A mexikói Yukatán-félsziget híres csirkehúslevese. Isteni finom, és nagyon üdítő.
Hozzávalók 6 főre:
- 3 egész csirkecomb
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- só
- 10-15 szem egészbors
- a szofrítóhoz:
- 2 szál újhagyma a zöldjével együtt
- 3 paradicsom lehéjazva
- 2 hosszú hegyes erős zöldpaprika
- 1 evőkanál olaj
- plusz a levesbe:
- 1 egész lime felkarikázva
- a tálaláshoz:
- 1 lime cikkekre vágva
- 6 frissen készült tortilla felcsíkozva és bő olajban ropogósra kisütve
- korianderlevelek (vagy petrezselyem)
- friss vagy szárított chilipaprika
- újhagyma zöldje
A combokat feltesszük főni alaplének hideg vízben a félbevágott vöröshagymával és a három gerezd fokhagymával, sóval, szemesborssal. Forrás után kis lángon főzzük egy órán át. Közben elkészítjük a szofrítót: apróra vágjuk az újhagyma fejrészét (fejesebb legyen), a zöldjét is felaprítjuk, de azt majd csak a legvégén adjuk a kész leveshez. A paradicsomot forró vízbe tesszük fél percre és lehéjazzuk, majd kis kockákra aprítjuk. A zöldpaprikát is kis kockákra vágjuk.
Tortillát készítünk fele-fele kukoricalisztből és sima fehér lisztből, 10-10 dkg legyen mindkettő. Adunk a lisztekhez egy mokkáskanál sót és annyi vizet, amennyivel összeáll a tészta, kellően lágy legyen, de ne ragadjon. Ez körülbelül 1,5-2 dl víz. Formázzunk belőle 6 db gombócot, hevítsünk fel egy serpenyőt, nyújtsuk ki az első gombócot 1 milliméter vékonyra és süssük meg a forró serpenyőben. Míg sül, nyújtsuk is a második gombócot, süssük egyből azt is. És így tegyünk, míg az összes gombócból tortillát nem sütöttünk. Mikor langyosra hűlnek, vágjuk félbe a tortillákat és csíkozzuk fel őket fél centi szélesen, majd süssük ki bő forró olajban piros ropogósra.
Mikor megfőtt a levesünk, egy nagy lábosban egy evőkanál olajon süssük a szofrítót úgy 5 percig, majd vegyük ki a levesünkből a combokat és szűrjük át a levét a szofrítóra. Tegyünk a levesbe még egy felkarikázott limeot is. Főzzük még úgy 10 percig, közben a csontokról fejtsük le a húst és kis darabokban adjuk a leveshez és készen is van.
Tálaljuk plusz zöldcitrommal, korianderzölddel, újhagymaszár karikákkal, chilivel és a sült, ropogós tortillacsikokkal.