2008. március 25., kedd

Húsvéti ünnepi ételek


Kiűzetés

A kígyó felszisszent.
Az ember mérget evett,
s kiűzé a Paradicsomból
Istent.

(d.)



A foszlós kalács receptje itt.





Hát így fest nálunk a húsvéti hidegtál... Van rajta főtt sonka, főtt kolbász, hideg töltött dagadó, sárgatúró, főtt tojás, s természetesen mindezen finomságok mellé kalács és reszelt torma dukál. Hogy is készül a hidegtál?
A sonkát a füstölt parasztkolbásszal és a jól megmosott tojásokkal együtt főzöm vagy két órát. A főzővizet sózom, mert különben ízetlen lesz a sonka, kolbász. (Ne tessék kiönteni a főzőlét, mert ilyenkor isteni töltött káposztát, vagy székelykáposztát, vagy rakott káposztát lehet készíteni vele. Vétek lenne!)


 

A sárgatúró egyébként egy édesség, de a főtt, füstölt sonkával, kolbásszal együtt esszük. Édes-sós-füstöl íz így együtt, isteni! A képen az a szép sárga mazsolás háromszögek azok. Az elkészítésének fázisfotóit ITT találod.
Készítése:
Ahány dl tej, annyi tojás kell hozzá. Plusz ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, csipetnyi só, és mazsola.
Én általában egy liter tejből készítem. A cukrot ne sajnáljuk, édesen finom.
A hideg tejet fölteszem a tűzre kis vagy közepes lángra, cukrozom, sózom és a mazsolát is hozzáadom. A tíz tojást felverem, és az is mehet a többihez. Végig kevergetem, míg felforr. Csak úgy finoman, hogy nehogy leégjen, nem kell nagyon vadul kevergetni. Ekkor a savó kicsapódik a tejből, és az egész túrós állagú lesz. Egy tálba nagy gézdarabot vagy konyharuhát teszek, és beleöntöm a masszát. A négy sarkát összefogva olyan helyre kötöm föl, ahol alá tudom tenni a tálat is, ugyanis ki kell csöpögnie. Két-három órát hagyom csöpögni, aztán kiveszem a gézből. Folpackba csomagolom, és mehet a hűtőszekrénybe. Pár óra dermedés után gyönyörűen összeáll, és szépen lehet szeletelni.





A hideg töltött dagadó hozzávalói:
1 nagy dagadó
1 db zsömle
4 db főtt tojás 

5 db nyers tojás
3-5 dkg füstölt kenyérszalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma,
őrölt bors,
só,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
olaj.
A dagadót felszúratom a hentessel, egyszerűbb és biztosabb.Megmosom és besózom a húst. Megfőzök négy tojást, és ha kihűlt, tojásvágóval kockázom. A zsömlét beáztatom, ha puha, kinyomom, és egy nagyobb tálba teszem a főtt tojáskockákkal együtt. (Vigyázat, ebbe a töltelékbe tényleg csak ennyi zsömle kell, a nagy részét a nyers tojás adja.) A szalonnát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet apróra vágom. Ez is mehet a zsömle mellé. Beleütöm a tojásokat is, sózom, borsozom, fűszerezem. Mindezt alaposan összekeverem, és a dagadóba töltöm. Ne legyen nagyon megtöltve, mert dagad a töltelék! Összevarrom vagy hústűvel összetűzöm. (A varrás biztosabb, mert elég folyós töltelékről van szó...) Kevés olajat teszek a tepsibe és megkenem a húst is vele. Vizet is öntök alá, hogy párolódni tudjon. Először alufóliával letakarva sütöm 1 és negyed óráig közepesnél kicsit erősebb lángon, aztán leveszem a fóliát és úgy sütöm tovább, időnként locsolgatva. (Ha maradna a töltelékből, egy csészében tegyük a dagadó mellé, és azt is süssük meg, fini magában is.)
Ha kihűlt, még hűtőbe is teszem jó pár órára, mert akkor lehet szép vékonyra szeletelni. A cérnákat természetesen eltávolítom. A húsvéti ünnepi hidegtálra való a főtt sonka, főtt kolbász, főtt tojás, sárgatúró mellé. Nagyanyám receptje, csakúgy mint a sárgatúró.


 

Nincsenek megjegyzések: