2009. május 20., szerda

Semmi extra... csak eper és eper és eper és...



Nem lehet kicsit szeretni. Vagy szeretünk, vagy nem.


(Tatiosz)





Végre-végre végre itt az eperszezon! Ma vettem egy kiló szép nagyszemű epret. És készítettem belőle egy nagyon egyszerű kis desszertet. Semmi extra, de nekem az eper miatt most a mennyország íze volt.

A recept csak ennyi: összeturmixoltam az epret kevés porcukorral. Babapiskótát áztattam pálinkás kókusztejbe. Egy tál aljára raktam sorban a piskótákat, rá az eperkrémet.
Három deci tejszínt porcukorral kemény habbá vertem, és elkevertem egy doboz mascarpone-val. Ez került a tetejére.





Eper, eper, eper... te csodás! :)

Nem tudom, lesz-e még epres receptem. Mert legjobban önmagában szeretem ezt a finom gyümölcsöt. Bár lesz. Már tudom is hogy mi... :)

2009. május 19., kedd

Húsgombócok vörösboros paradicsomszószban




Amikor úgy érezzük, itt a világ vége, és ismeretlen terepre jutottunk, a bátorság próbája az, ha meg merünk maradni ezen a senkiföldjén, és nem keresünk magunknak fogódzókat. A spirituális utazás végén semmiféle üdvösség és mennyország nem vár ránk.

(Pema Chödrön)





Ez az étel is az egyik olasz szakácskönyvemből való. Tegnap hely híján a fagyasztóból elő kellett vennem egy darálthúst, ahhoz kerestem reggel ötletet.

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darálthús (lehet marha és lehet sertés vagy akár szárnyas is),
1 és 1/2 zsömle,
tej,
5 dkg házi, füstölt nyers parasztsonka,
pár szem kapribogyó,
1 kisebb csokor petrezselyemzöld,
6-8 levél zsálya,
1 hámozott paradicsomkonzerv vagy egy nagyobb dobozos sűrített paradicsom vagy natúr paradicsomlé,
1 teáskanál kristálycukor,
2 csapott evőkanál reszelt parmezán,
1- 2 dl vörösbor,
1 tojás,
1 kisebb sárgarépa,
1 fél teniszlabdányi zeller,
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
frissen őrölt bors,
3-4 evőkanál olívaolaj.

A zsömlét tejbe beáztattam. A sonkát kis kockákra felvágta és a darált húshoz tettem egy tálba. A petrezselymet is aprítottam, ez is a darált húshoz került, a kinyomkodott zsömlével, a parmezánnal, sóval, borssal és a tojással együtt. Kézzel jól összedolgoztam, majd kis, pingponglabda méretű gombócokat formáztam a masszából.




Aztán megtisztítottam a zöldségeket és vékony csíkokra, majd kockákra vágtam. A vöröshagymát is kockáztam. Egy nagy, magasabb falú serpenyőben elősütöttem a gombócokat olívaolajon, majd félretettem őket egy tálba. A vöröshagymát és a zöldségeket megpároltam a visszamaradt olajon fedő alatt, aztán felöntöttem a paradicsomlével és hagytam 5 percig rotyogni. Ekkor botmixerrel rusztikusra pürésítettem a szószt. Beleaprítottam a zsályaleveleket, sóztam, cukroztam és vörösbort öntöttem hozzá. Aztán beletettem a gombócokat és fedő alatt még 25 percig főztem. Spagettivel tálaltam.
Nagyon finom, és viszonylag gyorsan el is készül.

2009. május 18., hétfő

Bodzás pezsgő


Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.
(Wass Albert) 




Mivel bodzapezsgőre esélyem sincs - viszont nagyon szeretem -, ma eszembe ötlött hogy lehet ezt egyszerűbben is. A pezsgőhöz csatos üvegek kellenének, meg hely. És én egyikkel sem rendelkezem. Viszont elkészült az idei bodzaszörpöm és nagyon finom lett. És találtam egy elfekvőben lévő pezsgőt is, még szilveszterről maradt. Tehát fuzionáltattam a kettőt...
A recept csak ennyi: végy egy üveg száraz pezsgőt, némi bodzaszörpöt és rengeteg jégkockát. Tölts a pohárba bodzaszörpöt, öntsd fel pezsgővel, tégy bele jeget és díszítsd lehetőség szerint. (Nekem még volt a cseresznyekompótból.)


2009. május 17., vasárnap

Bodzavirág palacsintatésztában, friss cseresznyekompóttal

Az áldás igazat szól, az átok pedig hazudik arról, kik is vagyunk. Áldottságunk nem csupán egy érzés, hanem a mindennapi életünket formáló igazság.

(Henri Nouwen)




Mikor szedünk bodzát szörpnek, mindig készítek ilyen édességet is belőle. Nagyon szeretem. A cseresznye pedig mai piacozásom eredménye - egy idős bácsitól vettem, nagyon olcsón.

Hozzávalók:
bodzavirágok,
sűrű palacsintatészta.
A cseresznyekompóthoz:
cseresznye, ízlés szerint cukor és citromlé, fahéj, szegfűszeg, csipet só.

A bodzákról ne vágjuk le a nyelét, mert ennélfogva mártogatjuk a sűrű palacsintatésztába, és így könnyű az olajba is beletenni. Mindkét felén süssük aranybarnára. Ha kellően forró olajban sütjük, egy csöppet sem lesz olajos, nagyon könnyű, finom lesz. Mikor már a szalvétán csöpögnek, konyhai ollóval vágjuk le róluk a fölösleges és vastagabb szárakat.



A cseresznyekompóthoz kimagozzuk a gyümölcsöt, közben a nagyon kevés vizet a cukorral, fűszerekkel, sóval és citromlével föltesszük főni. Hagyjuk forrni pár percig, hogy a fűszerek kiadják az ízüket, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt is, és csak addig hagyjuk a tűzön a kompótot, míg újra felforr. Levesszük, hidegvízfürdőbe tesszük, így a gyümölcs roppanós marad benne. Kóstoljuk, s ha kevés cukor, só, citromlé még kell bele, pótoljuk. Kihűtjük, hűtőbe tesszük, és a forró sült bodzavirágokat a hideg cseresznyekompóttal tálaljuk. 
Tipp: eperkompóttal is isteni. Naná. :)
A palacsintatésztában sült bodzavirág jó simán porcukrosan is.