2009. június 8., hétfő

Cseresznyebefőtt / Eperbefőtt




Az emberek világa egyszer fent van, egyszer lent, és az emberek követik a világukat, akár fel, akár le; míg nekünk varázslóknak egyáltalán nem dolgunk, hogy kövessük őket az élet viszontagságaiban.
A varázslók művészete az, hogy mindenen kívül maradnak, és észrevétlenek. És legfőképpen az a művészetük, hogy nem fecsérlik el az energiájukat.

(Castaneda: Az erő második köre)




Lett nyolc üveg cseresznyebefőttem, jópár üveg lecukrozott meggyem, cseresznyém, és tettem el citromfűszörpöt is, mert kaszálni lehet, annyi van. És még ma szedjük a ribizlit.

A kompótot Kata leírása alapján készítettem.
Röviden azért leírom. A gyümölcsöt megmostam, leszáraztam. Az üvegeket alaposan kimostam. Minden üvegbe 3/4-ig tettem a gyümölcsből, 4 kanál cukrot szórtam minden üvegbe. A konyhapulthoz ütögettem, hogy a szemek megtalálják a helyüket. Aztán amennyi még fért az üvegekbe, annyival feltöltöttem őket. Háromnegyednél kicsit magasabban feltöltöttem az üvegeket vízzel, és mindegyikre egy mokkáskanálnyi pálinkát öntöttem. Az üvegek tetejére folpackot tettem, erre egy késhegynyi szalicilt, majd rácsavaroztam a fedőt. (Nekem muszáj, a spájzomban szaunázni lehetne...) Egy nagy lábosba állítottam az üvegeket - nekem 4 darab 7 decis üveg fér egy lábosba, így lett nyolc üveg 2 lábosban -, amit 3/4-ig felöntöttem vízzel. Rájuk tettem a lábosok fedőjét és közepes lángon főzni kezdtem. Ruhát nem kellett alátennem, mert a fedő pont megfogta az üvegeket. Forrás után 15 percig főztem. Éjjelre is rajtuk hagytam a fedőt. Mikor kihűltek a spájzba tettem őket.

Tipp: Kemény szemű, roppanós eperből ugyanígy készíthetünk eperbefőttet télre!

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ájulok ettől a képtől!

Ma vettem 5 kg meggyet, holnap - vizsga után - megcsinálom cukrozottnak és lekvárnak, tied recept szerint :-)

Vegavarász írta...

Én is két hete főztem citromfűszörpöt, és nagyon-nagyon ízlik mindenkinek. Frissítő és üde, remek ital.

Vegavarázs írta...

Na, ez előző megjegyzésem a citromfűszörphöz íródott, csak béna voltam, mert közben megnéztem, hogy csinálod a befőttet :-)

Kata írta...

Gyönyörű a kép:)))

erős ildikó írta...

Tényleg nagyon szorgalmasan főzöl be (nem úgy, mint én...) S honnan e sok finom alapanyag? Mind a piacról ezek is?

duende írta...

:))

Viki, én módosítottam kicsit. Az összes meggyet kimagoztuk és lecukroztam. Állt egy fél napig, eddig stimt.
Aztán ahogy kiüvegeztem, egy csomó leve maradt. Tettem hozzá még cukrot, és lett 3 liter meggyszörpöm is! :)
Isteni finom!

De a leírás szerint is jó, mert lekvárnak is nagyon finom a meggy.

duende írta...

:))

Nekem is nagyon ízlik a szörp belőle, Vegavarázs! Tényleg nagyon üdítő, friss ízű! :)

duende írta...

Köszi Kata! :) nagyon jól néznek ki a kompótok! :))

duende írta...

Ne is mondd, Napmátka! harmadik napja csináljuk, most végeztünk. Férjemuram is sokat segített. Nem is tudom, mit csináltam volna egyedül ennyi cseresznyével és meggyel... Elfáradtam rendesen, de a spájzban sorakoznak a teli üvegek. Milyen jó lesz majd télen! :)

Apuék hegyén érik a sok finomság. Van több csersznyefa, több meggyfa is, és jópár ribizlibokor is.
Sőt, szerintem a málnából is rekrdtermés lesz. Tavaly is 10 kiló málna volt rajta, pedig alig pár bokor csak. És az idén.... rengeteg rajta a gyümölcs. Nagyon örülök, mert akarok befőzni pár üveg málnalekvárt. Nagyon szeretem. Isteni. :)