2012. május 6., vasárnap
In memoriam
Az éjjel elment egy ember e Földről. Gyulának hívták. Hentes volt és jó ember. Mindig mosolygott, viccelődött, kedves volt mindenkivel. Tőle vásároltam mindig. Szerettem.
Minden húsétel, ami a blogon látható, Tőle volt. Így láthatatlanul Ő is mindig az asztalunk vendége volt. Hozzájárult az életünkhöz lényével, a munkájával. Hála érte Neki.
Az összes Buddhák, Angyalok és Jószellemek kísérjék az útján.
S minden édesanyát is, mindhárom időben, s mindenütt.
2012. május 2., szerda
Csak egy kis lekvár és joghurt...
Egyszer a mester levelet írt. A tanítványok úgy tudták, valami kétes hírű nőnek. A mester úgy tudta, elöljárójának az elkorhadt tetőgerendák ügyében. (A postás úgy tudta, egy levelet kézbesít a címzettnek.)
Először is szeretném mindenkinek megköszönni a részvételt a közvélemény-kutatásban. Tehát: köszönöm a szavazatokat! :)
A kérdés ez volt: Megvásárolnál egy olyan szakácskönyvet, ami a blogról válogatott recepteket tartalmazza?
És a válaszok:
Nem, semmiképpen. Fölösleges pénzkiadás. Itt is elolvashatom. Eredmény: 23%.
Attól függ. Ha jó válogatás, akkor igen. Eredmény: 53%.
Mindenképpen. Jobban kedvelem a könyveket, mint a számítógépet. Eredmény: 22%.
És egy nemrecept. Csak ötlet. Mostanában sok ilyen egyszerű desszertet (reggelit-vacsorát) készítek, mert kell a hely a spájzban az idei lekvároknak és más finomságoknak is, és kellenek üres üvegek is. A készletet bővíteni nemigen tudom (és nem is akarom), mert a hely nem tágítható, vagyis adott keretek között kell maradnom.
Tudjátok, a boltokban rengetegféle gyümölcsjoghurt kapható. Vannak kevertek is és vannak az elegánsabb, külön kis tégelyekben kettéválasztottak is, amiknél a nagyobb rekeszben joghurt van, a kicsiben pedig nem más, mint valamilyen gyümölcslekvár. Csakhogy a boltiak tutira nem csak gyümölcsöt, cukrot és lekvárt tartalmaznak. És még jó drágák is...
Egy ilyen desszertet otthon elkészíteni 10 perc (sincs), és olyan szépséges és finomságos, hogy akár vendégeknek is feltálalható. És tutira örömködni fognak és odalesznek érte. :)
Az egyszerűbben csak lekvár van alul, rajta pedig egy réteg natúr joghurt. Néha keverem a sima joghurtot a sűrű görög joghurttal, amit otthon is előállíthatunk: csak vékony vászonanyagba tesszük a joghurtot, azt egy szűrőbe, azt egy lábosra és betesszük a hűtőbe. 12-24 óra alatt kicsöpög és végül egy jó sűrű görög joghurtot kapunk. Amit édességekhez is, de sós ételekhez is felhasználhatunk: zalzikihez és más dolgokhoz.
Ha bonyolítom a desszertet, akkor valamilyen kekszet még összetörök a mozsaramban, és így három rétegesre készítem: lekvár, joghurt, kekszmorzsa. Mesésfinom és nagyon egyszerű. Igazi nyári kánikulaédesség, mert hűsít, könnyű és gyümölcsös. Friss gyümölcsből készített gyümölcsöntettel is műxik: tedd fel főni a megtisztított gyümit cukorral, csipet sóval, citromlével esetleg fűszerekkel és főzd, míg levet enged, majd még addig, míg besűrűsödik. Vagy csak addig főzd, míg levet enged és a fűszerek íze belekerül, majd sűrítsd kevés étkezési keményítővel szószos-lekváros állagúra. Hűtsd le, és használd fel a fenti pohárdesszerthez, vagy bármilyen egyszerű piskóta, galette, torta vagy fagyi önteteként.
Az asszony pohárba csak lekvárt és joghurtot tett. A vendégek úgy tudták, egy bonyolult, sokáig készítendő desszertet esznek. (A postás meg. Nem is csengetett...)
(Halmai Tamás)
Először is szeretném mindenkinek megköszönni a részvételt a közvélemény-kutatásban. Tehát: köszönöm a szavazatokat! :)
A kérdés ez volt: Megvásárolnál egy olyan szakácskönyvet, ami a blogról válogatott recepteket tartalmazza?
És a válaszok:
Nem, semmiképpen. Fölösleges pénzkiadás. Itt is elolvashatom. Eredmény: 23%.
Attól függ. Ha jó válogatás, akkor igen. Eredmény: 53%.
Mindenképpen. Jobban kedvelem a könyveket, mint a számítógépet. Eredmény: 22%.
És egy nemrecept. Csak ötlet. Mostanában sok ilyen egyszerű desszertet (reggelit-vacsorát) készítek, mert kell a hely a spájzban az idei lekvároknak és más finomságoknak is, és kellenek üres üvegek is. A készletet bővíteni nemigen tudom (és nem is akarom), mert a hely nem tágítható, vagyis adott keretek között kell maradnom.
Tudjátok, a boltokban rengetegféle gyümölcsjoghurt kapható. Vannak kevertek is és vannak az elegánsabb, külön kis tégelyekben kettéválasztottak is, amiknél a nagyobb rekeszben joghurt van, a kicsiben pedig nem más, mint valamilyen gyümölcslekvár. Csakhogy a boltiak tutira nem csak gyümölcsöt, cukrot és lekvárt tartalmaznak. És még jó drágák is...
Egy ilyen desszertet otthon elkészíteni 10 perc (sincs), és olyan szépséges és finomságos, hogy akár vendégeknek is feltálalható. És tutira örömködni fognak és odalesznek érte. :)
Az egyszerűbben csak lekvár van alul, rajta pedig egy réteg natúr joghurt. Néha keverem a sima joghurtot a sűrű görög joghurttal, amit otthon is előállíthatunk: csak vékony vászonanyagba tesszük a joghurtot, azt egy szűrőbe, azt egy lábosra és betesszük a hűtőbe. 12-24 óra alatt kicsöpög és végül egy jó sűrű görög joghurtot kapunk. Amit édességekhez is, de sós ételekhez is felhasználhatunk: zalzikihez és más dolgokhoz.
Ha bonyolítom a desszertet, akkor valamilyen kekszet még összetörök a mozsaramban, és így három rétegesre készítem: lekvár, joghurt, kekszmorzsa. Mesésfinom és nagyon egyszerű. Igazi nyári kánikulaédesség, mert hűsít, könnyű és gyümölcsös. Friss gyümölcsből készített gyümölcsöntettel is műxik: tedd fel főni a megtisztított gyümit cukorral, csipet sóval, citromlével esetleg fűszerekkel és főzd, míg levet enged, majd még addig, míg besűrűsödik. Vagy csak addig főzd, míg levet enged és a fűszerek íze belekerül, majd sűrítsd kevés étkezési keményítővel szószos-lekváros állagúra. Hűtsd le, és használd fel a fenti pohárdesszerthez, vagy bármilyen egyszerű piskóta, galette, torta vagy fagyi önteteként.
Az asszony pohárba csak lekvárt és joghurtot tett. A vendégek úgy tudták, egy bonyolult, sokáig készítendő desszertet esznek. (A postás meg. Nem is csengetett...)
2012. április 23., hétfő
Gomba húsos töltelékkel
Egy egyszerű kis hétvégi ebéd. A piacon tenyérnyi csiperkéket láttam, győztek, hazahoztam őket. :)
Hozzávalók 4 főre:
1 kg csiperke,
80-90 dkg darált hús,
só,
1 kisebb tojás,
8-10 dkg vaj,
1/2 dl víz,
frissen őrölt bors,
1 mokkáskanál koriandermag (mozsárban összetörve),
2 szem szegfűbors (mozsárban összetörve),
3-5 szál újhagyma vagy félmarék medvehagyma (vagy bármilyen más zöldfűszer: zsálya, petrezselyemzöld, bazsalikom, kakukkfű, menta, tárkony),
1 teáskanál szójaszósz,
1 csipet cukor,
reszelt sajt.
A csiperkét nem kell hámozni, csak folyó víz alatt gyorsan átöblíteni. (Ellenben ezek már nem voltak a legszebb példányok, így mégiscsak lehúztam a bőrüket.)
A tönköket kitörtem, robotgépben ledaráltam és hozzákevertem a darált húshoz a fűszerekkel, tojással, fél deci vízzel együtt. A gombafejeket is kissé megsóztam, aztán betöltöttem őket. Mindenik tetejére is tettem egy-egy vajdarabkát. Egy tepsit kiolajoztam, ide is kerültek vajdarabok is. Előmelegített sütőben, körülbelül 180 fokon fél órán át sütöttem, aztán a tetejükre reszelt sajtot is tettem és még 10 percre visszatoltam a tűzfürdőbe őket.
Egyszerű balzsamecetes-olívás fejes salátával ettük. De ha valakinek hiányoznék hozzá egy komolyabb köret, rizzsel vagy burgonyapürével is nagyon finom.
A vajat ne spóroljuk ki, mert isteni szaftot ad!
Tipp: készíthető bármilyen húsból - szárnyasból, marhából, vadból is. Ha igazán zalaiasra venném a figurát, akkor valamilyen vadgombába tölteném és vad lenne az a husi, medvehagymával fűszerezve (lehet tartósítani későbbre is). Például majd őzlábgombás időszakban a közepes kalapokat kiválóan lehet így tölteni, vagy igazi erdei-mezei csiperkével készíteni, vagy vargányába tölteni.... Vagy lila pereszkébe. Szóval igazán majd gombaszezonban lesz izgalmas elkészíteni.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg csiperke,
80-90 dkg darált hús,
só,
1 kisebb tojás,
8-10 dkg vaj,
1/2 dl víz,
frissen őrölt bors,
1 mokkáskanál koriandermag (mozsárban összetörve),
2 szem szegfűbors (mozsárban összetörve),
3-5 szál újhagyma vagy félmarék medvehagyma (vagy bármilyen más zöldfűszer: zsálya, petrezselyemzöld, bazsalikom, kakukkfű, menta, tárkony),
1 teáskanál szójaszósz,
1 csipet cukor,
reszelt sajt.
A csiperkét nem kell hámozni, csak folyó víz alatt gyorsan átöblíteni. (Ellenben ezek már nem voltak a legszebb példányok, így mégiscsak lehúztam a bőrüket.)
A tönköket kitörtem, robotgépben ledaráltam és hozzákevertem a darált húshoz a fűszerekkel, tojással, fél deci vízzel együtt. A gombafejeket is kissé megsóztam, aztán betöltöttem őket. Mindenik tetejére is tettem egy-egy vajdarabkát. Egy tepsit kiolajoztam, ide is kerültek vajdarabok is. Előmelegített sütőben, körülbelül 180 fokon fél órán át sütöttem, aztán a tetejükre reszelt sajtot is tettem és még 10 percre visszatoltam a tűzfürdőbe őket.
Egyszerű balzsamecetes-olívás fejes salátával ettük. De ha valakinek hiányoznék hozzá egy komolyabb köret, rizzsel vagy burgonyapürével is nagyon finom.
A vajat ne spóroljuk ki, mert isteni szaftot ad!
Tipp: készíthető bármilyen húsból - szárnyasból, marhából, vadból is. Ha igazán zalaiasra venném a figurát, akkor valamilyen vadgombába tölteném és vad lenne az a husi, medvehagymával fűszerezve (lehet tartósítani későbbre is). Például majd őzlábgombás időszakban a közepes kalapokat kiválóan lehet így tölteni, vagy igazi erdei-mezei csiperkével készíteni, vagy vargányába tölteni.... Vagy lila pereszkébe. Szóval igazán majd gombaszezonban lesz izgalmas elkészíteni.
Címkék:
április,
bárminekjó,
borkorcsolya,
előétel,
főfogás,
gyakorlotabbaknak,
hidegtálravaló,
marhahús,
megfizethető,
nyári,
őszi,
sertés,
szárnyas,
tavaszi,
téli,
vadétel,
zala ízei
2012. április 22., vasárnap
Baraka
.
Baraka: ősi szufi szó. Jelentése áldás, életesszencia, létértelem, lélek, lehelet.
Ma van a Föld napja. Áldott, áldott, áldott e bolygó.
Helyszínek a filmben:
Baraka: ősi szufi szó. Jelentése áldás, életesszencia, létértelem, lélek, lehelet.
Ma van a Föld napja. Áldott, áldott, áldott e bolygó.
Helyszínek a filmben:
Afrika
- Gízai piramisok, Egyiptom
- Holtak városa, Egyiptom
- Kairó, Egyiptom
- Karnaki templom, Luxor, Egyiptom
- Luxor, Egyiptom
- Ramesszeum, Egyiptom
- Magadi-tó, Kenya
- Mara Kichwan Tembo Manyatta, Kenya
- Mara Rianta Manyatta, Kenya
- Massai Mara, Kenya
Amerika
- Caiapó falu, Pará, Brazília
- Carajás Vadrezervátum, Pará, Brazília
- Favela da Rocinha, Rio de Janeiro, Brazília
- Ipanema, Rio de Janeiro, Brazília
- Porto Velho, Rondônia, Brazília
- Represa Samuel, Rondônia, Brazília
- Rio de Janeiro, Brazília
- Rio Preto, Minas Gerais, Brazília
- São Paulo, Brazília
- Barrio Mapasingue, Guayaquil, Ecuador
- Caldad Blanca Cementerio, Ecuador
- Galápagos-szigetek, Ecuador
- Guayaquil, Ecuador
- American Express, Phoenix, Arizona, Egyesült Államok
- Arches Nemzeti Park, Moab, Utah, Egyesült Államok
- Big Sur, Kalifornia, Egyesült Államok
- Canyon de Chelly National Monument, Chinle, Arizona, Egyesült Államok
- Canyonlands Nemzeti Park, Moab, Utah, Egyesült Államok
- Davis-Monthan Air Force Base, Tucson, Arizona, Egyesült Államok
- Empire State Building, Manhattan, New York, New York, Egyesült Államok
- Fehér Ház, Washington, Egyesült Államok
- Grand Central Terminal, Manhattan, New York City, New York, Egyesült Államok
- Greenhaven Correctional Facility, Greenhaven, New York, Egyesült Államok
- Haleakala Nemzeti Park, Maui, Hawaii, Egyesült Államok
- Helmsley Building, Manhattan, New York City, New York, Egyesült Államok
- Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium, Arizona, Egyesült Államok
- Kona, Hawai`i, Hawaii, Egyesült Államok
- Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
- Maui, Hawaii, Egyesült Államok
- Mesa Verde Nemzeti Park, Colorado, Egyesült Államok
- New York City, New York, Egyesült Államok
- Oakland, Kalifornia, Egyesült Államok
- Peabody szénbánya, Black Mesa, Arizona, Egyesült Államok
- Phoenix, Arizona, Egyesült Államok
- Pu`u`ö`ö, Hawaii Vulkánok Nemzeti Park, Hawaii, Egyesült Államok
- Shiprock, Új-Mexikó, Egyesült Államok
- Stormville, New York, Egyesült Államok
- World Trade Center, Manhattan, New York City, New York, Egyesült Államok
Ausztrália és Óceánia
- Bathurst-sziget, Északi terület, Ausztrália
- Jim Jim vízesés, Északi terület, Ausztrália
- Tiwi-szigetek, Északi terület, Ausztrália
- Uluru/Ayers Rock, Északi terület, Ausztrália
Ázsia
- Ahmadi, Kuvait
- Angkor, Kambodzsa
- Galata Mevlevi templom, Isztambul, Törökország
- Hagia Sophia, Isztambul, Törökország
- Mekka, Szaúd-Arábia
- Jeruzsálem, Izrael
- Bhaktapur, Nepál
Európa
- Oświęcim (Auschwitz), Lengyelország
- Bytom, Lengyelország
- Párizsi Notre-Dame katedrális, Párizs, Franciaország
- Reimsi Notre-Dame katedrális, Reims, Marne, Franciaország
- Szent Péter-bazilika, Vatikán
(Forrás: Wikipédia)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)