2010. február 17., szerda

Cseresznyés, meggyes és túrós rétes


Nincs is annál csodálatosabb, mint a friss rétes:
a mákos rétes lenyűgöző illatával,
messze keleti titkokat rejtő zamatával,
a diós rétes - amit Anyám egycsipetnyi fahéjjal
és illatos rummal készít - bódító aromájával és buja,
szinte trópusi meséket sejtető ízével,
a cseresznyés rétes üdítő frissességével.
Na meg a túrós rétes, megtűzdelve mazsolával
s megbolondítva egy pici vaníliával
– amint sütés közben pórusain kiszivárog a cukor,
és arany karamellakoronát tesz a királyi falatra.”

                                                                                                                                    (Kövi Pál: Erdélyi lakoma)





Tél vége felé bandukolunk... Ilyenkor a szervezet már jelzi, hogy vitaminra, frissre vágyik. Pedig sajnos az még odébb van. De a spájz rejt még jócskán a tavalyi nyár kincseiből - állapítottam meg tegnap egy alapos mustra után. A meggyes üveg rabul ejtett. :)
Rétest sütök!

Én az anyósom-féle egyszerűbb, lájtosabb rétest szeretem. Csak olajjal kenem a lapokat, nem tejfölözöm-tojásozom. Így finom ropogósra sülnek meg a lapok, és a töltelék is könnyű, tehát ez a fajta rétes már-már diétás.

Hozzávalók:
A meggyeshez:
2 réteslap,
olaj a kenéshez,
2-3 evőkanál édes morzsa,
1-2 evőkanál darált dió,
5-6 evőkanálnyi lecukrozott meggy vagy
ugyanennyi fagyasztott+porcukor vagy
meggybefőtt, vagy friss cseresznye meggy plusz cukor és fűszerek,
porcukor a tetejére.
A túróshoz (2 rúdhoz):
4 réteslap,
olaj a kenéshez,
25 dkg túró,
1 tojássárgája,
1 evőkanál 20%-os tejföl,
1 csipet só,
porcukor ízlés szerint,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
1 evőkanál mazsola,
porcukor a tetejére.
Az almást lásd ITT.


A meggyes és az almás réteshez készítettem édes morzsát. Kekszből is lehet, de nekem csak babapiskótám volt itthon, úgyhogy azt daráltam le a robotgépben.
Meggyes:
Egy konyharuhát bevizeztem, aztán jól kicsavartam. Leterítettem a pultra és ezen dolgoztam, mert a lapok sajnos elég szárazak voltak. Így megakadályozhatjuk, hogy törjenek. Tehát egy lapot kiterítettem, ecsettel megolajoztam. Majd rátettem még egy lapot és azt is bekentem. Aztán a lap felső szélétől kb. 5 centiméterre olyan 5 cm szélesen csíkban édes morzsát szórtam, arra kevés diót és arra jött a meggy. A meggyet is kissé megszórtam morzsával, majd a lapok két hosszanti szélét 2 cm-re behajtottam, picit rá a töltelék két végére. Ezután a felső szélétől, ahol a töltelék volt, feltekertem. A konyharuhával könnyű, csak gurítani kell. Kiolajozott nagy tepsire tettem a rudat.
Ha fagyasztott meggyből készítjük, akkor hagyjuk kiolvadni, aztán cukrozzuk le porcukorral és ezt az édes meggyet tegyük a töltelékbe.
Az almással ugyanígy jártam el, lásd ITT.
A túróshoz jól összekevertem a hozzávalókat. Ugyanúgy két lapot olajoztam le mint a meggyesnél. Nagyon kevés édes morzsát szórtam hasonlóan a többihez a lapra, erre tettem a túrókrémet. A feltekerés ugyan az.
Mikor minden rúd a tepsiben volt, a rudak tetejét is beolajoztam, majd 250 fokos sütőben 15 percig sütöttem.
Azon forrón, ahogy elkészült, porcukorral megszórtam.
Egy gazdag, laktató egytálétel-leves után kitűnő desszert. Egyszerű, pikk-pakk elkészül.

A meggyes, cseresznyés fűszerezhető tetszés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, csillagánizzsal.

11 megjegyzés:

Csibe írta...

De szépek!...és én mennyire szeretem a rétest...a túrósat, a meggyeset, az almásat, a tökös-mákosat....hmmmm ;)

Raindrop írta...

Micsoda képek... Ámulat!
Megszólalnak, olyan gyönyörűek ezek a rétesek! :)
Nagyon Duendés!

Névtelen írta...

Ó de csoda gyönyörüek! A rétes jöhet, minden mennyiségben!!!! :)

duende írta...

Látom gyűlnek a Rétesrajongók! :)))

Ne is mondjátok, annyit kínlódtam a képekkel, a téli fénynél sokszor elmegy a gépemen a fehéregyensúly. :(

Raindrop írta...

Ééééééééééééés maradjanak az idézetek is!

duende írta...

:))) Köszi a szavazatot! :)

Szamóca írta...

Csodaszépek ezek a fotók!
Ámulattal gratulálok.

Renata Kalman írta...

Nálam is van egy csomag réteslap a hűtőben :)

Felhőlány írta...

Én sem vetem meg az ilyen jóféle réteseket... :))

Wise Lady írta...

Ezek pont olyan formásak, mint amit nagyanyám sütött.

duende írta...

Szamóca, Felhőlány, Renáta, Whise Lady:

Köszönöm! :)