2010. május 7., péntek

Kapros-túrós derelye

A szerelem gyönyörűséges virág, de meg kell lennie bennünk a kellő bátorságnak, hogy irtózatos szakadék szélén szedjük.
(Stendhal)





Van egy néni a piacon, aki valami felséges házi kecsketúrót készít. Májustól mindig rendszeres vásárlója vagyok. Olyan lágyra és krémesre csinálja, mintha nem is túró lenne hanem krémsajt. Megunhatatlan. Tegnap vettem tőle az idei első adagot.
Derelyét már úgy is régen főztem. Ez a csodálatos túró pedig igazán megérdemel egy kis pepecselést.
Kaprosan készítettem, mert nagyon szeretjük és ilyenkor tavasszal az első ízek között van, amire nagyon vártam.




Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:
40 dkg liszt,
3 tojás,
1 teáskanál só,
annyi víz, amennyivel rugalmas tésztát kapunk (kb. 1/2 dl).
A töltelékbe:
40 dkg túró (lehet tehéntúró vagy juhtúró is),
1 evőkanál 20 %-os tejföl,
só,
1 nagy csokor kapor.
A tetejére:
szalonnapörc,
tejföl.

A lisztet egy nagy tálban elkevertem a sóval és beleütöttem a tojásokat. Kezdtem összegyúrni, mikor már majdnem összeállt, kevés vizet is adtam hozzá. Ne legyen sok a víz, épp csak jól álljon össze a tészta, de túl kemény se legyen. Szóval olyan közepes. Lisztezett deszkán aztán jól meggyúrtam, miután összeállt, hogy szép sima legyen. Négy kis gombócot formáztam belőle, liszteztem őket és visszatettem a tálba, nylonnal letakarva. Ha áll egy 20 percet, akkor meglágyul, és sokkal de sokkal könnyebb kinyújtani. (Legalábbis nekem, mert nincs tésztagépem.)
Egy nagy lábosban kevés olajon kiolvasztottam a szalonnadarabokat, majd szűrőkanállal kiszedtem egy tálkába. (A visszamaradt zsiradékra szedtem aztán később a kész derelyéket.) Közben tettem a tűzre egy nagy fazékban sós, olajos vizet forrni.
Összekevertem a túrót, tejfölt, sót, aprított kaprot.
Kinyújtottam az első gombóc tésztát jó vékonyra, olyan 2 mm vastagra. Pogácsaszaggatóval köröket vágtam. (Vághatjuk derelyevágóval simán kockákra is.) A kis körök közepébe két kiskanál segítségével túrótölteléket halmoztam. Majd minden töltött lapocskára tettem egy sima másik kört. Kicsit összenyomtam őket, majd villával körben jól összeragasztottam a két lapot. Forrásban lévő vízben főztem úgy 3-4 percig a derelyéket, majd a szalonnazsírra kiszedtem. Ezt minden tésztagombóccal megcsináltam. A maradék tésztát  összegombócoltam és kis idő elteltével kinyújtottam. Egy nagy konyharuhára tettem száradni,  lebbencslevesbe majd kiváló lesz. A derelyéket tejföllel és szalonnapörccel tálaltam.Ez az étel adható köretként is egy jó vadpörkölt mellé, vagy például halpaprikához is. De vegák is elkészíthetik durumlisztből, tojás nélkül és természetesen szalonna nélkül.
A töltelék lehet simán túrós is. És akkor édesen is ehetjük, ha csak olajra vagy zsírra szedjük ki. Ebben az esetben porcukrozzuk és tejfölözzük. De kerülhet a túró mellé forróvízbe dobott, majd kinyomkodott és nagyon apróra vágott spenótlevél illetve csalánlevél is.

Ez a tészta ha szilvalekvárral van töltve, a barátfüle vagy lekváros derelye. Pirított zsemlemorzsára szedjük ki és porcukorral tálaljuk.
A házi tésztának nincs párja, én mondom! :)

2010. május 5., szerda

Sült tejfölös-morzsás fejessaláta


Honnan jön ez az allegria, a színeid, az életörömöd? Tudakolta Trockij.
A halál közeléből, felelte Frida.

(Slavenka Drakulic: Frida, avagy a fájdalomról)







A világ egyik legegyszerűbb körete. Ma találtam Rézi néni "Igazi magyar konyha" című művében ami megjegyzem az 1800-as évek végén adatott ki először, bizony. Tegnap csirkét sütöttem - a köret elfogyott, hús még maradt. Ma ezzel a körettel tálaltam.

Elkészítés: Személyenként végy egy szép fejes salátát, vágd négybe, alaposan mosd meg és forrásban lévő sós vízbe dobd 1/2 percre. Tűzálló tálat vajazz ki, tedd bele a salátanegyedeket, öntözd meg tejföllel, picit sózd meg, szórj rá kenyérmorzsát és forró sütőben éppen csak rottyantsd össze.


Egészen remek. Könnyű diétás fogás. A morzsát én frissen készítettem szikkadt fehérkenyér beléből robotgéppel. Így nagyobb darabos lett és istenien ropogósra sült meg. Ha javasolhatok, akkor ezt az egyet. Mert nagyon egyszerű étel, így igazán megérdemli, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle. Azt pedig frissen készített, szikkadt kenyérbélből készült nagyszemű morzsával lehet. A bolti, száraz és apró kenyérmorzsa nem alkalmas ehhez a csodás körethez. Ha valakinek nincs késes robotgépe, akkor tépkedje apró darabokra a kenyeret és késsel mezzalunával kissé aprítsa meg. Úgy is jó lesz.
Ezt az ételt ajánlom úgy is, hogy kevés fetát is elmorzsolhatunk a salátalevelekre. Aztán tejfölözzük és morzsázzuk.

2010. május 3., hétfő

Régimódi lekváros torta

.

"- Azt hiszem, meg kellene hívnunk az Allen házaspárt egyik nap uzsonnára - jegyezte meg Marilla elgondolkodva. - Rajtunk kívül már szinte mindenhol megfordultak.
- Marilla, megengedi, hogy egy tortát süssek erre az alkalomra? Úgy szeretném meglepni valamivel Mrs. Allant! És tudja, hogy már egészen tűrhető tortát tudok sütni!
- Süthetsz egy lekváros tortát - egyezett bele Marilla.

A hétfő és a kedd lázas előkészületek jegyében zajlott. Az új lelkészházaspár uzsonnameghívása fontos és komoly feladatot jelentett, és Marilla eltökélte, hogy egyetlen avonlea-i háziasszony sem fogja lepipálni. Anne alig bírt magával az örömtől és az izgalomtól. Kedd este, miközben a Driád fürdője mellett a vörös köveken üldögéltek és fenyőgyantába mártott kis ágakkal szivárványokat rajzoltak a víz felszínére, a két kislány kitárgyalta a várható nagy eseményt.
- Mindennel elkészültünk - mesélte Anne -, már csak az én tortám van hátra, amit reggel sütök meg és az aprósütemény, amit Marilla közvetlenül az uzsonna előtt süt ki. Mondhatom, agyondolgoztuk magunkat tegnap és ma. Nem kevés felelősséggel jár egy ilyen uzsonnameghívás. Az én életemben ez az első ilyen alkalom. Csak látnád a kamránkat! Nem mindennapi látvány. Aszpikos csirke és hideg nyelv lesz. Aztán kétféle gyümölcszselé - piros meg sárga - és tejszínhab, citromtorta, cseresznyés torta, meg háromféle édes tészta és püspökkenyér meg Marilla híres-neves sárga szilvabefőttje, amit külön a lelkészlátogatások alkalmára tartogat, meg piskótatorta és lekváros torta, meg a már említett aprósütemény, friss kenyér meg régi, ha a lelkésznek esetleg rossz lenne az emésztése, és nem ehet frisset. Mrs. Lynde szerint ugyanis a legtöbb lelkész emésztési zavarokkal küzd, bár talán Mr. Allan még nem olyan régóta az, hogy annak már jelentkezne a rossz hatása. Jaj, kiver a veríték, ha a saját lekváros tortámra gondolok! Istenem, Diana, mi lesz, ha nem sikerül! Múlt éjjel azt álmodtam, hogy egy irdatlan, félelmetes lidérc üldöz, és a feje helyén lekváros torta van.
- Ugyan, ne izgulj, jól fog sikerülni - nyugtatta Diana, aki mindig tudott vigasztalással szolgálni. - Az a darabka is, amit két hete a Henyélőkertben ettünk, rendkívül finom volt.
- Hát persze, csakhogy a tortáknak megvan az a rossz szokásuk, hogy éppen akkor sikerülnek pocsékul, amikor leginkább jónak kéne lenniük - sóhajtotta Anne, és egy vastagon begyantázott ágat úsztatott le a patakon. - Nos, végül is nem marad más hátra, mint a Gondviselésre bízni az eredményt és vigyázni, nehogy kimaradjon belőle a liszt. Nézd csak Diána, milyen gyönyörű szivárvány! Mit gondolsz, ha elmentünk, eljön a driád, és magára teríti, mint egy sálat?"

(L. M. Montgomery: Anne otthonra talál)






Múltkor a vendégeimnek (akiknek a medvehagymás pogit is sütöttem) hamis somlóit is készítettem. És jócskán maradt a csokiöntetből. Hűtőben eláll, de azért nem a végtelenségig. Ma délelőtt ráértem, így sütöttem hozzá egy egyszerű kis tortát.
A jól bevált alapreceptemet használtam, még a lisztet is ugyanúgy keverve tettem bele. Fele fehér, fele teljes kiőrlésű búzaliszt került a sütibe. (Nem felejtettem ki... :) ) A legkisebb - 15 cm-es - tortaformát használtam, így az arányokat módosítottam csak.

Hozzávalók:
6 dkg fehérliszt,
6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
2 csapott evőkanál kakaópor,
10 dkg puha vaj,
1/2 zacskó sütőpor,
1 csipet só,
12 dkg porcukor,
1 evőkanál vaníliás cukor,
3 tojás,
3 evőkanál tej.

A technológiát lásd ITT.



Mikor kihűlt, három lappá vágtam és megkentem jó bőven a tavalyi málnalekvárommal. Tálaláskor csokiöntettel meglocsoltam és tejszínhabbal díszítettem.
Olyan igazi, régimódi nagyiféle torta.