Megcsináltam a Borbás Marcsi szakácskönyve legutóbbi műsorából az olajos halat. Egyrészt mert nagy olajoshal kedvelő vagyok, másrészt izgatott, házilag elkészítve milyen. Igaza volt az úriembernek, aki elkészítette, hogy nem is lehet hasonlítani a boltihoz. Isteni finom. Képződik alatta egy sűrű szaft, ami isteni, és a halhús pedig omlós, puha. A nagyobb szálkák megmaradnak, de gyakorlatilag kipottyannak a húsból, a kisebbek pedig porhanyóssá válnak, ehetővé. Szerintem ez a finomság halrajongóknak kötelező darab.
A Bodzás Vendégház oldalán, az Egy csepp falusi élet blogon is megtaláljátok a receptet, köszönetem érte!
A Bodzás Vendégház oldalán, az Egy csepp falusi élet blogon is megtaláljátok a receptet, köszönetem érte!
Ez az eredeti recept:
1 kg szálkás hal (keszeg, kárász)
2,5 dkg só
ízlés szerint őrölt bors
4-5 babérlevél
2 dl bor
annyi olaj, amennyi ellepi a tetejét
Én most csak egy keszeget és egy kárászt készítettem el, cakumpakk fél
kiló volt a kettő, ebből maradt 35 dkg színhalhús. Adtam hozzá 2 nagy
babérlevelet, frissen őrölt színes borssal és 1 teáskanál sóval
fűszereztem. Cserszegi fűszeres bort öntöttem alá, 2 dl, és még 1 dl
vizet, mert nincs kuktám, és amúgy is, ilyen kis mennyiséget nem érdemes
abban készíteni. Tehát úgy számoltam, több vizet fog elfőni, és így is
lett. Két órát főztem, elég is volt. A végén vigyázni kell, nehogy
leégjen, de míg bőven van rajta folyadék, addig nincs gond. Egyébként
hallani, mikor megváltozik a pötyörgés hangja, onnan is lehet tudni,
hogy elfőtte a levet, lassan elkészül a hal.
Aki nem szereti a bor ízét ételben, főzze vízzel, egészen nyugodtan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése