2018. február 24., szombat

heti húsmentes étlap - 2. hét




Vasárnap
tojásleves
sütőben sült vörösboros-rozmaringos cékla, burgonyapüré, rántott sajt
kókuszkocka (remington szelet)

Hétfő
cukorborsóleves
krumpliprósza fokhagymás tejföllel

Kedd
zöldségerőleves házi reszelt tésztával
karfiol tikka-masala rizzsel, rotival (laposkenyérrel)

Szerda
sárgarépa krémleves
kelkáposztás quiche

Csütörtök
sárgaborsóleves
spenóttal, mozzarellával töltött olasz rántott rizsgolyók (arancini) paradicsommártással

Péntek 
köménymagos rántottleves
savanyúkáposztás sztrapacska

Szombat
vadasmártás zsömlegombóccal, sült gombával
mákos baklava

Az 1. hét menüjét itt találjátok.

2018. február 21., szerda

Mustáros-fűszeres sült burgonya


Ez a burgonya olyan ízletes, hogy önmagában is ehető egy salátával. De remekül működik köretként is, vagy adhatjuk feltétnek például sóska- vagy spenótfőzelékhez vagy kapormártáshoz is. 

Hozzávalók 4 főre: 
12 db közepes burgonya
3 evőkanál mustár (lehet magos is)

fűszerek ízlés szerint, most nálam:
cayenne bors, oregano, fokhagymapor
4 evőkanál olívaolaj

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
A mustárhoz adjuk hozzá az általunk választott fűszereket, és ez tényleg nincs kőbe vésve, mindenki saját ízlésének megfelelően variálhat velük. Öntsük hozzá az olívaolajat is, sót is tegyünk hozzá, és keverjük krémmé.


A burgonyákat alaposan mossuk meg, és vágjuk negyedekbe. Tegyük őket egy nagy tálba és forgassuk össze a fűszeres krémmel. Tegyük sütőbe és körülbelül 1 órán át süssük piros-ropogósra. 
Úgy is készíthetjük, hogy nem mustárkrémet használunk, hanem mozsárban porrá őrölünk mustármagot, és azt keverjük a többi fűszerrel és az olívaolajjal. Ha nem sózzuk meg a keveréket, ropogósabbra sül, de ez csak a mustárporos verzióra igaz, mert a mustárkrémekben van só.


2018. február 17., szombat

heti húsmentes étlap - ebédek



Vasárnap:
kínai csípős-savanyú leves
darás tészta

Hétfő: 
szikkadt kenyérre mert tejszínes hagymaleves
töltött, sült gomba rizibizivel, káposzta salátával

Kedd:
zöldségerőleves maceszgombócokkal
cukkinis lasagne

Szerda:
tökfőzelék lencsefasírttal
fahéjas kalácskoszorú

Csütörtök:
tofuburger sütőben sült fűszeres krumplival, joghurtos banánshake-kel

Péntek:
kókusztejes édesburgonya krémleves barnarizzsel
dödölle olívaolajban pirosra-ropogósra sütve hagymás tejföllel

Szombat:
kelkáposzta leves kölesgaluskával
almás rétes




Nagyon egyszerű kelkáposztaleves füstölt tofuval, melynek hozzávalói 4 főre:

8 nagy levél kelkáposzta
2 közepes burgonya
1 füstölt tofu (20 dkg)
1 kisebb fej vöröshagyma (5-7 dkg)
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál hidegen sajtolt repce olaj
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál egész köménymag
1 púpos evőkanál majoránna
2 zöldségleveskocka vagy 2 teáskanál vegeta
2 púpos evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt

A tofut konyhai törlővel szárítsuk le, vágjuk kockákra, és az olajon süssük pirosra. (Célszerű teflonserpenyőt használni, hogy ne ragadjon le.) Szedjük ki egy kistányérra, az olaját öntsük át egy nagyobb fazékba, és dinszteljük üvegesre benne kevés sóval a kis kockákra vágott vörös- és fokhagymát, Öntsük fel kb. 2-2,5 liter vízzel, tegyünk bele 2 zöldségleveskockát vagy 2 teáskanál vegetát, fűszerezzük, majd tegyük bele a kisebb kockákra vágott burgonyát is és a csíkokra vágott kelkáposztát is, valamint a sült tofukocákat is. Forrás után a zöldségek puhulásáig főzzük, majd a liszttel és tejföllel habarjuk be. Lehet kevés ecettel savanyítani is.




Ha valaki nem kedveli a leveskockát, vegetát, hagyja ki, vagy főzzön hozzá házilag zöldségalaplevet. Én nem vagyok ennyire macerás, mindig van nálam leveskocka - és nem félek használni. :))
Finom, könnyű, és füstös. :) Készíthetjük kelbimbóból is.

2018. február 15., csütörtök

Abbahagyhatatlan szezámmagos keksz

Azt hiszem, megtaláltam a kedvenc sütimet, keksz kategóriában. Nagyon fellengzős leszek (de igazmondó): isteni, abbahagyhatatlan, utolérhetetlenül finom, a csúcs és nincs tovább, stb... stb... 😋😍
Mondjuk imádom a szezámmagot... és ez a süti nagyon szezámmagos, nagyon szájbanolvadóan puha és kicsit ropogós is egyszerre. Ja, és végtelenül egyszerű elkészíteni is. Először sütöttem, de nem utoljára.




A recept a Bastie's Bistrotól van, ezer köszönetem érte. De ahogy lenni szokott, kicsit módosult. Mivel volt készen szemne, vagyis tisztított vaj, azt tettem bele. Általában van, mert sok ételhez használom: akár húsokhoz, akár zöldségételekhez is pazar. És bár szeretem az édeset, nekem a cukormennyiség nagyon soknak tűnt, úgyhogy levettem belőle. Valamint vaníliát nem tettem bele, mert azt akartam, hogy a szezámmag íze tényleg abszolút érvényesüljön. És kevés rétes liszt is került bele, hogy ropogósabb legyen. 

Hozzávalók olyan 40 db sütihez:
13 dkg szezámmag
12 dkg puha vaj (vagy tisztított vaj)
12 dkg világos nádcukor
1 csapott mokkáskanál só
1 csapott mokkáskanál sütőpor
1 tojás
5 dkg rétesliszt
7 dkg sima fehérliszt

Melegítsük elő a sütőt olyan 170-180 fokra.
A szezámmagot serpenyőben megpirítottam. Csak enyhén szabad, világosra, mert különben megég és keserű lesz. Ha már színesednek a szemek és érezni azt a finom aromáját, akkor jó is. Ne hagyjuk ott, végig figyeljük és kevergessük. Ez a művelet amúgy sem több 3-4 percnél.
A puha vajat keverjük habosodásig a tojással, cukorral, sóval, sütőporral, majd adjuk hozzá a közben langyosra hűlt szezámmagot is, végül a lisztet is keverjük a masszához.
A tepsiket béleljük ki szilikonos sütőpapírral, és vizes kézzel vagy kiskanállal diónyi gombócokat képezzünk a tésztából, amiket egymástól legalább 10-15 centire tegyünk, mert elterülnek sütés közben. Süssük 7-10 percig, míg kissé megpirul a sütik széle körben. A tepsin hagyjuk kihűlni, mert kivételkor még nagyon puhák.