumót lehet
ne kapni,savanyított tudnám.Üdv.
Akkor kell küldetni ősszel-télen a rokonokkal savanyú répát csomagban. :)
Ezen dolgozom.
Üdv.
Megjegyzés küldése