2012. október 8., hétfő

Házi balzsamecet

 Senki sem kérheti számon tőlünk, hogy miért nem vagyunk olyanok, mint egy idealizált regényhős vagy egy angyal. De azt igen, hogy miért nem vagyunk önmagunk.

(Popper Péter)
A minap láttam meg kamrapolc blogján ezt a házi balzsamecetet. Gondoltam elkészítem gyorsan, amíg van még szőlő a piacon. 
Egyenlőre érlelődik.  :)
Az otelló és izabella szőlőt leszemeztem (fél kilogramm volt összesen), egy lábosba tettem és krumplinyomóval megnyomkodtam, hogy szétposszanjanak a szemek. Áttettem ezután egy nagy dunsztosüvegbe és felöntöttem 1 liter fehérborecettel. (Az olasz csemegeboltban vettem az ecetet, nagyon jó minőségű fehérborecet és nagyon olcsó is volt.)
 
Rácsavartam a fedőt és naponta kissé meglotykölöm. Hagyom állni 4-5 hétig, aztán majd leszűröm, a szőlőszemeket szitán átnyomom és a levüket is az ecethez adom. Újra átszűröm majd egy sűrű szövésű anyagon, hogy tiszta legyen, hozzáadok majd 2 evőkanál barnacukrot és beforralom. 
Én fűszereztem is fahéjrúddal, pici csillagánizzsal, szegfűborssal és pici szegfűszeggel. Nagyon finom!

7 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon szuper ötlet!:) Viszem a receptet!!:)

duende írta...

:)

Mági írta...

Naná, hogy megtetszett:) szuper és a képedért is odavagyok:)))
Szép estét:)

N.D. írta...

most bántam meg másodjára, hogy nem vettem meg a fehérbor-ecetet. Nem akartam egy egész l-t cipelni Pestre. Erre már másnap találtam egy receptet amibe az kell, most meg ez... Murphy...

duende írta...

Köszi szépen Mági! :)


N.D.: nem baj, legközelebb jössz és viszel magaddal! :)

Hankka írta...

Óóó, biztosan nagyon fincsi lesz! :) Én is megjegyeztem magamnak kamrapolcnál, gyorsan neki kéne látnom, amíg még van szőlő! :)

duende írta...

Hankka, még időben vagy! :)