Van egy nagy, mégis egészen hétköznapi titok. Mindenkinek része van
benne, mindenki ismeri, de csak kevesen gondolkodnak el rajta. A legtöbb
ember tudomásul veszi, csöppet sem csodálkozik rajta. Ez a titok az
idő.
Van naptár, van óra, hogy mérje, de ez mit se jelent, hiszen
mindenki tudja, egy-egy óra néha egész örökkévalóságnak tetszhetik, el
is suhanhat, akár egy pillanat – attól függ, mit élünk meg abban az
órában.
Mert az idő élet. Az élet pedig a szívünkben lakik.
(Michael Ende: Momo)
Ma málnalekvárt főztem - érik a hegyen szép számmal már. Nézegettem a neten recepteket.
Hozzávalók:
ahány kg a málna,
annyiszor 70 dkg
kristálycukor kell,
plussz pici szalicil.
A málnát átnéztem, nehogy rossz szemek kerüljenek a lekvárba. Lemértem, majd kiszámoltam, mennyi cukor megy hozzá. Aztán egy nagy lábosban le is cukroztam a gyümölcsöt és hagytam állni, míg levet eresztett - 3-4 óra elég is neki. Aztán fölforraltam, de csak az első rottyanásig és kevergettem is, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Majd szitán átpaszíroztam alaposan. A magokból 1 nagy evőkanálnyit visszatettem a tiszta lébe. (Én másfél kiló málnából főztem a lekvárt.) Ez nem szükséges, csak jól mutat a lekvárban. Így látszik, hogy málnalekvár van az üvegben. A málnánál kell a paszírozás, mert a teljes magmennyiséggel főzött lekvár élvezhetetlen, túl magos lenne. Tehát lehet teljesen mag nélkül is készíteni, de én szeretek benne egy kevés magot látni, nekem úgy málnalekvár. Aztán újra fölforraltam és forrás után még 25-30 percig főztem kis lángon. A málnának nem kell sok főlés, akárcsak az epernek, vagy a ribizlinek - mert nagyon sok zselésítő anyag van természetesen is ezekben a gyümölcsökben. Szóval szerintem fölösleges olyan zselés befőző cukrot használni.
Mikor készen volt, jól elmosott kis üvegekbe tettem. Minden üveg tetejére folpackot tettem, erre egy késhegynyi szalicilt, majd rá a csavaros tetőt. Fejre is lehet fordítani 2-3 percre az üvegeket, így teljesen légmentesek lesznek. Egy plédbe jól bebugyoláltam, hogy lassan hűljön ki (szárazdunsztoltam).
Isteni finom - a világ legfinomabb lekvárja a málnalekvár - szerintem. :)








