Ha majd elindulsz Ithaka felé,
Válaszd hozzá a leghosszabb utat,
Mely csupa kaland és felfedezés.
(Konsztantinosz P. Kavafisz)
Szerintem a legjobb, ami cukkinivel történhet, az hogy muszaka lesz belőle. Főleg hogy napok óta Zorán profétikus szövege jár a fejemben: "ne várd a májust, hiszen közelít a tél"... Szóval ebben a zord időben a második legjobb dolog begyújtani a konyhában a sütőt, az első, amint már említettemvolt, a muszaka.
Amit leírok, viszonylag nagy mennyiség, mert kevesebbel nem érdemes
kezdeni, ugyanis kissé macerás étel, másrészt mert a legnagyobb
hosszúkás tepsimre van kalibrálva (36-szor 24-es).
Hozzávalók 6 főre:
- 80 dkg salátacukkini
- 80 dkg burgonya (tisztítva ennyi)
- kevés olívaolaj a sütéshez
- 80 dkg darált marhahús (bárány lenne az igazi, de mifelénk egyáltalán nincs)
- 25 dkg vöröshagyma (tisztítva, ez kb 2 nagyon nagy fej)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 hámozott, darabolt olasz paradicsom konzerv
- só, frissen őrölt bors
- 1/2 mokkáskanálnyi őrölt római kömény
- 1 mokkáskanálnyi kakukkfű
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 6 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 6,5 dl tej
- só, frissen reszelt szerecsendió
- 2 tojás
- 10 dkg reszelt olvadós sajt
A cukkiniknek levágtam a két végét, megmostam, megtöröltem, hosszában
kb. 3-5 mm-es szeletekre vágtam. A burgonyát szintén, csak azt hámoztam
is. Egy nagy serpenyőben mindig kevés olívaolajat öntve bele,
megsütöttem mind a cukkiniket, mind a krumpliszeleteket. Inkább
grillezésnek lehet mondani, jó barnásra érdemes sütni. (Ez legfőképpen akkor igaz, ha padlizsánmuszakát készítünk. A padlizsán borzasztó, ha nincs megsütve feketésre, alaposan.)
Ezt a műveletet lehet sütőben is végezni, a nagy gáztepsit szépen
kirakjuk a hozzávalókkal, s alaposn megsütjük. Nekem a serpenyőben
grillezés egyszerűbb, így mindig így csinálom.
Elkészítettem az alap besamelt vajból, lisztből, tejből. Hagytam
langyosra hűlni, aztán felvertem alaposan, jó habosra két tojást, amit a
mártáshoz kevertem a reszelt sajttal együtt.
Közben, míg hűlt a besamel, a vöröshagymát, fokhagymát apróra kockáztam,
olívaolajon kevés sóval megdinszteltem, majd hozzáadtam a darált húst,
amit a fűszerekkel fehéredésig sütöttem. Ezután adtam hozzá a
paradicsomkonzervet is, és alaposan összerottyantottam, annyira, hogy
elfője a levét.
A tepsit alaposan kiolajoztam olívaolajjal. Alulra került a
krimpliréteg, rá a cukkini, rá a darált hús, végül a tojásos-sajtos
mártás. Előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje
szép pirosasbarnára sült.
Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemzölddel, vagy mentával.
Hát isteni.
Padlizsánból ugyanígy készül. Vega módra is lehet csinálni, ha a
paradicsomszószt csak üresen, magában készítjük. Sokszor csináltam hús
nélkül is még vega koromban, az egyik kedvencem volt úgy is. Vegánok
csinálhatják valamilyen növényi tejjel a besamelt, természetesen tojás
és sajt nélkül.